Ugrás a fő tartalomra

2015/3/7 - Jézus, a misszió Mestere

A heti tanulmányhoz olvasd el János evangéliuma 4: 1-42 verseit. (EFO / KAR)
Majd ismét azt mondta nekik Jézus: Békesség nektek! Ahogy engem elküldött az Atya, én is úgy küldelek el titeket.” (János 20:21, KAR)
A bűneset óta Isten egyik legnagyobb feladatának tartja az elbukott emberiség megmentését. Erre a feladatra hívta el minden benne hívő gyermekét, akiknek az Ő Lelkét is adja, hogy ezt a munkát a legnagyobb sikerrel vihessék véghez.

Krisztus utolsó szavai (misszió parancs) is erre a missziós lelkületre, illetve indíttatásra utalnak:
„Jézus pedig hozzájuk ment, és azt mondta nekik: Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el azért, és tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében. Mindannak megtartására tanítsátok őket, amit én parancsoltam nektek. Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Máté 28:18-20, KAR)
1. Miért fontos az, hogy mielőtt misszióra szólitja fel a mindenkori követőit, Jézus előbb Békességre inti őket? mit tanulhatunk ebből?

Jézus látta a tanítványok lelkivilágát, ami sajnos máig nem változott. Látta, hogy a világi dolgok, amelyek televe vannak bírvággyal, lekötik szinte minden erejüket és idejüket. Jézus azt is tudja, hogy, amikor az Ő békessége hat a szívünkre, akkor másképpen látjuk magunkat és a körülöttünk lévő világot is. Nem feltétlenül a magunk hasznát fogjuk keresni, hanem igyekszünk másokért élni, mert ez egy kriszusi alapelv, amelyet mindenki megkap, ha Őt választja és az Ő békességét. 

2. Hogyan látod az ige értelében az evangélium fontosságát?
„Csepegjen tanításom, mint az eső, hulljon a beszédem, mint a harmat, mint langyos zápor a gyenge fűre s mint enyhe permet a pázsitra! Az Úr nevét hirdetem, magasztaljátok Istenünket!” (5Mózes 32: 2-3, KAR)
Kevés ennyire szép és találó ige van, ami ennyire ki tudja fejezni a valódi értékét az isteni tanításnak. Az ige ezen kijelentései is, csak Krisztus és az Ő követeinek életbén látszik igazán. Jézus mindig úgy időzített, hogy a tanítása valódi áldás legyen minden Őt hallgató számára. Az igében lévő hasonlatok mind Krisztus jellemére, beszédére, és egész életére utalnak, valamint azon emberekére is, akik követik Krisztust az ő Mesterüket.

3. Az előbb idézett ige alapján mennyire szabd tolakodni, vagy elzárkózni az evangélium hírdetésével kapcsolatban? 

Az Evangélium szó jelentése: Örömhír. Mivel örömhírről van szó, ezért az erőszakos közlés, vagy hogy egy klasszikust idézzek „tukmálás” (Hoffi G.) szóba sem jöhet, mert különben nem lenne örömhír.
Az elzárkózás ugyanolyan rossz mintha tolakodnánk.
„Jézus csatlakozott az ünnepségen megjelent társasághoz. A világiasság, könnyelműség a leghalványabb árnyékot sem vetette magatartására, jelenléte által megszentelte az összejövetelt.
Krisztus minden korszak híveinek azt tanítja ezzel, hogy ne zárkózzunk el a társaságtól. Ne szakítsuk meg a társas érintkezést, ne igyekezzünk visszavonulni embertársainktól. Ha meg akarjuk szólítani őket, ott kell találkoznunk velük, ahol elérhetők, hiszen maguktól ritkán keresnek meg bennünket. Az emberek szívét nem csak a szószékről érinthetjük meg az isteni igazsággal. Krisztus felébresztette az érdeklődésüket azáltal, hogy a javukat akarva ment közéjük. Megkereste őket mindennapi munkájuk közben, és önzetlen érdeklődést tanúsított irántuk. Tanításait bevitte a nép otthonába, és egész családokat nyert meg isteni jelenlétének befolyása által.”  (The Signs of the Times, 1887. november 22.)
Meg kell értenünk Jézus életéből és tanításaiból egy alapelvet és pedig a MIKOR? MENNYIT? HOGYAN? alapelvet. Erre Jézus beszélgetései a legnagyobb és legjobb példák. Ilyen a János evangélumának 4. fejezetében feljegyzett beszélgetés egy Samaritánus nővel, amiből rengeteg tanulság szürhető le. 

4. Kivel kezdeményezett beszélgetést a Mester? 

Mi emberek úgy gondolkodunk, hogy egy jó dolgot olyan emberekre bízunk, akiknek jó erkölcsük van a mi meglátásunk szerint, de ennek a nőnek nem sok köze volt a jó erkölcshöz. Az isteni alapelv szerint Jézus sem azt nézi, ami a szem előtt van, hanem azt ami a szívben van, illetve, amit ki tud hozni az emberből, ha Vele egyetértésben van. 

5. Hogyan beszélt Jézus a vallási különbségekről az asszonnyal („ti itt imádkoztok, mi meg ott imádkozunk... ti nem ismeritek, mi meg ismerjük...”) Kik az igazi imádók?

Nagyon fontos kérdések voltak ezek mind a zisdók, mind a samaritánusok részére, mert innen eredeztették hitüket, ami kezdetben közös volt az ábrahámi leszármazottság miatt.
Jézus a megfelelő pillanatban jelentetteki, hogy kik az igazi imádók, mert Istenben, eltünnek a származási és mindenmás különbségek. Mert akik az Istent imádják azoknak szükséges őt lélekben és igazságban imádni, ami sokkal többet jelent, mint bármilyen emberi hagyomány. 

Miután Jézus sok titkos dolgot jelentett ki a nő életéből, a nő lelkiismerete felébredt és engedett a Szentlélek befolyásának, Aki rögtön elkezdte benne az átalakító munkát. Ennek következtében megláthatta Jézusban a Messiást, aki ezután a mindent jelentette számára.

6. Mi történt az asszonnyal, miután felismerte a Messiást?
„Akkor az asszony otthagyta a vizeskorsóját, elment a városba, és azt mondta az embereknek: Gyertek, lássatok egy embert, aki mindent megmondott nekem, amit cselekedtem. Vajon nem ez a Krisztus?” (János 4:28-29, KAR)
Az igazi misszionáriusok nem tudják magukban tartani a jóhírt. Azonnal szeretnék megosztani embertársaikkal, mert nagyon nagy jelentősséget tulajdonítanak neki. Bátorítanak másokat is, hogy jöjjenek és lássák meg saját szemükkel Krisztust és győződjenek meg maguk a valódiságról, ami nincs elrejtve senki elől. 
7. Mi lett az asszony missziójának a következménye?
„Kijöttek azért a városból, és odamentek hozzá. (...) és mondták is az asszonynak: Már nem a te beszédedért hiszünk, hanem mert magunk is hallottuk, és tudjuk, hogy bizonnyal ő a világ üdvözítője.” (Ján 4: 30, 42, KAR) 
Gondolkodjatok el azon, hogy mennyire tudna felhasználni titeket Isten a misszió munkában, ha olyan lelkületetek lenne, mint ennek a megtért asszonynak, akinek még a nevét sem említi a Biblia!
Gondolkodjatok el azon, hogy mi az, amit esetleg közösen tudtok tenni a közösségért amiben benne vagytok, és osszátok meg egymással a gondolataitokat erről!

Jerry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!