Ugrás a fő tartalomra

2016/2/6 - Megnyugvás Krisztusban

Vasárnap volt az esküvőm. Az ezt megelőző időszak nem volt egyszerű (egyetem - gyakorlat - félállás - esküvőszervezés), de az utolsó hétre lett igazán kemény a helyzet. Elfelejtettem egy vérvételre elmenni, meg kellett változtassuk az esküvő helyszínét (3-4 nappal az esemény előtt ez nem olyan buli), a pendriveomról eltűnt minden (egyetemi beadandók, óravázlatok, diasorok, tételek...), majd az esküvő reggelén sikerült leejtenem a tabletemet a fürdőszoba kövére... Az eredményt gondolom mindenki ki tudja találni...
 Az életünk valahogy mindig ilyen... Mindig egyszerre üt be minden irányból a baj. Nem elég, hogy frusztráltak vagyunk, mert különböző helyzetekben teljesítenünk kell, még jön néhány igazán idegesítő apróság, vagy akár komolyabb stresszfaktor, csak hogy biztosra menjünk.

Mikor megnéztem miről kell írnom a gondolatébresztőt, arra gondoltam, hogy ilyen nincs... Pont nekem, pont most, pont ez a téma nem lehet véletlen. Jézus ezt üzente nekem a múlthéten, és ezt üzeni neked is, ha éppen hasonló helyzetben vagy:
„Jöjjetek közel hozzám mind, akik belefáradtatok súlyos terheitek cipelésébe! Nálam megnyugvást találtok. Azt az igát vegyétek fel, amelyet én adok rátok, s tanuljátok meg tőlem, hogy én szívből szelíd és alázatos vagyok —, akkor meg fogtok nyugodni. Mert az iga, amelyet én teszek rátok, nem nehéz! A teher, amelyet én helyezek a vállaitokra, könnyű.” (Máté 11:28-30 - EFO)
Két lehetőségem volt: vagy megőrülök, és idegroncs leszek az esküvőmön, vagy elfogadom Jézus ajánlatát, és azt mondom, hogy innentől rábízom, oldja meg ő a problémáimat, mert nekem ez már túl nagy falat.

A Biblia tele van ilyen bátorító üzenetekkel: Ézsaiás 41:10-13, 43:1-2Jeremiás 29:11, Máté 6:25-34, Róma 8:18-32. Keressetek még néhányat!

Pál a rómaiakhoz írt levelében azt írja, hogy minden összedolgozik azoknak a javára, akik Istent szeretik. Ugyanakkor azt látjuk, hogy néha bizony ezeknek az embereknek az életében is csőstül jön a baj, és megoldhatatlannak tűnő problémákkal kell szembenézzenek. Mit gondolsz, hogy van ez?

Azt gondolom - és az előbb gyűjtött szövegek is ezt támasztják alá -, hogy Isten pontosan tudja, hogy néha pokoli nehéz tud lenni az életünk. Erre a Bibliában szereplő fantasztikus életúttal rendelkező szereplők történetét elég megnézni... Vagy elolvasni néhány zsoltárt amiben Dávid azért könyörög, hogy pusztítsa el Isten az ellenségeit. De Isten nem igazán szokott a kérésünkre villámot csapni másokba... Akkor meg hogyan segít?

Azt gondolom, hogy meg kell látnunk, hogy Isten másként néz az életünkre, mint mi. Néha azt gondoljuk, hogy tudjuk mi az igazán jó nekünk, de ő - velünk ellentétben - igazán tudja is. Én napsütéses, meleg napot szerettem volna az esküvőmre, hogy szabadtéren lehessünk. De Isten előre látta, hogy elég stresszes önmagában is az az esküvő, egyszerűsít a dolgon, ha a gyülekezetünkben tartjuk.

Az esküvő nem csak nekünk, hanem a vendégeinknek is élmény lett végül. A pendriveomról eltűnt adatokat visszavarázsolta egy nagyon jó barátom. Nászajándékként a férjemtől a tablet helyett kaptam egy laptopot, hogy azon tudjak dolgozni. Nem tudom pontosan, hogy mire volt mindez jó, de azt tudom, hogy Jézusra nyugodt szívvel rábízhatjuk azokat a lehetetlen helyzeteket, amikbe belekerülünk.
Te csak bízz az Örökkévalóban, és tedd meg, ami helyes, akkor megmaradsz a földön, és az Örökkévaló jósága mindennel ellát. Gyönyörködj az Örökkévalóban, akkor megadja szíved kéréseit! Bízd rá minden dolgodat, benne bízz, majd ő véghezviszi: nyilvánvalóvá teszi igazságodat, és jogodra fényt derít. Nyugodj meg, és várd az Örökkévalót! Ne bosszankodj, mikor a gonoszoknak valami sikerül, ne mérgelődj, ha tervük megvalósul! Csillapodj le, nyugodj meg! Ne haragod vezessen, abból csak baj származna! (Zsoltárok 37:3-8 - EFO)
Olvasd végig a teljes 37. zsoltárt!

  •  Kerültél már olyan helyzetbe, amikor azt érezted, hogy eleged van mindenből, és ha még valami beüt megbolondulsz?
  • Hogyan szoktad kezelni ezeket a helyzeteket?
  • Min változtatnál esetleg?
  • Hogyan tudsz segíteni, ha máson látod, hogy ilyen helyzetben van?
  • Mit gondolsz, a szombati nyugalomnap megtartása hogyan segíthet ebben a kérdéskörben?
Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?