Ugrás a fő tartalomra

2023/4/7 - Misszió a szomszédságban (november 18)


November 18 

7. Misszió a szomszédságban


A gyülekezet, mint pokoli szomszéd


Gyerekként sokat játszottam egy Pokoli szomszédok” nevű számítógépes játékkal. Ebben a játékban egyszerű a feladat: karakterünkkel a szomszéd házában kell lopakodni, csapdákat elrejteni, hogy őrületbe kergessük a gyanútlan lakót. Különböző módon mérgelhetjük fel a ház lakóját: elfűrészelhetjük karosszékét, "elejthetjük" a banánhéjat a padlón, szappannal síkossá varázsolhatjuk a fürdőszoba padlócsempéjét, vagy akár egy filctollal elcsúfíthatjuk a festményeit. A játék célja, hogy a szomszéd minél dühösebb legyen. És minél jobban sikerül feldühítened, annál nagyobb jutalmat kapsz a végén. Sokat játszottam ezzel a játékkal, és sokat elmond az emberi természetről is az, hogy van bennünk egy vágy, hogy így bánjunk a szomszéddal”.


A te gyülekezeted szerinted jó, rossz, vagy esetleg pokoli szomszéd? Te jó szomszéd vagy? Ahhoz, hogy elkezdjünk ezen gondolkodni, először is határozzuk meg, vajon mit is jelent az a szó, hogy szomszéd”. Próbáld meg definiálni úgy, hogy kitalálsz valamilyen leíró szóösszetételt minden betűjéhez, mint egy mozaikszóhoz: SZ, O, M, SZ, É, D!


Ősi alapok


A Biblia további nagyon érdekes definíciók felé vezet. A legizgalmasabb benne, hogy nem magyarul íródott, hanem más nyelveken, ezért rengeteg érdekes dolog bukkan ki, amikor ráhangolódunk a Biblia ősi hullámhosszára. A Szentírás fordítói abban a 66 könyvben, amit mi ismerünk, több tucat héber és görög szót fordítanak úgy időnként, hogy szomszéd”. Most nézzünk meg ezek közül egyet!


A rejtélyes szavunk nem más, mint a רֵעַ (ejtsd: réá). Ez a Biblia első felében egy gyakran használt szó: 183-szor találkozunk vele. Hogy elkezdj ráhangolódni a Biblia hullámhosszára, olvasd el a következő egy-két szakaszt, hátha sikerül ráérezned, merre vezet ez a furcsa héber szó. Először is, olvasd el 2Mózes 11:2-t! Ha igazán bátor vagy, 1Sám 15:28-at is keresd ki, és próbáld meg kitalálni, vajon melyik magyar kifejezés rejti a רֵעַ héber szót! Ha az segít, fordíts egy kis időt arra, hogy a szövegkörnyezetet is megnézed!


Talán legismertebb megjelenése ennek a szónak 3Mózes 19:18-ban található. Ha teheted, olvasd el ezt a szöveget is! Megint meg fogsz lepődni. Az említett héber szó, most megint egy új formájában jelentkezik: felebarát”!


Mi a csuda az a felebarát? Ez a szó rendkívül sokszor előfordul a Bibliában (pl. ismerős lehet a Tízparancsolatból, 2Mózes 20-ból, ahol ugyancsak ez a héber szó van felebarátnak fordítva). A probléma az, hogy ma nem használjuk ezt a szót. Például nekem fogalmam sincs, hogy mikor hívtam valakit felebarátomnak (szerintem soha). Maga a szó is furcsa képeket jelenít meg a fejemben.


Vissza a jelenbe


Ilyenkor jó, hogy előkaphatjuk a Keresztyén bibliai lexikont online. Azok, akik ezt a lexikont összerakták, egyetértenek velem abban, hogy ez a héber szó sok mindent jelenthet: szomszéd, embertárs, másik ember, barát, családtag, társ, stb. Egy időben nagyon elterjedt egy olyan értelmezés, ami e szót kizárólag honfitársnak, atyafinak értelmezte. Ez egy nemzetileg, nemileg, és geopolitikailag is elég szűk keresztmetszet. E megközelítés hívei szerint a szomszéd”, vagy felebarát” csak az izraeli népközösség tagja lehet, a szeretet parancsa másokra nem vonatkozik. Ha idegen vagy, nem vagy a felebarátom”. Minél másabb” az ember, annál szabadabban gyűlölhetem.


Ez egy rendkívül emberi hozzáállás, így számodra is ismerős lehet. Szerinted mi az oka annak, hogy azokat kedveljük a leginkább és legkönnyebben, akik hozzánk (nézeteinkben, lakóhelyükben, vallásukban vagy egyéb módon) közel állnak? A jövevény, az idegen, a távolinak érzett személyek nem tartoznak a szomszédaink”, felebarátaink” közé. 


Hetednapi adventistaként általában hol húzzuk meg a fogalom határát? A katolikusok a körön belül vannak, vagy kívül? A protestánsok? A gyülekezet tagjai? Mi a helyzet a munkahelyi, családi, vagy lakókörnyezeti befolyási körünkkel, vagy a más etnikumból származókkal, más vallásúakkal? (Érdekesség, hogy épp most, amikor ezt írom, tört ki háború Gáza és Izrael között. Volt olyan keresztény” ember, aki azt írta, hogy a palesztinokra atomot kellene dobni”. Ez alapján nála a palesztinok messze kikerültek a szomszéd”, felebarát” fogalmon kívülre. Ő pedig lehet, hogy a keresztény” körön kívülre került ezzel a hozzáállással.)


Kihívás


Készen állsz egy kihívásra? Gondold át a szomszéd egy új értelmezését: ahogyan a Jézus-mozgalom magyarázta azt. Jézus elindított egy mozgalmat, amelynek egészen érdekes értelmezése van a szomszéd” és a felebarát” szóról. Többször is nyaggatták a kérdéssel: Kit nem kell szeretnünk? Hol húzzuk meg a határt? Jézus mindig meglepő választ adott erre. Ha a rövid összefoglalás érdekel, olvasd el Máté 5:43-44-et! Ha egy történetet olvasnál erről a témáról, akkor Lukács 10:25-37-et ajánlom.


Próbáld a héten tágítani azok körét, akik a szomszédaid”! Akár kezdheted a lakókörnyezetedben, vagy a gyülekezet környezetében élőkkel. Van valami kreatív és innovatív ötleted, hogyan lehetsz hozzájuk kedves? Nem kell egyből nagy dologra gondolni…


H. Zsombor


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s