Ugrás a fő tartalomra

2023/3/06 - Az evangélium titka (augusztus 5)



 augusztus 5.

6. Az evangélium titka

Efezus 3:1-13

Kormányok hosszú időre titkosítanak információkat. Például a magyar kormány 2014-ben a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos információkat titkosította. Ettől még persze nem kell az ördögöt a falra festeni. Szerinted milyen ésszerű okokból tehet ilyet egy kormány? Többek között – hogy segítsek – eszedbe juthatnak nemzetbiztonsági és diplomáciai kérdések. Te sem mondasz el mindent mindenkinek, igaz? Ha az érdekedben áll, és nem sértesz vele senkit, elhallgatod, titokban tartod? Ha az országnak érdeke, ha a közjót szolgálja egy adat tikosítása, miért ne? Persze vannak, akik szerint nem szép dolog amiatt titkosítani dolgokat, nehogy a nyilvánosság rossz színben lássa a kormányt. Egy emberi tulajdonság, hogy amint azt halljuk, „titok”, egyből a legrosszabbat feltételezzük: biztos valamilyen etikátlan és jogtalan dolog van a háttérben!

Ha titokról, titkosításról hallasz (akár nemzeti, akár személyes területen), te azonnal következtetéseket vonsz le, vagy pedig utánajársz a kérdésnek? Ha következtetéseket vonsz le, akkor miért? És ha utánajársz, akkor azt hogyan teszed?

Ha már a titkoknál tartunk, hallottál, az Istenről készült „titkosított dokumentumokról”? Az Efezusi levél írója a 3. fejezetben sűrűn beszél egy isteni titokról, ahogy azt az alábbi idézetek is mutatják:

1. vers: „megismertette velem a titkot”

2. vers: „Krisztus titkát

3. vers: „feltárjam mindenki előtt, mi ama titok megvalósulásának a rendje”

Te hogyan gondolkozol Istenről? Számodra ő egy titokzatos valaki? Rejtélyes? Misztikus? Megmagyarázhatatlan? Vagy esetleg úgy kötődsz hozzá, mint aki számodra kiszámítható, jól definiálható, körülhatárolható, könnyen és kézzelfoghatóan megismerhető és megtapasztalható? Gondolkozz egy kicsit, hogy számodra milyen ő!

Te mennyire tudsz titkot tartani? Ha csoportban veszitek át a tanulmányt, tegyétek fel a kérdést mennyire tud a melletted lévő ember titkot tartani? Mondjátok meg egymásnak, és beszéljétek meg, hogy egyetértetek-e a benneteket érintő feltételezéssel.

A szövegből (Efezus 3:1-13) egyértelműen az jön le, hogy Isten nem tud titkot tartani. Saját magával kapcsolatban rendkívül intim információkat oszt meg tőle viszonylag távol álló személyekkel. Gondolj csak bele, az akkori média minden csatornáját felhasználták arra, hogy az ő titkait nyilvánosan megbeszéljék: cseréptábláktól kezdve, az élő beszéden át, az írott anyagokig (mint, ahogy a mi esetünkben is). Ez esetben különösen kellemetlen lehet Istennek, hiszen a titkait megőrizte az emberiség, és több ezer évvel később még mi is az Ő titkairól olvashatunk. Azaz kellemetlen lenne, ha nem éppen ő akarná, hogy titkai a nyilvánosság elé kerüljenek. Vajon miért akarhatja ezt Isten?

Mi lehet Isten titka? Efezus 3:3 azt írja erről a titokról, hogy „előbb röviden megírtam”. Ez mire, melyik részekre utalhat szerinted? Talán ugyan az, mint amit Efezus 3:6 is leír? Az előbb leírtak és Efezus 3:6 között mi a kapcsolat?

Isten titkát még jobban megérthetjük, ha egy kis képzelőerő használatával felidézzük az első századi gyülekezetet, és azokat a hasadásokat, szakadásokat, szakadékokat, amelyek különböző irányzatok, és a mozgalmon belüli csoportok között húzódtak. Milyen alapon voltak szerinted erős szakadások abban az időben?

Eltelt 2000 év, és sajnálatos módon vagy elfelejtettük Isten titkát, vagy nem értettük meg. Felmérések azt mutatják, a világ egyre jobban polarizálódik. Különböző törésvonalak mentén árkokat ástunk, és ott lövünk egymásra, ahogy csak tudunk. Már nem értjük egymást, már nem látjuk egymásban az embert. Mit látsz, hol vannak manapság ezek a szakadások? (Próbálj meg úgy gondolkozni, vagy úgy beszélni ezekről a szakadásokról, hogy tartózkodj az áldozathibáztatástól. Ez egy tágabb téma, ha gondolod nézz utána az internet és a kritikus gondolkodásod segítségével.) Úgy gondolom, hogy ideje ismét felfedeznünk, megértenünk, valamint befogadnunk Istennek a titkát, mint a káros polarizálódás ellenszerét.

A legérdekesebb az egészben a médium, amin keresztül publikálni szeretné Isten a titkosított adatokat. Mi lehet ez a médium szerinted? Olvasd el Efezus 3:10-et, amely segíthet a kérdést átgondolni!

Ebben az igében az egyik kulcsszó az egyház. Szerinted melyik egyházról van szó? Az adventista egyházról? A Luther által említett „láthatatlan” egyházról? (Érdemes ennek a fogalomnak is utána nézni egy google kereséssel „Luther és a láthatatlan egyház” címszóval.)

Egy biztos, az egyház egy olyan valami, amire, ha ránézel, süt róla Isten titka, méghozzá azért, mert olyan emberek lettek benne egy családdá, egy szerető közösséggé, egy egységes hálózattá, akikről azt gondolta a világ, két teljesen ellentétes pólus. Olyanok is egyenlő bánásmódban részesülnek, akik a „világ” szerint másodlagosak. Az egyház egy olyan család, ahol a szakadásokat begyógyítja az egymás iránti önzetlen szeretet és elfogadás. Mert itt a számkivetettek otthonra lelnek.

Mit mond számodra Istenről, hogy ez az Ő titka?

Skrrrrrt!

H. Zsombor


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s