Ugrás a fő tartalomra

2013/2/13 - Nehogy elfeledjük! (Malakiás)

Akkor tanakodtak egymással az Úrnak tisztelői, az Úr pedig figyelt és hallgatott, és egy emlékkönyv iraték ő előtte azoknak, a kik félik az Urat és becsülik az ő nevét.” (Mal. 3:16, KAR)
Egész negyedévben kaptuk a lelki gyomrosokat a Biblia kisprófétáitól” akik, mint kiderült, sokkal több helyrerakással szolgálhatnak, mint azt előre gondoltuk. Remélem, legalábbis, hogy Te is így gondolod.
Viszont minden jónak egyszer vége szakad, — mindamellett, hogy tudjuk, hogy ez nem igaz ;) — de mielőtt a sarokba vágnánk ezt az állkoppantóan (tudod, a padlón) nagyszerű tanulmányt, mint kisiskolás a táskát a nyári szünet előtti utolsó tanítási nap délutánján (apropó! :D VAKÁCIÓ!) olvassuk el a könyvet, ami kemény négy fejezetével a két Szövetség közti szakadék szélén bal felé fekszik! Ez a könyv pedig nem más, mint Malakiás próféta könyve.

Malakiás nem sokat tudunk. Azt tudjuk, hogy a neve annyit jelent hogy Az én követem”. Ezt sem tőle. A könyv arról beszél, hogy Isten szereti a népét, de a nép se hagyhatja el magát: kötelessége, hogy ezt a szeretetet engedelmességével viszonozza. Nincs ez másként, mint a szülő-gyermek kapcsolat! Anyu megtiltotta, hogy a forró láboshoz nyúljak. Szeret akkor is, ha megteszem, csak én vagyok a hülye. Mostmár tudom. Isten ettől a tapasztalattól akarja meg-óvni a népét — aki szokásához híven most is későn figyel fel az intésre.
Ekkor jön a képbe Malakiás, és egyértelműen kezdi a könyvét. Jó követként (küldöttként) átadja Isten üzenetét:
Azt üzeni az Örökkévaló: „Mindig is szerettelek titeket, Izráel népe!” (Mal 1:2-3, EFO)
Fejezzük be ott, ahol elkezdtük: Isten szeretete változatlan. Nem változott semennyit sem a teremtés óta, és nem változott az elmúlt három hónapban sem! Azt üzeni az örökkévaló, hogy “Mindig is szerettelek titeket.” Izráel népe. Adventista fiatalok. Te. Én.
Innentől kezdve Isten felvázol egy beszélgetést, ami akár meg is történhetett, de abban biztos vagyok, hogy a ma embere igen sokszor hasonló kérdésekkel küzd: Ha szeretsz, miért nem érezzük, miért van ennyi gyász, szenvedés, miért élnek jól a gonoszok is...? Mondd, hogy te még soha nem gondolkoztál ezen!

Isten azt mondja, hogy nézz körül! Be vagyunk szűkülve a jelentéktelen kis földi életünkbe, ami, valljuk be, az intergalaktikus konfliktus (csillagok háborúja kisbetűvel, Nagy Küzdelem nagybetűkkel) szemszögéből vizsgálva csak vihar a biliben, és azt hisszük, vagyunk annyira jó bölcsészek, hogy indukcióval az egész világot megismerhetjük. Legalább is én. Mindenki más azt gondolja, hogy abból, hogy ezt a kis szeletet ismerjük, amit mi földi életnek hívunk, következtetni tudunk a világmindenségre, esetünkben Isten jellemére és cselekedeteire. Na ezt hívják indukciónak. Ismerős problematika, Barátom?

Isten Malakiás könyvében háromféle módon jelenik meg az emberhez való viszonyát tekintve: ő az atya, a mester és a hatalmas király. Egyszerre. Ő az apánk, neki szolgálunk, és ő a világegyetem ura.
Atyaként arra tanácsolja a népét, hogy úgy, ahogy ő se cserélte le a gyermekét (minket), úgy mi se cseréljük le a feleségeinket (őt). Tudom, képzavar, de olvasd el a könyvet, és nyilvánvalóvá válik a dolog. Izráelben házasodtak, váltak, kiszerettek a párjaikból ugyanúgy, ahogy Istenből is. Vagy várj! Ez a 21. századi Magyarország??.... Hmmm...

Tudod, még miben hasonlítanak ezek az Izraeliták miránk?
Elege van az Örökkévalónak abból, ahogyan beszéltek!
Azt kérdezitek: »Miért?«
Azért, mert azt mondjátok: »Az Örökkévaló szemében a gonosztevő is jó, és az Örökkévaló kedvét leli benne.« Vagy ezt: »Ugyan, hol van az igazságos Isten? — Úgyse tesz ő semmit!«
(Mal. 2:17, EFO)
Megfordult már a fejedben? Olvasd el Isten válaszát a 3. fejezetben!
Amikor általános iskolások voltunk, minden lánynak volt egy emlékkönyve. Nyilván a fiúknak is, de most nem égetem magamat. De gondoltad volna, hogy Istennek is van emlékkönyve? Azt mondja Malakiás 3:16-ban, hogy Akkor tanakodtak egymással az Úrnak tisztelői, az Úr pedig figyelt és hallgatott, és egy emlékkönyv iraték ő előtte azoknak, a kik félik az Urat és becsülik az ő nevét.” (KAR) Na ez egy olyan emlékkönyv, amibe szeretnék bekerülni. És van is rá esélyem!

Amikor még kisebb voltam, Apától külön szobát kértem.
Istentől örök életet.
Most már saját szobám van.

Kiki, a Sci-Fi vezető

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!