Ugrás a fő tartalomra

2012/4/10 - A törvény és az evangélium

Lehet, hogy gyerekkorod óta vallásos nevelésben részesülsz, és az is lehet, hogy életed folyamán találkoztál valahogy Istennel, két dologról biztosan nagyon sokat tudnál mesélni: Isten törvényéről, és az evangéliumról. Mielőtt belevágnánk, gondolkozz el rajta, hogy mit jelent a számodra az egyik és a másik kifejezés?
Ha nagyon bátor vagy, próbáld meg a kettőt összehasonlítani! Ugye, hogy milyen nehéz? Míg az egyik eredendően „megkötöz” addig a másik az Istentől kapott szabadságunkat hirdeti.

De mit szólnál, ha azt mondanám, ez a kettő nem csak, hogy szorosan összefügg egymással, de ki is egészítik egymást, hogy Isten megismerésében játszanak fontos szerepet. Olvasd el 1Jn. 2:3-4 verseit, és gondolkozz el ezen. Próbáld meg értelmezni ezeket a verseket, és elmagyarázni, hogy hogyan kapcsolódik össze a kettő!

Rengeteg ige szól Isten törvényéről, van, amelyik pozitívan, másik negatívan állítja be azt, biztosan te is tudnál idézni párat. Olvasd el a Zsoltárok könyve 19:8-10 verseit. Rád mikor hatott így legutóbb például a Tízparancsolat olvasása? Mit gondolsz, miért válthatott ki ilyen érzelmeket a törvényről való gondolkodás a zsoltáríróban? Mi kell ahhoz, hogy bennünk is más húrokat pendítsen meg a törvény? Mit tudhatunk meg Istenről a törvénye alapján, és a törvényre adott reakciókból?

Mivel gyerekkorom óta Adventista neveltetést kaptam, Isten törvényei, így például a tiszta étkezés is életem szerves részét képezte, és képzi azóta is. A családban a legtöbben vegetáriánusok vagyunk, amit a Bibliából is szépen meg tudunk magyarázni. De mint megannyi hitbeli kérdésen, ezen is nagyon sokan megütköznek, és felteszik a kérdést: „Miért ad Isten olyan törvényt, hogy ezt a húst szabad enni, a másikat már nem?” A tudomány beigazolta Isten tiszta és tisztáltalan húsokról szóló törvényeit. Hallottál róluk? (A gyülekezetben ódákat tudnak zengeni róla, csak menj oda bármelyik testvérhez! ;) ) Ez a gondolkozás egyértelműen a görög gyökerekből táplálkozó „miért?” kultúránk terméke, míg a Biblia egy héber „ki mondja?” kultúrában született. Ma már nem elég annyi, hogy Isten mondta, tudnunk kell, hogy miért tegyünk úgy.
Sorolj fel néhány olyan törvényt (a Bibliából!) amit különlegesnek tartasz, mert esetleg nem érted, hogy miért kellene eleget tenned nekik, és próbáld meg értelmezni azokat! Ha nehézségekbe ütközöl, kérdezd meg a lelkészedtől, hogy hogyan kell érteni Isten törvényeit!

Mit gondolsz, mikor született Isten törvénye? (1Móz 2:3, 4:8-11,...) A Tíz Parancsolat Sínai-hegyi átadása, vagy a törvény ismerete volt előbb? Mikor törölte el Jézus a törvényt? ( ;) ;) ;) )

Milyen szerepe van a törvénynek a megváltott, keresztény ember életében? Tényleg csak a lekorlátozás, és leláncolás szavai ezek, vagy valami más is van a háttérben? Olvasd el Zsolt. 119:5-6 és Róm 3:19-20, 7:7 verseit! Miért fontos számunkra jól ismerni a törvényt? Mit mond a Rómabeliekhez írt levél a törvény szerepéről? Miben más ez attól, ahogyan az a fejünkben él?

Mivel a törvényt nagyszerűen ismerjük, lehet, hogy a Tízparancsolatot fejből is tudod, (próbáld meg elmondani!) sorolj fel néhány olyan törvényt (nem feltétlen csak a Tízparancsolatból) ami különlegesen hat a mai embernek, vagy akár más keresztényeknek!
Az egyik legszembetűnőbb a szombatról szóló parancsolat. Miért fontos megtartani ezt a parancsolatot is? (Jak. 2:10)

Látom, hogy már nagyon kevés az idő, de ezen még gondolkozz el egy picit: mit jelent megtartani és megszentelni a szombatot? Mit gondolsz, teljesen rendben van az, ahogyan ezt ma a gyülekezetben gyakoroljuk? Mi az értelme, mi a központi jelentősége, és mi az elvárás ezen a napon?

Áldott, megszentelt szombatot, Barátom!
A Sci-Fi Vezető


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!