Ugrás a fő tartalomra

2023/3/02 - Isten hatalmas, Krisztus-központú terve (július 8)


 július 8.

2. Isten hatalmas, Krisztus-központú terve

„Áldott legyen az Isten, Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, aki Krisztusban megáldott bennünket minden szellemi áldással a Mennyben.” (Efezus 1:3)

Ma már nem sok levelet írunk, főleg kézzel nem. Én is 2-3 éve írtam utoljára, és akkor is csak azért, mert a feleségemnek akartam kedveskedni vele. Minden nap e-maileket írok, és megvan a bevett sablonom, hogy hogy kezdem, hogy fejezem be. Erre mondjuk ma már az AI is jó lenne, de mindegy. Egy viszont biztos, nem úgy szoktam kezdeni mint Pál. Nekem nem hálaadással indulnak a levelek. Legfeljebb köszönetnyilvánítással.

Pál viszont egy hosszú hálaadós résszel nyit, aminek a Jézusért és a megváltás tervéért való hála áll a középpontjában. Na de akkor kicsit nézzük is meg, hogy mit jelent ez a kifejezés: „megváltási terv”. Te hogy fogalmaznád meg a saját szavaiddal?

A cím elárul egy fontos dolgot. Ez az egész Jézusról szól. Az egész terv központjában Jézus Krisztus áll. A tanításai és a kereszthalála. Mint minden valamire való kalandfilmben, itt is volt egy terv. Gondold végig, hogy mikor jöhetett létre ez a terv! Persze nem hagylak magadra ebben, itt a segítség:

„Az Atya annyira szeretett bennünket, hogy Krisztusban már a világ teremtése előtt kiválasztott minket, hogy bennünket a saját népévé tegyen, akik az ő szemében szentek és tökéletesek.” (Efezus 1:4)

Ha Isten a világ teremtése előtt már kitalálta az egészet, akkor ez azt jelenti, hogy eleve arra lettünk tervezve, hogy elbukjunk? Ha igen, miért, ha nem miért nem?

Az egész történet a megváltásról szól. A következő fejezet beszél arról, hogy még mielőtt elfogadja valaki a megváltást, „halott a bűnei miatt”, és Sátán parancsa szerint él vagy „járkál” (Efezus 2:1-3). Ez az egész kicsit hasonlít egy jóféle zombi filmre, ahol az ellenszert keresik a hősök. A zombik, akik még nem fogadták el Jézust, még úgy mászkálnak mint az élők, de valójában csak még meg nem gyógyult bűnösök, tehát mászkáló halottak. Morbid, de érdekes belegondolni.

„Mit kezdjek ezzel az egésszel?” Merülhet fel benned a kérdés jogosan. Csak gondold végig a következőt: Hogy tudok a zombiból élővé lenni? Mi kell hozzá? Kell tennem bármit, amivel elérhetem a gyógyulást? Itt egy kis segítség:

„Mindezt pedig azért tette, hogy dicséretet szerezzen dicsőséges kegyelmének, amellyel megajándékozott bennünket szeretett Fiában, Jézus Krisztusban, aki megváltott bennünket a vére, vagyis a halála árán. Rajta keresztül kaptuk meg bűneinkre a bocsánatot Isten kegyelmének gazdagsága szerint.” (Efezus 1:6-7)

Isten terve a kezdetektől a megváltás volt. A történet szerint Jézus feláldozta magát azért, hogy te és én élhessünk. Kigyógyított minket egy halálos kórból. A kérdés csak az, hogy bevesszük a gyógyszert, vagy maradunk zombik.

Pál azért hálás, mert Isten terve már kétezer éve elérte a csúcspontot. Innentől kezdve a történet vége adott. Krisztus kereszthalála miatt Sátán vesztett. Jézus áldozatával a zombivírus ami pusztít már évezredek óta, gyógyítható lett. Az egészben nem mi vagyunk a középpontban, hanem a kereszt. A gyógymód.

Bármit is gondolsz, ez az egész nem rólad szól. Ez az egész Jézusról szól. Te és én a zombik vagyunk, akik azt teszik, amit a betegségük súg. Az egész történet központja az orvosság, amit te és én ajándékként kaptunk azért, mert Isten feláldozta a Fiát, mert ennyire szeretett téged és engem.

Vicces, és izgalmas egy zombi film, de ne tedd az életed azzá! Fogadd el a gyógyszert!

Dávid


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s