Ugrás a fő tartalomra

2016/2/7 - Zsidók és pogányok Ura

„Ezért menjetek el a nemzetekhez, és tegyetek tanítványommá minden embert az egész világon! Merítsétek be őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevébe!(Máté 28:19 - EFO)
Amikor a Bibliát olvassuk, egy olyan nép történeteit tartjuk a kezünkben, akikhez valószínűleg semmi más nem köt, mint hogy a történeteiket tanuljuk. Nem vagyok zsidó, így vér szerint nem sok dolog köt a Biblia népéhez. Mégis miért tanulok akkor ebből a könyvből? Beleolvasok, és Jézus maga mondja, önmagáról, hogy „Az Atya engem csak Izráel népének elveszett juhaihoz küldött.” (Mt 15:24). Mégis miért érdekel engem amit benne találok?

Kezdjük az elején. Jézus amikor a földre jött, a zsidók közé született, ő is oda tartozott, de üzenete nem csak nekik szól. Jézus felkészített egy csomó embert arra, hogy elterjesszék az egész világon az Ő üzenetét. A zsidóságot bízta meg azzal a feladattal, hogy a Föld megismerje Jézus megváltását. Most nézzünk pár történetet, ahol Jézus az emberekért dolgozott!

A legnagyobb közös ebédet Jézus rendezte az Újszövetségben. (Mt 14:1-21) Jézus már nagyon rég óta beszél az emberekhez, akik megéheznek, és már nem tudnak figyelni. Alig hallják Jézus szavait a gyomruk korgása miatt, ezért csodát tesz. Öt kenyér és két hal áll rendelkezésére, hogy ötezer férfinak ételt adjon (ebben nincsenek benne a gyerekek, és a nők). Hát nem tudom mekkora kenyerek lehettek, de az biztos hogy nem elég ennyi emberre, kivéve Jézusnak. Szétosztják, és mindenki jól lakik, sőt marad is belőle. Mindenki felismerte, hogy Jézus valami más. Ő csodákra képes. Talán a Messiás, aki kívánságokat teljesít.
Milyen kép él benned Jézusról? Mennyire ismered  őt? Számodra is csak egy „tündér”, aki ha imádkozol, és kérsz tőle, azt megteszi? Ismerd meg Jézust, elvárások nélkül, és hidd el, hogy Ő jobb, mint a legjobb elképzelésed róla!

Na de nincs vége a történetnek. (Mt 14:22-33) Jézus a tanítványokat elküldi, hogy szálljanak be a hajóba, és menjenek ki a vízre. Egyedül hagyják Jézust a parton, és már jócskán eltávolodtak a parttól, amikor vihar támadt. Mindenki kapkod, próbál életben maradni, megmenteni a hajót, és mintha a vihar nem lenne épp elég, szellemet látnak közeledni feléjük. El tudom képzelni, ahogy halálra rémülnek, és rájönnek, hogy nem tudnak semerre elmenekülni. Mikor ezt végig gondolják, meghallják az ismerős hangot, de a „szellemet” még mindig nem ismerik fel. Péter járni akar a víz tetején, mert ha tényleg Jézus az, akkor ha Ő hívja, képes lesz rá. Rálép a vízre, sétál, és csak egy karnyújtásnyira van Jézustól, amikor kétségbeesik, és süllyedni kezd. Jézus kihúzza, és lecsendesíti a vizet.
Gondolkoztál már azon, hogy Isten bármire képes? Gondolj csak bele! Ő teremtette a világot. Bármit megtehet. Mit jelent ez a te életedben? Hányszor álltál kétségbeesett helyzetben? Hányszor nem tudtad hogy mit tegyél, mert szemlátomást nem volt a problémádból kiút?

