Ugrás a fő tartalomra

2023/4/6 - Motiváció és felkészülés a misszióra (november 11)

6. Motiváció és felkészülés a misszióra 

November 11

Mik azok a dolgok, amik téged eddigi életed során a leginkább motiváltak? 

A motiváció cselekvésre ösztönző késztetés vagy indíték. A latin eredetű movere (mozogni,  mozgatni, kimozdítani) igéből származik. Jelentése: kimozdító vagy mozgató erő. A motiváció  késztet bennünket a komfortzónánkból való kilépésre, hogy egy elérendő cél érdekében  áldozatokat hozzunk. Átlendít bennünket a holtponton, és a segítségével még akár  lehetetlennek tűnő dolgokat is megvalósíthatunk. 

Megkülönböztethetünk egymástól belülről és kívülről ható motivációs tényezőket. Belső motiváltság esetén az indíttatás egy adott tevékenységben való részvételre magának a  tevékenységnek az élvezetéből fakad (pl. a tanult téma iránti érdeklődés), nem csupán az  esetlegesen elérhető külső előnyökből (pl. hírnév, elismerés, pénz, stb.) A külső motivációs  tényezők általában összefüggésben vannak azzal, hogy az egyén milyen következményeket vár  az adott tevékenységben való részvételtől (pl. büntetés vagy jutalom).  

Fontosnak tartod, hogy a saját világnézetedet/hitedet másokkal megoszd?  Miért?  

Milyen belső és külső motivációi lehetnek valakinek arra, hogy megossza  másokkal saját világnézetét/hitét? 

Emlékeim szerint iskolásként egészen sokáig szégyelltem azt, hogy a szüleimmel  szombatonként gyülekezetbe járunk. Féltem attól, hogy a társaim ki fognak csúfolni, ha  tudomást szereznek családom vallásos meggyőződéséről. Mindeközben a gyülekezetben olyan  kijelentéseket hallottam, hogy az embereket figyelmeztetni kell Jézus rendkívül közeli  visszajövetelére, a világvégére és az ítéletre. Továbbá, hogy az emberek elkerülhessék az őket  fenyegető örök halált, meg kell ismertetni velük a nyugalomnapról, a halottak állapotáról, és  az egészségtelen életmód veszélyeiről szóló igazságot. 

Abban a hitben, amire tanítottak, egészen 15-16 éves koromig túlnyomórészt a korlátokat  láttam, amelyek sokszor megakadályoznak abban, hogy azt tegyem, amit igazán szeretnék.  Mondanom sem kell, hogy ez idő alatt nem igazán volt belső motivációm a vallásos  meggyőződésünkről beszélni. Aztán jött egy fordulat, amely során a szüleimtől kapott hitet  felváltotta egy folyamatosan formálódó személyes Istenkapcsolat. Amikor a középiskolai  osztálytársaim látták az életemben végbemenő változásokat, élcelődve megjegyezték: „Áh,  persze, neked ezt is tiltja a vallásod.” El kellett magyaráznom nekik, hogy a viselkedésemet  nem külső kényszer alakítja, hanem belső motiváltság. Azért változtattam bizonyos dolgokon,  mert én úgy láttam jónak. 

Mikor helyénvaló és mikor helytelen a saját világnézetünkről/hitünkről beszélni  másoknak? Neked hogyan alakult az idők során a személyes motiváltságod azzal  kapcsolatosan, hogy megoszd másokkal a világnézetedet/hitedet? Milyen  kiábrándító és lelkesítő tapasztalataid voltak? Szerinted a saját világnézetünk/ 

hitünk megosztásának mi lehet a megfelelő célja? 

Jézus három és fél éven keresztül egy küldetés teljesítésére készítette fel a tanítványait. Már  meglehetősen hamar, még egészen zöldfülűek voltak, amikor Jézus hatalmat és felelősséget  bízott rájuk, és elküldte őket, hogy hozzá hasonlóan ők is „hirdessék az Isten országát, és  gyógyítsanak” (Lk 9:2). Nem ismertek még minden igazságot, sőt, voltak olyan elgondolásaik  is, amik kifejezetten helytelenek voltak és szemben álltak Mesterük álláspontjával (Lk  9:51-56; 18:31-34). Mielőtt azonban Jézus visszatért volna az Atyához, megnyitotta az  értelmüket, hogy jobban megértsék a küldetés lényegét. 

„Úgy van megírva, hogy a Krisztusnak szenvednie kell, de a harmadik napon fel  kell támadnia a halottak közül, és hirdetni kell az ő nevében a megtérést és a  bűnbocsánatot minden nép között, Jeruzsálemtől kezdve. Ti vagytok erre a  tanúk. És íme, én elküldöm nektek, akit Atyám ígért, ti pedig maradjatok a  városban, amíg fel nem ruháztattok mennyei erővel.” Lukács 24:46-49 (RÚF) 

Szerinted mit jelent ma a 21. században hirdetni Jézus nevében a megtérést és a  bűnbocsánatot minden nép között? 

A legtöbb világnézet azt a benyomást kelti, hogy az emberiségnek valahogyan felül kell tudnia  kerekedni a saját problémás helyzetén és meg kell mentenie önmagát a pusztulástól. Sokan  adnak jótanácsokat, hogy mit kell tennünk a nemesebbé váláshoz, vagy akár Isten  jóindulatának elnyeréséhez. 

Ehhez képest a Biblia jóhíre arról szól, hogy Isten jött le a földre Krisztusban megszabadítani  bennünket. Isten szeret minket, tőlünk pedig elsősorban nem jó tetteket vár, hanem alázatot,  beismerést, és azt, hogy keressük Őt. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell erőfeszítéseket  tennünk és változtatnunk ott, ahol felismerjük a hibáinkat. Inkább arra mutat rá, hogy  először Istennel kell megbékülnünk, hogy az Ő ereje kiáradhasson. A mi emberi autonómiánk  áll Isten útjában a gonoszság és az önzés erejének megszüntetésében.  

Jézus megígérte, hogy a tanítványok Istentől jövő erővel fogják teljesíteni a  küldetést. Milyen különleges dolgokra tette képessé őket ez az erő? 

„[Akik hívővé lettek] kitartóan foglalkoztak az apostolok tanításával, részt  vettek a közösségben és a kenyér megtörésében, és együtt imádkoztak. Az  apostolok által sok jel és csoda történt, ezért mindenkiben Isten iránti félelem és  tisztelet támadt. A hívők egy akaraton voltak, és amijük csak volt, mindent  közösnek tekintettek. Ha éppen arra volt szükség még a vagyonukat is  hajlandóak voltak eladni, hogy az árát szétoszthassák a nélkülözők között.  Mindenkinek annyit adtak, amennyire szüksége volt. Napról napra  rendszeresen összegyűltek a Templomban. Otthonaikban megtörték a kenyeret,  őszinte szívvel és boldog örömmel együtt ettek, és dicsérték Istent. Még azok is  kedvelték őket, akik nem tartoztak közéjük. Az Úr pedig napról napra  gyarapította a megmentettek csoportját.” (ApCsel 2:42-47) 

Ha tudsz angolul, nézd meg ezt a rövid videót: https://www.facebook.com/reel/ 2009278889412793 

Marci

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s