Ugrás a fő tartalomra

2015/3/9 - Péter és a pogányok

A BŰNTAKARÍTÓ

Emlékszel a kakasszóra? Ha te nem is tudod, pontosan milyen volt, Péter biztosan tudta. Az a hang valószínűleg beleégett az emlékezetébe. De van egy lényeges dolog ebben a történetben! Tudod mi történt Péterrel ezután?
Péter depresszióba került. Magányosan járta a vándorútjait, lelombozó hangvételű naplót írt. Akárhányszor kakast hallott, magát okolta és próbálta mélyebbre és mélyebbre elásni önmagát, amiért ilyen bűnt követett el. Az idő múltával mindenért magát okolta és a végén…
Vagy máshogy írta le a Biblia?
„Péter erre így válaszolt: »Térjetek vissza Istenhez, és merítkezzetek be mindannyian Jézus, a Messiás nevében. Isten meg fogja bocsátani bűneiteket, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert az ígéret nektek szól és gyermekeiteknek, meg azoknak is, akik távol vannak — mindenkinek, akit Istenünk, az Örökkévaló magához hív.« (ApCsel 2:38-39, EFO)

A Biblia egészen mást ír. A Passió című film gyönyörűen mutatja be a kakasszó jelenetét. Ahogy Péter ráébred tettére, s amint a két tekintet – Jézusé és Péteré találkoznak. S habár nemrégen Péter megígérte Jézusnak, hogy soha nem tagadja meg, most mégis ott áll és a kakas bizony megszólalt. A gyönyörű viszont az egészben az, hogy Jézus szomorú, de ennek ellenére Péter ugyanúgy szereti, mint előtte és nem haragszik. És tudja azt, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy Péterből az váljon, amit olvashatunk az Apostolok cselekedetei második fejezetében.
Mit gondolsz, Péterben mi játszódhatott le a történtek után, ami utána arra vezette, hogy kereszteljen és embereket vezessen Krisztushoz?

Péter különleges munkát végzett. Életét arra áldozta, hogy Krisztus földi egyházát egységesítse. Hirdette a megváltás üzenetét és tett róla, hogy Európában mindenfelé tudjanak a megváltó szeretetről.
Pállal együtt dolgozott. És több ezer embert vittek Jézushoz!
Tekerjük csak vissza a szalagot, hol is kezdődik kettejük története?
Péter – aki megtagadja Jézust. Pál – aki a keresztényeket egyenesen gyűlölte. S mégis olyan csodálatos módon megváltoztatta őket a Szentlélek!
Péternek lett volna oka „padlóra kerülni”. A mestere meghalt, akit ő megtagadott. És mégis, nem a padlót mosta bánatában, hanem minden erejét arra tette fel, hogy Jézust szolgálja és a kakasszót elfelejtse!
Mire mutat rá a két apostol története azzal kapcsolatban, hogy milyen nagy szükségünk van a Szentlélekre az életünkben? Milyen döntéseket hozhatunk meg, hogy még inkább rá tudjunk hangolódni a Lélek vezetésére?
Mit gondolsz, nagyobbak Péternél a problémáid? Kisebbek? Elárulok valamit – nem a probléma mérete a gond. Nem is maga a probléma. Hanem az, hogy szeretjük a padlón néha nyalogatni a sebeinket! Én magamról tudom, hogy mielőtt fel akarnék állni, még jó párszor megrugdosom magam a földön, csak hogy legyen okom ott maradni. Péter Jézusba megbocsátó szeretetébe kapaszkodott.
Padlón vagy? Ha igen, ha nem, a jó hír az, hogy van egy takarító, aki nem csak körbejár felmosójával és körvonalad mentén mossa fel a piszkot, hanem felkarol, felállít, rólad letisztítja a sok bűnt, és a sok mocskot is, amit a padlón hagytál.

Bízd akkor hát életed a Bűntakarítóra és hangolódj rá a Lélek vezetésére! Légy a Bűntakarító Társaságnak a reklámozója!

Kristóf

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?