Ugrás a fő tartalomra

2023/02/02 - Végzetes pillanat (árpilis 1-7)


 


2. Végzetes pillanatVonal Vonal

A Jelenések könyve tele van furcsa képekkel. Így van ez a most vizsgált résznél is. A Jelenések könyvének 14. fejezetében találjuk az úgynevezett Hármas angyali üzenetet. Erről fogunk a következő hetekben lépésről lépésre tanulni, de ma próbáljunk átfogó képet alkotni róla.

Vannak pillanatok az életben, amik meghatározóak a későbbiekre nézve. Most csukd be a szemed (ne aludj el!), és gondolj bele, milyen történetek tettek azzá aki vagy! Milyen döntések vezettek oda, hogy ma az az ember legyél aki?

Jézusnak is alakulnia, fejlődnie kellett. Mondhatjuk, hogy nem úgy, mint neked vagy nekem, de Ő is csecsemő volt, aztán gyerek, és végül felnőtt. Éppen ezért legtöbbször még önmagára is „Emberfia”-ként hivatkozik. János is így tesz a Jelenések könyvében.

„Azután ismét láttam: egy fehér felhőn ült valaki, aki hasonlított az Emberfiához. A fején aranykoszorút viselt, a kezében pedig éles sarlót tartott.” (Jelenések 14:14)

Jézus, mint győztes hadvezér ment a mennybe amikor elköszönt a tanítványoktól, de mint király fog visszatérni. Ez egy gyönyörű kép. Ő, aki ismeri az emberi lét fájdalmait, mint király tér vissza abba a világba, ahol bűnözőként kezelték.

Na de vissza rád és rám. Van egy pont, ameddig képes vagy fejlődni. Van egy pont, aminél többet nem tudsz elérni. Legyen szó a tudásról, fizikai erőről vagy bármi másról, el kell jöjjön a pont, amikor eléred a határaid. (Ezzel semmi baj nincs, a cél, hogy ezt a határt érd el, vagy ha lehet told ki minél jobban.) Bármit is tűzöl ki célként, határai vannak annak, hogy mit érhetsz el. A jellemed sem lesz soha tökéletes.

Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy semmi értelme megpróbálni jobbnak lenni? Mindegy, hogy mikor hogy döntök, mert úgyis elrontom? A következő igét olvasd el, és annak fényében is gondold át a válaszod!

„Mi következik mindebből? Vétkezzünk továbbra is, hogy annál több kegyelmet kapjunk Istentől? Szó sem lehet róla! Hogyan élhetnénk továbbra is bűnben, ha egyszer már meghaltunk a bűn számára?” (Róma 6:1-2)

Zajlik egy ítélet a fejünk fölött. Ezt írja le a sarlós rész a Jelenések könyve 14. fejezetének végén. Miről szól az ítélet? Kiről szól az ítélet? Miért nem kell félni tőle?

A jó hír, hogy ez bármennyire is félelmetesen hangzik, nincs ok az aggodalomra. A kérdés nem az, hogy tökéletes vagy-e, hanem hogy Jézus áldozatát elfogadod vagy sem. A kérdés nem az, hogy te mennyit rontottál, hanem hogy Ő mennyire tökéletes.

A Jelenések könyve 14. fejezete, a Hármas angyali üzenet lényege ez: Jézus meghalt érted! Ha elfogadod Őt, akkor meghoztad a legjobb döntésed, ami az egész életedre kihat.

Dávid


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s