Ugrás a fő tartalomra

2023/02/04 - Az örökkévaló evangélium (április 15 – 21)

 







4. Féljétek Istent és adjatok dicsőséget neki!Vonal Vonal

„Féljétek az Istent, és adjatok neki dicsőséget, mert eljött ítéletének órája; imádjátok azt, aki teremtette a mennyet és a földet, a tengert és a vizek forrásait!” (Jelenések 14:7)

Mit jelent az, hogy istenfélelem? Mi a különbség a hétköznapi értelemben vett félelem és az istenfélelem között? Miben hasonlítanak és miben különböznek? Hogyan tudnád elmagyarázni egy nem kereszténynek?

A válaszban segítenek ezek az igék: 

„»Ne öld meg a fiút! Ne bántsd! Miután próbára tettelek, látom, hogy valóban féled és tiszteled Istent, és egyszülött fiadat sem tagadtad meg tőlem« – kiáltotta az angyal.” (1Mózes 22:12)

„A szentek gyűlésében is az Örökkévaló az, akit mindenki tisztel és fél! Félelemmel csodálják az Örökkévalót mind, akik körülötte vannak!” (Zsoltárok 89:7)

„Fiam, fogadd meg szavamat, jegyezd meg jól parancsaimat! Ha figyelmesen hallgatsz a bölcsességre, szívvel-lélekkel törekszel a megértésre, ha Istenhez kiáltasz a helyes ítéletért, hozzá könyörögsz értelemért, ha keresed a bölcsességet, mint az ezüstöt, kutatod, mint az elrejtett kincseket, akkor majd igazán megérted, hogy az Örökkévalót tisztelni és félni mit jelent. Akkor igazán megismered Istent.” (Példabeszédek 2:1-5)

„Ezekből tanuljátok meg, hogy tiszteljétek és féljétek az Örökkévalót, Isteneteket – ti is, gyermekeitek is, meg az ő utódaik is mind. Tartsátok meg törvényeit és parancsait, amelyeket tőlem hallotok, hogy hosszú ideig élhessetek!” (5Mózes 6:2)

Az istenfélelem tiszteletet, hódolatot jelent, olyan szeretetet, amiben nem a szeretett személytől félek, csak attól, hogy esetleg szomorúságot okozok neki vagy távol kerülök tőle. Az istenfélelem kellene, hogy legyen az ember természetes viszonyulása Istenhez. Az Édenkertben még a bűneset előtt Ádám és Éva biztosan így is tekintettek Istenre, persze nekik más volt a helyzetük, hisz minden nap szemtől szemben találkoztak vele. Ma Isten ennél már csak közvetettebb módon tud érintkezésbe kerülni velünk, de azért egyértelműen közli, hogyan tudjuk szeretni, tisztelni őt. Az ige sokszor leírja, hogy Isten iránti szeretetünket a neki való engedelmességgel és parancsolatai megtartásával tudjuk legjobban kifejezni. 

Honnan lehet tudni, hogy mi számít Isten iránti engedelmességnek? Voltál már olyan helyzetben, amikor nehezen tudtad eldönteni, mi lenne a helyes? Esetleg olyan helyzet is adódott az életedben, amikor a szíved mélyén tudtad, mi a jó döntés, de egy porcikád sem vágyott rá? Hogyan döntöttél végül? Meséld el a csoportodban és beszélgessetek róla!

„Isten Királyságával és azzal törődjetek, amit Isten igazságossága kíván – erre törekedjetek mindenek előtt! Isten pedig majd törődik azzal, amire szükségetek van [étel, ital, ruha, mindennapi szükségletek].” (Máté 6:33)

„Mivel Krisztussal együtt feltámadtatok a halálból, a mennyei dolgokra törekedjetek, hiszen Krisztus is a mennyben ül, Isten jobb oldalán! A mennyei dolgokon gondolkozzatok, ne a földieken járjon az eszetek!” (Kolossé 3:1-2)

„A hit embereinek ez a nagy serege körülvesz bennünket! Az ő életük mutatja meg igazán, mit jelent a hit. Ezért mi is dobjunk le magunkról minden terhet, amely akadályoz bennünket a futásban, s még azokat a bűnöket is, amelyek olyan szívósan tapadnak ránk és elgáncsolnak! Kitartással fussuk végig az előttünk lévő versenypályát! Közben le ne vegyük a szemünket Jézusról, aki hitünk elkezdője és befejezője! Ő azért az örömért, amely várt rá, elszenvedte még a kereszten való kivégzést is, és nem törődött a szégyennel, amelyet ez jelentett. Most pedig elfoglalta a helyét Isten trónjának jobb oldalán.” (Zsidók 12:1-2)

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy Isten van életed középpontjában? Hogyan tud ez megnyilvánulni hétköznapi helyzetekben? Örökké elvarázsolt hívőknek kell lennünk, akik a „földi hívságokkal” egyáltalán nem foglalkoznak? Vagy ez valami mást jelent?

Gyakran elhangzik a gyülekezetben, hogy szeretnénk, ha Isten megdicsőülne általunk. Hogyan lehet Istent megdicsőíteni, milyen lehetőségek vannak erre? Próbáljatok minél többet felsorolni! Gondolhattok az istentiszteleti alkalmakra is (dicsőítés, ima, bizonyságtétel), de vegyétek sorra a gyülekezeten kívüli élet dolgait is, beleértve a természetes, hétköznapi szokásokat!

Ezek az igék segítenek:

„Nem tudjátok, hogy ti Isten Temploma vagytok, és Isten lelke lakik bennetek? Ha valaki pusztítja Isten Templomát, azt Isten is el fogja pusztítani. Mert Isten Temploma szent – és ti vagytok ez a Templom!” (1Korinthus 3:16-17)

„Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Korinthus 10:31)

„Isten irántunk mutatott nagy kegyelmére kérlek benneteket, testvéreim, hogy határozottan szánjátok oda és adjátok át magatokat Istennek! Olyan ez, mintha élő és szent áldozatot vinnétek neki, amelyet ő szívesen fogad. Ez legyen a ti önkéntesen fölajánlott áldozatotok, amellyel őt méltóképpen tisztelitek! Ne igazodjatok a jelenlegi istentelen korszellemhez, se a divatjaihoz! Ellenkezőleg, újítsátok meg az egész gondolkodásotokat, és ezáltal gyökeresen változzatok meg! Akkor lesztek majd képesek megérteni, mi az, amit Isten akar: ami szerinte jó, ami neki tetszik, amit tökéletesnek tekint. Ezekre igyekezzetek!” (Róma 12:1-2 )

Mik azok a területek az életedben, ahol jobban szeretnéd gyakorolni az engedelmességet? Milyen új, kreatív vagy egyedi módon tudnád még Istent megdicsőíteni?

Tesód,

Zsuzsi


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s