Ugrás a fő tartalomra

2015/2/3 - Kicsoda Jézus Krisztus?

„Jézus megkérdezte őket: ››És ti? Ti kinek tartotok engem?‹‹ Péter így válaszolt: ››Te vagy a Messiás, akit Isten küldött.‹‹ ( Lukács 9:20 EFO)
Régebben beszélgetettem egy szomszédommal, illetve még korábban a gimnazista időszakomban is felvetődött egy-egy interakció során ez a kérdés: Kicsoda Jézus Krisztus?
Gyakran botlunk bele abba a kijelentésbe, miszerint Jézus egy próféta, míg mások egy Indiából érkezett tanítónak tartják. Gondolkozzunk együtt, ahogy az ige is mondja, „..ti kinek tartotok engem?” Szerintem, ha eddig volt bennünk kétely ebben a témában, akkor, haladjunk szépen sorban, és a Biblia segítségével mi is választ kapunk erre a kérdésre, ami meg fogja könnyíteni a dolgunkat, ha fel teszik nekünk azt a kérdést, hogy kicsoda Jézus Krisztus. Nem baj az, ha még csak úgy sejted, remélem a tanulmány megadja neked is a választ. 

Kanyarodjunk vissza a kezdeti történethez: felteszik neked a kérdést, hogy kicsoda Jézus Krisztus? Te mit felelnél?

A  mai kor embere, különböző információi, és vallásos meggyőződése alapján fog válaszolni neked. Ez korábban sem volt másként. Sokszor emlegetjük, hogy milyen jó lehetett Jézus korában élni, és személyesen találkozni a Megváltóval. A lakóhelyén Názáretben, mikor meglátogatta zsinagógát szombaton, többünk által ismert Bibliai történet szerint nagyon kétkedve fogadták, de Jézus is itt megemlíti, hogy ››Ez az Írás most teljesedett be a fületek hallatára‹‹ — mondta nekik.”(Lukács 9:21 - EFO). Sajnos nem csak a lakóhelyén nem ismerték fel, még keresztelő János is elbizonytalanodott az Isteni voltában. És szerinted ki volt, és mivel adott, választ adott János bizonytalanságára? Maga Jézus, aki nem konkrét választ adott, elég volt, hogy a tettei bizonyítékként szolgáltak unokatestvére számára.

Kicsoda valójában Jézus?

„A történelem során az emberek sokféle választ adtak rá. Kiváló tanítómester, erkölcsi tanító és példakép, az igazság megtestesítője, az önfeláldozás mintaképe, félelmet nem ismerő próféta, társadalmi újító, példája mindannak, amivé egy embernek válnia kell. Ám egyik válasz sem ér fel azzal, amit Péter felelt az eredetileg elhangzott kérdésre.” (SzIsk. tanulmány)

Már rögtön az evangélium elején megnevezi az angyal a pásztoroknak, hogy ő lesz a MegtartóSzabadító (Lukács:2:11).  A zsidók ezt szó szerint értelmezték, és arra számítottak ő fogja majd leigázni a rómaiakat, és újra elhozza számukra a szabadítást. Ez a szabadítás nagyon fontos lesz a későbbiekben, mert Sátán uralmát fogja Istenünk,- aki a hármas egység tagjaként fantasztikus kapcsolatban volt az Atyával, megdönteni- emiatt a lehető legszorosabb a kapcsolata kell, hogy legyen a többi taggal. 
Csak Lukács ebben a rövid fejezetében több névvel emlegeti: Ember-Fia és Isten-FiaMit gondolsz, mit árul el ez a két, egymásnak látszólag ellentmondó megnevezés Jézusról? C. S. Lewis azt mondja, hogy Jézus Krisztus állításait illetően mindössze négy lehetőségünk van: Jézus Legenda. Jézus Hazug. Jézus Őrült. Jézus az Úr. Szerinted mi igaz Jézusra?

Nagyon sok érdekességét ír Lukács, amely megerősíti Jézus státuszát, ő már a kezdetektől tudta sorsát, és, hogy mi lesz vele. A sok elnevezés összefoglalja, a történelemben betöltött szerepe mellett a terveket, amelyeket a mi megmentésünkre hoztak létre.


Ahogy Max Lucardo,  keresztény író is felteszi a kérdést, újabb közös gondolkodásra invitállak!
„A végtelen szeretet mutatja azt, hogy még a halált is elvállalta, és hogyan tudod ezt a szeretet megmagyarázni?”
Miután ezen, gondolkodtál, tedd fel magadban újra a kérdést, kicsoda Nekem Jézus Krisztus, így a Biblia versek, és a fenti gondolat tükrében? Jézus nem csak Péternek teszi fel ezt a kérdést, hanem nekünk is. A sok ismeretünk tükrében mi kinek gondoljuk Jézust?

Ahhoz hogy még közelebb kerüljünk a kérdés megválaszolásához egy nagyon jó ötletet ad számunkra Biblia: tegyünk úgy, mint ahogy Jézus is tette a tanítványaival: felmentek a hegyre imádkozni. Ha mi nem is tudjuk megtenni, hogy felmegyünk egy hegyre, vagy nincs a közelben egy hegy, az imát ne felejtsd el,- mert imában még szorosabb kapcsolatban tudunk lenni Istennel, bizonyosságot, és oltalmat találunk Nála. Hiszem, minket is,- ahogy Pétert sokáig erősítette a hegyen történt események, levelében így ír erről:
„Ott voltunk Jézussal együtt a szent hegyen,  amikor az Atya Isten abban a dicsőségben és tisztességben részesítette, hogy a Felséges Dicsőség hangja szólt hozzá: „Ez az én Fiam, akit nagyon szeretek, és akiben gyönyörködöm!” Mi hallottuk ezt a Mennyből jövő hangot!”(2Péter 1: 17-18 EFO)
Kívánom, hogy mi is eljussunk erre a hitre, amikor Jézus megkérdezi, és Péterhez hasonlóan mi is mondjuk:   Te vagy a Messiás, akit Isten küldött.” Ekkor az egész lényünket át fogja járni az az öröm, és Isten fogja irányítani a mi lépteinket.

Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?