Ugrás a fő tartalomra

2024/1/1 - Hogyan olvassuk a Zsoltárokat? (január 6)


 

Hogyan olvassuk a zsoltárokat?

Dicsérjétek az Örökkévalót!

Dicsérjétek Istent szentélyében!

Dicsérjétek őt hatalma helyén, a Mennyben!

Dicsérjétek hatalmas tetteiért,

dicsérjétek nagyságához méltóan!

Dicsérje őt a trombita hangja,

dicsérje lant és hárfa zengése!

Dicsérjétek dobokkal és tánccal,

dicsérjétek húros hangszerekkel és fuvolával!

Dicsérjétek csengő cintányérral,

dicsérjétek hangos cintányérral!

Aki csak él, mind dicsérje az Örökkévalót!

Dicsérjétek az Örökkévalót! Hallelújah! (150. zsoltár)

Dicsőítésgyűjtemény

Mi lehet egy ilyen könyvnek a célja? Milyen típusú szövegeket tartalmazhat? Mit gondolsz, hogyan nézhetett ki egy ókori dicsőítő alkalom? Milyen formai, tartalmi, zenei elvárások lehetnek az előtt, aki dicsőítő dalt szeretne írni?

A Zsoltárok könyve a Biblia énekeskönyve, vagy inkább dicsőítésgyűjteménye, és biztosan tudhatjuk, hogy nem tartalmazza az összes ilyen típusú szöveget, de nem azért, mert azok teológiailag problémásak lennének, egyszerűen csak túl sok van belőlük. Vannak olyan ókori bibliafordítások, amelyekben több zsoltár is megjelenik, mert egyszerűen sajnálták volna kihagyni őket… Ezeket az énekeket már mindenki ismerte, mire leírták őket és bekerültek a szent iratok közé. Akkoriban dallamot még nem is tudtak lejegyezni, így az a részük sajnos elveszett. Mégis, magából az elnevezésből tudjuk, hogy hangszerrel kísért éneklésre szánt műfajról van szó.

Ha meg akarod tudni, hogy mit mond a Zsoltárok könyve a dicsőítésről, olvasd el a 95., 96., 98., 99. és 100. zsoltárt! Hogyan kell ezek alapján dicsőíteni Istent? Szerinted Isten mi alapján ítéli meg, hogy az elhangzott dal dicsőítés volt-e?

Olvasd el a 95. zsoltárt, és hallgasd meg ezt a két dalt: https://www.youtube.com/watch?v=7-fjtewLmI0 ; https://www.youtube.com/watch?v=8CGQbsygniU ! Neked melyik verzió tetszett jobban? 

Hallgass meg zsidó vallási énekeket! Ha lehet, olyat keress, ahol látod is őket éneklés közben! Mit gondolsz, ezek mennyire hasonlítanak az ókori zsoltárokra? Szerinted a mi énekeink, dicsőítő dalaink zsoltárok? Próbáld megfogalmazni, hogy miért igen vagy miért nem, és vitassátok meg ezt a csoportban!

Irodalmi alkotás

Az irodalmi műnemek (epika, líra, dráma) melyik nagy csoportjába tartoznak a zsoltárok? Mik ennek a műnemnek a jellemzői? Mi a vers? Milyen jellemzői vannak? Mitől több egy verses szöveg, mint a hétköznapi beszéd? Mit tudnak hozzáadni a szóképek, alakzatok?

„… a zsoltárok költemények, mégpedig éneklésre szánt költemények: nem tanítói értekezések, még csak nem is prédikációk. (…) Hangsúlyozom, a zsoltárokat költeményekként kell olvasni, mint lírát, annak minden költői szabadságával, kötöttségével, hiperboláival, s inkább érzelmi, mint lírai költészetet jellemző logikai összefüggéseivel együtt. (…)

Fő formai sajátosságuk, legnyilvánvalóbb versalakzati elemük szerencsére az, ami tovább él a fordításban. (…) arra gondolok, amit az irodalmárok »paralelizmusnak« neveznek, azaz arra, hogy ugyanazt a dolgot kétszer mondják el, csak más szavakkal. (…) Valaki úgy határozta meg a művészet alapelvét, hogy »ugyanaz másképpen«. Így egy néptáncban hármat lépünk, aztán megint hármat, ami ugyanaz. De először jobbra, azután balra, ami más. (…) A rím abból áll, hogy hét magánhangzót, amelynek az előttük álló mássalhangzóktól eltekintve azonos hangzásúak, egymás mellé teszünk. (…)

A paralelizmus persze sokszor szándékosan kerül a szövegbe (ahogy egy képen a tömegek egymáshoz viszonyított egyensúlya is sokkal bonyolultabb lehet, mint a tökéletes szimmetria). (…). Csodálatos szerencse, vagy éppen Isten bölcs előrelátásának köszönhető, hogy annak a költészetnek, amelyet minden nyelvre lefordítanak majd, fő formai sajátossága olyasmi, ami nem tűnik el fordításkor (mint például a versmérték).”

Az itt említett paralelizmust gondolatpárhuzamnak is szoktuk nevezni. Ennek négy fajtája van: a kiegészítő, az ellentétes, az ismétlő és a rokonértelmű. Keress ezekre példát a zsoltárok könyvében!

Az emberek hitéletének alapja

Te szoktál a hétköznapjaidban dicsőítő énekeket hallgatni, esetleg énekelni? Volt már, hogy segítettek neked ezek valamilyen nehéz élethelyzetben?

Az emberek ismerték a zsoltárokat, sőt, gyakran jobban ismerték, mint magát a Tórát, nem azért, mert azt ne tanították volna nekik, hanem egyszerűen ezek az énekek a mindennapjaik részét képezték. Énekelték őket otthon főzés közben, a földeken végzett munka során, vagy amikor valami nehézség vagy öröm érte őket. Ugyanúgy, ahogy mi is „használjuk” ilyen alkalmakkor a zenét, az ókori zsidó emberek is így tettek. Az újszövetségi emberekhez annyival közelebb álltak a zsoltárok a tanítói szövegekkel szemben, hogy a Bibliának ebben a második nagy részében 104 konkrét idézet, és ezen felül számtalan nem szó szerinti utalás található a Zsoltárok könyvére!  

A Bibliát kutató teológusok sokáig csodálkoztak azon, hogy amikor Mária meglátogatja Erzsébetet, milyen tökéletes zsoltárforma éneket költ ott helyben. Többen azt gondolták, hogy ez csak későbbi betoldás lehet, hiszen egy 15 év körüli, egyszerű lány nem tudott volna ilyeneket mondani magától. Csakhogy az akkori emberek életében annyira jelen voltak a zsoltárok, hogy nem meglepő, ha az ezekből vett frázisokból (gondolatpanelekből) igenis tudtak saját dicsőítő éneket alkotni (gondolj az imádságainkra, amikben mi is gyakran használunk ilyeneket).

Osszátok meg egymással kedvenc dicsőítő dalaitokat! Ha van lehetőségetek, hallgassátok is meg őket! Ha elég kreatívak vagytok, írjatok egy saját dicsőítő dalt, akár egy ismert népdal dallamára (erre jó példákat találhattok itt: https://www.youtube.com/watch?v=TZiGiPAOxQs&list=OLAK5uy_mPYtu1Hu_5dQy5pOTFz8iN_4WFsvXt0qg).

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s