Ugrás a fő tartalomra

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

 Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. (Jak. 1:1 EFO)
Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

Nyilván a korban elég sok Jakab nevű férfi élt, de az ókeresztény korból ránk maradt hagyományok szerint legvalószínűbb, hogy ezt a levelet Jézus József első házasságából született féltestvére írhatta. Azt tudjuk, hogy Jézusnak volt egy ilyen nevű testvére (Mt. 13:55-56), hogy ez az ember fontos tisztséget töltött be később a korai egyház életében (Ap.Csel. 12:17, 15:13, 21:18), és hogy Pál is többször találkozott vele (Gal. 1:19, 2:9), sőt, még azt is olvassuk a Bibliában, hogy feltámadását követően Jézus megjelent előtte (1Kor. 15:7). Maga a levél pedig valószínűleg Kr. u. 44 és 50 között íródott, vagyis ez az Újszövetség (egyik) legkorábbi része.

Most induljunk ki ebből, hogy Jakab Jézus legidősebb testvére, és gondoljuk végig ezt egy kicsit: egy zsidó családban elsőszülött fiúként születni komoly rangot jelentett. És itt van egy olyan család, ahol az apa második házasságából született fiú népszerű tanítóvá válik, mindenki rá figyel, őt csodálják, róla beszélnek. Sőt, akkor már ne felejtsük el a pletykákat hiszen egy olyan kis faluban, mint Názáret, mindenki tudta, hogy Mária már terhesen ment férjhez, ami hatalmas szégyennek számított akkoriban. Szerinted hogyan viszonyultak ehhez a testvérei? Te hogy viselnél egy hasonló szituációt?

Nézd meg, hogy hogyan állt a család Jézus népszerűségéhez:
„Ezután Jézus bement egy házba. Ismét olyan nagy tömeg gyűlt össze körülötte, hogy még enni sem tudtak, sem ő, sem a tanítványai. Amikor Jézus családtagjai ezt megtudták, érte mentek, hogy elvigyék onnan. Az emberek ugyanis azt híresztelték róla, hogy megbolondult. (...) Jézus anyja és a testvérei megérkeztek a házhoz, és megálltak odakint. Beküldtek valakit, hogy hívja ki Jézust. A körülötte ülő emberek szóltak neki: ››Édesanyád és a testvéreid odakint várnak rád.‹‹” (Mk. 3:20-21, 31-32 EFO)
Közel volt a Sátoros ünnep, a zsidók ünnepe, ezért testvérei ezt mondták Jézusnak: ››Jobb lenne, ha felmennél Júdeába, az ünnepre, hadd lássák a tanítványaid, amit teszel! Ha valaki népszerű akar lenni, az ne rejtőzzön el a nyilvánosság elől! Mutasd meg magad az egész világnak, hadd lássa mindenki a csodáidat!‹‹ Ezt azért mondták a testvérei, mert még ők sem hittek benne.(Jn. 7:2-5 EFO)
Na most itt van Jakab, az ókeresztény egyház kiemelkedő alakja, és azt látjuk, hogy eleinte valahogy félreérti Jézust. Egy családban élnek, jól ismerik egymást, és mégis... Nem tudom, hogy neked milyen családod van, de Jézusé biztos nem volt egyszerű. És azok a testvérei, akik itt bolondnak nézik meg csúfolják, azért mert nem hisznek benne, később ketten is bekerülnek a Bibliába egy-egy levéllel (nyilván Jakab az egyik, a másik pedig Júdás).
Sőt! Hogy is mutatkozik be Jakab? „... az Úr Jézus Krisztus szolgája mit gondolsz, mi változtatott ekkorát ezen az emberen? Az elsőszülött úgy mutatkozik be, mint a kisöccse szolgája? Problémája volt vajon az önértékeléssel?

 Jakab levele az aktív hitről és az alázatról szól. Te hogyan definiálnád ezt a két fogalmat?
AKTÍV HIT =
ALÁZAT =
Azt gondolom, hogy Jakabnak is ezt a két dolgot kellett megtanulja ahhoz, hogy azzá váljon, akiről Pál úgy ír, mint a gyülekezet tekintélyes vezetőjéről. Azt hiszem, hogy ha valaki hitelesen írhat ezekről a dolgokról, az az, akinek magának is szembe kellett néznie velük. Azt hiszem, hogy Jakab önértékelése pontosan akkor került a helyére, amikor rájött, hogy ő nem bátyja, hanem szolgája Jézusnak.

Ennyit ráhangolódásul a levélhez :) Remélem, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést, és jövőhéten együtt vágunk bele Jakab levelének tanulmányozásába. Készen állsz?

Bogi

Megjegyzések

  1. Dr. Hegyi Márton2014. október 2. 8:14

    "Jézus József első házasságából született féltestvére"
    Ezt honnan tudjuk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos a kérdés :)

      1.) Ókeresztény hagyományok alapján. Ugyanonnan, ahonnan azt tudjuk, hogy ez a Jakab azonos Jézus testvérével - vagy legalábbis ezt tartjuk a legvalószínűbbnek.
      2.) Azt tudjuk, hogy József idősebb volt Máriánál, és azt is, hogy ugyan voltak testvérei (ld. a tanulmány bibliaszövegei), Jézus mégsem rájuk bízta az édesanyját, mikor meghalt a kereszten, hanem az egyik tanítványára, Jánosra. Vajon miért? Szerintem ez például egy jó magyarázat lehet erre.

      Én azt javaslom, hogy olvass utána te is, nem tartom sem magamat, sem a forrásokat tévedhetetlennek, én is sokat keresgéltem ehhez a tanulmányhoz :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!