Ugrás a fő tartalomra

2016/2/12 - Jézus utolsó napjai

„Mint tudjátok, két nap múlva lesz a Páska ünnepe. Akkor az Emberfiát kiszolgáltatják az ellenségeinek, és keresztre feszítik.” (Máté 26:1 - EFO)
Fordítva látunk. Nem, ez nem valami lelki törvényszerűség megállapítása, hanem úgy értem, hogy a szemünkkel fordítva látunk, mert optikailag a retinánkon a világ fejtetőn jelenik meg, ahogy a fény betör a pupillánkon. Viszont az agyunk rájön, hogy valami nem stimmel és átkódolja a látottakat, hogy a világot olyannak lássuk, amilyen. Ha volt már érzéki csalódásod, akkor tulajdonképpen az agyad lett átverve, nem az érzékszerved. A leghétköznapibb példa erre a mozi, ami álló képek gyors sorozata, amit így mozgónak látunk. Tudom, hogy mindezzel nem mondtam semmi újat, csak rá akartam világítani arra, hogy az agyunk könnyen átverhető. Jézus utolsó napjaiban is valami hasonló történt a tanítványokkal, csak ők saját magukat csapták be.
Jézus folyamatosan a közelgő haláláról és feltámadásáról beszél. Az áldozatról, aminek az ideje elérkezett. Nem egy távoli és lehetséges jövőben, hanem itt és most. A 26. fejezetben három olyan személyt látunk, akik ezt a tényt különbözőképpen dolgozzák fel. Nincsenek könnyű helyzetben és nem is akarok pálcát törni felettük, viszont tanulni a gondolkozásukból és a reakciójukból igenis tudunk.

Mária
Az első a túláradó szeretet megnyilvánulása. Jézus megkenése drága, illatos olajjal a mindent átadó szeretet kifejezése. És a Mester ezt az eseményt is felhasználja arra, hogy azokat a tanítványokat, akik nincsenek felkészülve a halálára, kicsit felrázza. Nos, nem igazán sikerül neki. Mária hite viszont pont a feltétel nélküli szeretete miatt átvészel olyan dolgokat, amiket a többieké nem. Ő sem ússza meg a bánatot, a gyászt és a fájdalmat Jézus halála miatt, de nem véletlen, hogy ő hiszi el elsőként a feltámadás tényét, mert a hite és a szeretete mindent átvészel.
  • Hogyan függ össze a hit és a szeretet? Miért bízott Mária Jézusban?
Péter
Csalódtál már valaha Istenben? Én húsz éve vagyok hívő és el kell mondanom, hogy rengetegszer. Amikor imádkoztam valamiért és nem kaptam meg. Amikor hatalmas problémával néztem szembe és Ő máshogy oldotta meg, mint ahogy én szerettem volna. Persze, mindig kiderült, hogy valójában a saját elképzelésemben csalódtam, de közben megtanultam valami újat Istenről és önmagamról. A második személy, akinek a reakcióit vizsgáljuk, a szelektív hallás bajnoka, Péter. Egyszerűen csak azt hallja meg, ami rá vonatkozik. „mindnyájan megbotránkoztok”… én aztán nem! De hogy miért is, az valahogy nem jön át neki. Nekem rengeteg fóbiám van, ezért kicsit felnézek Péterre, mert ő egy igazán bátor ember. De komolyan, szembeszáll a katonákkal, követi Jézust a főpap udvaráig, mikor a többiek elfutnak. A bátorsága kitartana, de valami történik a lelkében, amiért félni kezd és megtagadja Jézust. És ez a valami az első ütés. Jézus az életben csak egyszer félt, a Gecsemáné kertben, pedig sokszor lett volna miért. Párszor meg akarták kövezni, rengeteg haragosa volt, akik fogást kerestek rajta, de Jézus soha sem ijedt meg tőlük. És Péterben ez a rendíthetetlen és érinthetetlen Jézus él, akit soha nem mertek bántani, aki mindig bölcs válaszokkal tért ki a csapdák elől. És amikor a Mester az első ütést kapja, tulajdonképpen a Péterben élő istenkép kapja azt. A Jelenések könyve azt mondja (Jel. 5:5-6.), hogy Ő a győztes oroszlán, de a megölt bárány is. Péter viszont csak az oroszlánt akarta látni.
  • Hogyan tudsz helyes istenképet kialakítani? Hogyan ismerheted meg jobban Istent?
Júdás
A harmadik pedig Júdás, aki már régen feladta. Azt hiszem, hogy Júdás már nem hitt Isten országában. Amíg a tanítványok már előre elosztogatják egymás között a pozíciókat, Júdásnak egyre megfoghatatlanabb a jövő. Jézus nagyszerű ember és csodás vezető, de már látja, hogy csak egy tanító marad, nem az a Messiás, aki majd létrehozza a földi paradicsomot, mert a Mester nem tesz ez ügyben semmit. És ezt Júdás jól látja, csak éppen a lényeget nem, ezért becseréli a semmit valami kézzel foghatóra. Mindegy, hogy mennyit kap, nem alkuszik, csak valami legyen.
  • Hogyan tudsz hinni akkor, amikor összeomlik az istenképed? Mi segít ilyenkor?

Persze, az igazi kérdés az, hogy te mit kezdesz azzal, amikor a világképed meginog, amikor Isten nem az elvárásaid szerint cselekszik vagy a válasza nemleges. A hitedet valami materiálisra cseréled, mint Júdás? Vagy kizársz mindent, amitől meg akarod védeni a lelkedet, pedig ezzel csak a félelmeidet leplezed, mint Péter? Vagy bízol Istenben annak ellenére, hogy minden látszat ellene szól, mint Mária? Egyszer eljön egy krízis az életedben, amikor választ kell adnod, de soha ne feledd, hogy Jézus az egyetlen félelmét az irántad érzett szeretetével győzte le és az Oroszlán érted vállalta, hogy Bárány lesz.

Jácint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?