Találtam egy idézetet, ami nagyon megtetszett: „Ne Istennek mondd, hogy milyen nagy problémáid vannak, hanem mondd a problémádnak, hogy milyen nagy Istened van!” Igaza van! A mi Istenünk nagyobb mint bármilyen probléma. Amikor a testvérem esküvője volt, az interneten mindenhol azt írták, hogy eső lesz. Reggel elmentem a helyszínre, hogy segítsek berendezni az udvart, és ahogy pakolásztunk, éreztem, hogy egy-két csepp eső ráesik a kezemre. Felnéztem, és az égen megláttam egy fekete felhőt. Az udvar tele volt székekkel, a hangszórók fel voltak szerelve, az erősítő ki volt téve, a szőnyegek leterítve, és azon járt az agyam, hogy ha most eleredne az eső, minden elázna, mert nem lenne időnk elpakolni. Pár óra múlva már öltönyben segítettem az érkezőknek a süteményeket letenni az asztalokra, köszöntöttem a rokonokat, szerveztem amire szükség volt. Odalépett nagynéném, és felmutatott az égre. Megkérdezte: „Látod azt a nagy felhőt? Mi lesz ha elered az eső a szertartás közben?” Elgondolkoztam, és annyit mondtam: „A mi Istenünk nagyobb ennél a felhőnél.”
Miért aggódsz, ha egyszer Isten nagyobb mint a problémák? Isten nagyobb a legnagyobb nehézségnél is! Vele bármit képes vagy legyőzni!

Na de ne álljunk meg itt. A történet úgy folytatódik, hogy Jézus gyógyít, aztán vitába keveredik a farizeusokkal. (Mt 15:1-20) Jézust letámadják, hogy a tanítványai nem engedelmeskednek a hagyományoknak, de Ő nem hagyja magát. Lehet hogy mi nem mernénk így visszavágni egy ilyen helyzetben. Lehet hogy a tanítványok nem engedelmeskedtek a hagyományoknak, de a farizeusok nem engedelmeskedtek Istennek, és erre mutat rá Jézus. Nem tűrte, hogy a farizeusok ítélkezzenek, mikor ők maguk semmivel sem voltak jobbak, mint bárki akit elítéltek.
Hányszor vagy a „farizeus”? Hányszor fordul elő, hogy valakit elítélsz azért, mert valamit máshogy tesz, gondol, mint te, de közben legalább olyan hibát vétesz mint ő maga? Ezt hívják képmutatásnak, álszentségnek, és ez az amitől sokszor a legnehezebb megszabadulnunk. Nézz mélyen magadba, és kérd Istent, hogy segítsen ezzel megküzdeni, és utána küzdj ellene!

Vegyünk a következő történetet. Jézus mindezek után elmegy a pogányok közé. (Mt 15:21-28) Ahogy utazik, egy kánaáni nő megy hozzá, hogy gyógyítsa meg a lányát, de Jézus elküldi, kétszer is, nem is akárhogy. Ha mi lettünk volna a nő helyében, valószínű nem küzdöttünk volna ennyit a dologgal, hanem vérig sértve fordultunk volna sarkon, nem túl illő dolgokat mormolva a bajszunk alatt. Jézus gyakorlatilag lekutyázza a nőt, és a lányát, az mégis leborulva könyörög neki. Nem csak arról van itt szó, hogy a nő utolsó esélye Jézus, hogy megmentse a lányát. A nő biztos benne, hogy Jézus meg is tudja menteni. Képes behódolni, és elfogadni a gondolatot, hogy ő csak másodlagos. Képes felfogni, hogy a Messiás izraeli, így elsődlegesen ott van dolga, neki csak a morzsa jut, de tudja hogy az is elég.
Van egy jó hírem! Jézus a kánaáni nő lányát is meggyógyította, azért, mert elhitte, hogy képes erre. Azért mert cselekvő hite volt. Azért, mert mindent megtett volna, hogy Jézus ne menjen tovább addig, amíg csak a morzsát meg nem kapja. Neked is ilyen hited van? Te sem hagyod Jézust elmenni melletted, amíg meg nem mentett?
A történet vége szinte ugyanaz mint az eleje. (Mt 15:29-39) Jézus megtartja a második legnagyobb közös ebédet, most négyezer férfival együtt, és kitudja mennyi nővel és gyerekkel. Megtörténik ugyanaz a csoda, de most máshogy. Jézus a pogányok között van. Ők nem zsidók.
Milyen könnyen hisszük azt, hogy mi vagyunk a kiválasztottak, ezért nincs szükség arra, hogy másokkal megosszuk a hitünket, pedig Jézus nem csak a zsidókért, és a keresztényekért jött a Földre. Jézus minden embert meg akar menteni! Te sem ülhetsz ölbe tett kézzel! Indulj el, és mondd el a hited másoknak! Mutatsd be azt a Jézust, aki mindenkit meg akar menteni! Mutatsd be azt a Jézust, aki egyformán szereti azt aki születése óta ismeri őt, és azt, aki csak tegnap, vagy ma találkozott vele, vagy csak holnap fog!

Legyél te aki bemutatja Őt az embereknek!


Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!