Ugrás a fő tartalomra

2014/4 - BEVEZETŐ: Jakab levele

„Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének.” (Jakab 1:1)
Emlékszel még arra az időre, amikor nem Facebookon üzengettünk egymásnak, ha bármi fontos dolog történt velünk? Vagy korábban, amikor még az MSN-t se ismertük, és nem tudtuk, hogy egy kettőspont és egy bezárt zárójel elég, hogy a szeretetünket kifejezzük a barátaink felé? Amikor nem volt elég az iskolában megbeszélt időpontban felmenni a csetszobába, de még sms-t se küldhettünk a másiknak, mert nem volt mobiltelefonunk?
Emlékszel még arra a borzalmas procedúrára, amikor a papírra írt leveleidet minden egyes alkalommal be kellett vinned a postára? És miután hazaértél, kezdődhetett az izgatott várakozás: vajon megkapja-e? Vajon válaszol-e?

Nem árulok el új dolgot, ha azt mondom, a Biblia tele van levelekkel. Vannak bibliai írók, akik kimondottan jeleskedtek a levelek írásában, de vannak olyanok is, akik egy-egy levelükkel hagytak lenyomatot emberek millióinak életében. A következő tanulmányunkban egy ilyen „szalmalevéllel” fogunk megismerkedni. Egy olyan levéllel, amit sokan, sokszor félreértettek, éppúgy, mint az egyszeri egyetemista fiú esetében:
Távirat érkezik a házaspárnak. A fiuk írt az egyetemről. Röviden, tömören, ennyit:
„Apám, küldj pénzt.”
Apa dühöng, tombol, mennyire követelőző és erőszakos a fia. Anya higgadtan megsimogatja férjura karját és mondja: Hát nem látod, hogy könyörög? - Apám, küldj pénzt…
Ebben a negyedévben együtt fogjuk megérteni, miért olyan fontos ez az évtizedeken át, méltatlanul elhanyagolt levél, hogy kinek írta, milyen céllal küldte, és milyen választ vár annak szerzője, Jakab...

...választ tőlünk, postafordultával.

Tanuljuk végig együtt ezt a fantasztikus levelet, és értsünk meg olyan dolgokat, amik eddig érthetetlenek voltak a számunkra!
Kérdezz, imádkozz, kutass!

Barátod, Kiki

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!