Ugrás a fő tartalomra

2023/3/08 - Krisztus által formált élet és Lélek-ihlette beszéd (augusztus 19)



augusztus 19. 

8. Krisztus által formált élet és
Lélek-ihlette beszéd

„Ezért mondom nektek – sőt, figyelmeztetlek benneteket az Úr nevében – hogy többé már ne éljetek úgy, mint a hitetlen nem zsidó emberek. Őket hiábavaló gondolatok vezérelik, gondolkozásuk elsötétült. Istentől, aki az élet forrása, elszakadtak, mert tudatlanok, és a szívük megkeményedett. Mindenféle gonosz és rossz dolgot tesznek, de már nem is szégyellik magukat, annyira elmerültek ezekben.

Ti azonban Krisztust egészen másmilyennek ismertétek meg! Tudom, hogy már hallottatok róla, és őbenne meg is tanítottak titeket az igazságra. Igen, az igazság Jézusban található! Megtanítottak benneteket rá, hogy a korábbi gonosz életmódotokat hagyjátok el, és vessétek le a »régi embert«. Ez ugyanis teljesen megromlott a saját vágyai miatt, amelyek rossz irányba vezették. Megtanítottak benneteket arra is, hogy gondolkodásotokat teljesen meg kell újítanotok, és hogy fel kell öltözzétek az »új embert«, akit Isten úgy teremtett, hogy hozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.

Ezért soha többé ne hazudjatok! »Minden ember igazat mondjon«, hiszen mindannyian ugyanahhoz a »Testhez« tartozunk! »Még ha haragudtok is, de ne vétkezzetek!« Mielőtt a nap véget ér, szabaduljatok meg a haragtól! Ne adjatok helyet magatokban a Sátánnak, ne adjatok neki semmi lehetőséget! Aki eddig lopott, többé ne lopjon, hanem dolgozzon, és végezzen hasznos munkát, hogy még a szegényeknek is adhasson valamit!

Soha többé ne káromkodjatok, ne használjatok csúnya szavakat. Csak olyat mondjatok, ami a javát szolgálja annak, aki hallja! Legyen a beszédetek kedves és építő! Isten Szent Szellemét ne szomorítsátok el! Hiszen Isten a Szent Szellem által előre megjelölt benneteket arra az időre, amikor elnyeritek a teljes megváltást! Ez a megjelölés mutatja, hogy Istenhez tartoztok, és az övéi vagytok. Tisztítsátok ki magatokból a keserűséget, haragot, indulatosságot és mindenféle egyéb gonoszságot. Soha ne kiabáljatok mérgesen a másikra, ne kívánjatok rosszat senkinek, ne átkozódjatok! Ellenkezőleg, legyetek mindig kedvesek és együttérzők! Bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” (Efezus 4:17-32)

Ebben a szakaszban Pál apostol egy sor gyakorlati tanáccsal látja el az efezusi gyülekezetet. Arra bátorítja őket, hogy merjenek különbözni az őket körülvevő nem hívő emberektől, akiknek másmilyen a gondolkodásmódjuk, és nem ismerik igazán Istent. A mai tanulmányban arról fogunk gondolkodni, hogyan is kellene különböznünk a más gondolkodású emberektől, mik a jó és nem annyira jó indítékai ennek, és hogyan kerülhetjük el ezzel kapcsolatban a képmutatást és a keresztényekkel kapcsolatos sztereotípiákat. (Sztereotípia = olyan séma, amellyel az emberek egyes csoportjait azonosítják. Ilyen például az is, hogy a keresztények naivak és ájtatosak.)

Mit gondolsz, kell, hogy lássák rajtad a környezetedben lévők, hogy keresztény vagy? Szerinted miből lehet megismerni, hogy valaki hívő? Fusd át még egyszer az idézett igét és nézd meg, hogy Pál szerint miben kell különböznie a keresztény embernek a többiektől! Ehhez képest Te ma milyen elvárásokkal találkozol?

Hogyan tudnád lefordítani Pál tanácsait a mai ember számára? Milyen lenne ma az az életmód, ami igazán keresztényi? Segítenek az aláhúzások!

Tudtad, hogy amit mondunk, az már önmagában is cselekvés? Több annál, mint csak beszéd. Például amikor felköszöntesz valakit, vagy sajnálatodat fejezed ki valamilyen esemény miatt. Remélem olyan „élményed” nem volt, hogy szavakkal bántalmaztak téged, de bizony ott is nagyon jól látszik: a szavaink nem csak szavak.

Gyűjts olyan konkrét eseteket, amikor a szavainkkal cselekszünk is egyben! Gyűjts olyan bibliaszövegeket is, amelyek a szavaink megválogatásáról, felelősséggel való használatáról szólnak! Szerinted visszafelé is működik a dolog? Hatnak az általunk használt szavak a viselkedésünkre?

Pál megfogalmazza azt is, hogy a keresztény életmódnak és a Szentlélek által ihletett beszédnek nem csak a külső megjelenése eltérő, hanem az igazi különbség az indítékokban rejlik. 

A 18-24. versek alapján mi a hívő keresztény viselkedésének a helyes indítéka? Neked mi segítene, hogy ezt minél jobban meg tudd élni? 

Ehhez ötletadóként és a következő hétre útravalóként a 119. zsoltár 9-11. verseit ajánlom számodra:

„Hogyan élhet a fiatal tiszta életet? Csak úgy, ha figyel beszédedre, és ahhoz igazodik! Teljes szívvel kereslek téged, Uram, ne engedj eltérnem parancsaidtól! Szívemben őrzöm szavaidat, mint rejtett kincseket, nehogy vétkezzem ellened!”

Tesód, Zsuzsi



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s