Ugrás a fő tartalomra

Magunkról

A Gondolatébresztő segít, hogy  hasznos, új és érdekes információkat szerezz a Bibliáról/Bibliából, valamint rendszeresen és rendszerezetten olvasd is. Igyekszünk gyakorlatias, elgondolkodtató kérdéseket feltenni és véleményeket megosztani veled. Ha csak olvasod, akkor is sokat tanulhatsz, de a mi célunk az, hogy kisebb csoportokban beszélgessetek is a heti témáról.


Minden negyedévben új témát kezdünk, vagyis egy téma 13 tanulmányból áll. Ezeket le tudod tölteni egyben a blogról (a pdf változat mindig kicsit extrább: szép borító, tartalomjegyzék, bevezető és +infókat tartalmazó melléklet tartozik hozzá), de akár egyesével is olvashatod őket a Facebook oldalunkon.
A tanulmányokat önkéntesek írják, és nem kell mindenben egyetértened velük. Járj utána az itt olvasottaknak! Keresd ki az idézett bibliaszövegeket, fejezeteket! És nyugodtan írj, kommentelj, jelezz, ha tévedést találsz, vagy nem értsz valamit.

ELSŐ LÉPÉS: Szükséged van egy csapatra!
Fogj össze a gyülekezetedbe járó fiatalokkal, vagy keress a környezetedben olyanokat, akik hozzád hasonlóan szeretnék jobban megismerni a Bibliát és Istent! Beszéljetek meg egy tetszőleges időpontot, amikor összeültök beszélgetni!

MÁSODIK LÉPÉS: Olvassátok el a Gondolatébresztőt!
Minden héten új tanulmányt olvashattok, de ezek egy negyedéven belül egymásra épülnek, visszautalnak egymásra, szóval érdemes rendszeresen olvasni. Egy tanulmány kb. két oldal képekkel és a címmel együtt, a benne található kérdések, pedig reméljük, hogy tényleg gondolat ébresztővé teszik a Gondolatébresztőt.

HARMADIK LÉPÉS: Beszélgessetek róla!
A megbeszélt időpontban üljetek össze, és beszéljétek meg mire jutottatok a kérdésekkel, mit gondoltok az aktuális témáról, miben (nem) értetek egyet a Gondolatébresztővel. Ez motivál a rendszeres és alapos olvasásra,  és fel tudod tenni a kérdéseidet is, amikre reményeink szerint hasznos válaszokat kapsz majd.

A tanulmányok alapjául a Hetednapi Adventista Egyház heti bibliatanulmánya (szombatiskola) szolgál.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2019/1 - A jelenések könyve

"Talán mindenki egyetért abban, hogy A jelenések könyve az Újszövetség legkülönösebb irata. Ezen túlmenően azonban nem sok mindenben van egyetértés. A jelenések könyvének titokzatos számai, szimbólumai és kódolt üzenetei nyomán több bizarr teória kapott lábra, mint a Biblia bármely más iratával kapcsolatban. Milyen célt szolgál mindez? Erre a kérdésre akkor kaphatunk választ, ha megpróbáljuk elképzelni a Bibliát A jelenések könyve nélkül. Az Ószövetség után a négy evangélium következik, majd Az apostolok cselekedetei a kalandos misszióutakról szóló beszámolókkal, ezt pedig az így létrejött gyülekezetekhez írott levelek követik. Mindez szép, ám valami hiányzik: merre tart a történelem? Mi lesz a végkifejlet? Jézus tanítványai mind zsidó emberek voltak, akik gyermekkoruk óta azt hallották, hogy a Messiás majd véget vet a sok igazságtalanságnak, és új királyságot alapít, amelyben béke, szeretet és igazság uralkodik. Amikor azonban végig kellett nézniük, ahogy Jézus két gonosztevő k…