Ugrás a fő tartalomra

2013/1/2 - A világ megalkotása

Rengetegféle elmélet született az évszázadok során arról, hogy hogyan keletkezett a föld, amin élünk. Párról valószínűleg te is tanultál az iskolában. Te milyen történeteket ismersz, amik arról szólnak, hogy hogyan született a Földünk?
Azt szoktuk gondolni, hogy ma az emberek vagy abban hisznek, hogy Isten teremtette meg a világunkat, vagy pedig egy hosszú folyamat következménye, ahogyan a por és gázhalmazból létrejött a bolygónk, majd egy sor szerencsés véletlen folytán az élet is megszületett. Alapvetően ez azt jelentené, hogy vagy egy tervező áll az élet keletkezése mögött, vagy a puszta véletlen eredménye.

Az az érdekes, hogy a XIX. századig az emberekben fel sem merült a gondolat, hogy ne lenne valami vagy valaki, aki a világ keletkezése mögött állna. A véletlen egybeesések egyik korábbi teremtéstörténetben sem szerepelnek. Mit gondolsz, miért hisz ma mégis az emberek többsége a véletlenek összejátszásában?
De van a két egymásnak ellentmondó véleményen kívül még jó pár olyan, ami valahol ezek között helyezkedik el, kicsit ebből – kicsit abból, és kész is egy új teremtéstörténet. A gyülekezetünk fiataljaival nemrég az igazságról beszélgettünk. Arról, hogy mi emberek nem láthatjuk ugyan az egész igazságot, de ez nem jelenti azt, hogy akkor nincs is igazság, vagy hogy az lesz az igazság, amit mi annak nevezünk ki. Az igazságnak van egy olyan tulajdonsága, hogy ha mi nem fogadjuk el, attól még nem lesz kevésbé igaz. De ha csak Isten látja a teljes igazságot, akkor hogyan tudhatjuk, hogy mit higgyünk egy ilyen kérdésben, mint például ez is?
Nyilván arra hagyatkozhatunk, amit Isten megosztott velünk, ha az igazsághoz legközelebb álló információt szeretnénk megkapni. Ehhez pedig a Bibliához kell forduljunk, ahol ezt olvassuk:
„Kezdetben teremtette Isten az eget, a földet és mindent, ami égen-földön létezik. A föld kaotikus, lakatlan és üres volt, a mélységet sötétség borította be. De Isten Szelleme ott lebegett[1] a mélységes vizek fölött.
Első nap
Parancsolt Isten: „Legyen világosság!” — és fölragyogott a világosság. Akkor Isten megvizsgálta a világosságot, és örömét lelte benne.[2] Majd elválasztotta a világosságot a sötétségtől. Azután elnevezte a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának. Majd leszállt az este, azután felvirradt a reggel — ez volt az első nap.[3]
Második nap
Azután ismét parancsolt Isten: „Legyen boltozat[4] a vizek között, hogy elválassza a vizeket egymástól!” Így teremtette Isten a boltozatot, amely elválasztotta a boltozat alatti vizeket a boltozat fölötti vizektől — és úgy is lett. Majd elnevezte a boltozatot égnek. Leszállt az este, azután felvirradt a reggel — ez volt a második nap.
Harmadik nap
Azután ismét parancsolt Isten: „Gyűljön össze az ég alatt minden víz egy helyre, és váljon láthatóvá a szárazföld!”[5] — és úgy is lett. Majd elnevezte a szilárd alapzatot szárazföldnek, az összegyűlt vizet pedig tengernek. Akkor Isten megvizsgálta, amit alkotott, és örömét lelte benne. Azután ismét parancsolt Isten: „Sarjadjon ki a földből mindenféle zöldellő növény: magot termő lágyszárú növények és gyümölcsfák, amelyek termésében szintén mag van!” — és úgy is lett.  A földből kihajtott mindenféle zöldellő növény: magot termő lágyszárú növények és gyümölcsfák, amelyek termésében szintén mag van. Akkor Isten megvizsgálta, amit alkotott, és örömét lelte benne. Majd leszállt az este, azután felvirradt a reggel — ez volt a harmadik nap.” (1Mózes 1:1-13 - EFO)
Azt hiszem, hogy ez egy elég egyértelmű állásfoglalás a kérdésben, nem igaz? Persze egy csomó kérdésünkre nem kapunk választ, mint például, hogy mennyi idő telt el a kaotikus Föld megteremtése és annak élhetővé tétele között. Az viszont elég határozottan megállapítható belőle, hogy mindkét folyamat mögött Isten állt. Mit gondolsz, miért nem kaptunk egyértelműbb, kevesebb kérdést felvető információkat a teremtésről? Nem lenne akkor egyszerűbb hinni benne?
A legtöbb teremtéstörténetben valamilyen erőszakos cselekedetnek is szerepe van, és a modern ember is előállt egy teremtési történettel, amelyben nagy szerepe van az erőszaknak. E történet szerint Isten szándékosan teremtette olyannak a világot, hogy különféle dolgok terén hiányt szenvedjen, ami versenyre készteti az egyedeket, miközben a gyengéket elpusztítják az erősebbek. A modern történet értelmében az idők folyamán az élőlények szervei egyre bonyolultabbá váltak, míg végül megjelent az ember, de végső soron minden élőlény egy közös őstől származik. A Biblia szerint viszont Isten a szavaival teremtett, aminek semmi nem állt ellen, és a teremtése is közdelem vagy harc nélkül történt. Mit mond el ez neked Istenről?
„Mert ezt mondja az Örökkévaló, aki az eget teremtette, Isten, aki a földet formálta és alkotta, de nem kietlen pusztaságnak, hanem lakóhelynek készítette: »Én vagyok az Örökkévaló, nincs más Isten kívülem!«(Ézsaiás 45:18 - EFO)
Egy dolog egészen egyértelműen kiderül ebből a történetből: Isten mielőtt embert teremtett volna, gondoskodott arról, hogy egy olyan élettér várja, amelyben mindent megtalál, amire szüksége lesz. És nem csak az embereket teremtette meg így, hanem ha jobban megnézzük, semmit nem hozott létre anélkül, hogy az életben maradásához szükséges feltételek ne lettek volna már meg. Ebben különbözik a többi „teremtőtől”, akiről hallhattunk. Isten egy gondoskodó Isten, aki annyira szeret bennünket, hogy nem csak egy tökéletes Földet ajándékozott nekünk, hogy boldoguljunk rajta ahogy tudunk, hanem azt ígérte, hogy velünk marad a világ végéig.
Bogi



[1] lebegett Azt is jelenti: „szárnyaival betakarta, mint madár a fészkét és fiókáit”.
[2] örömét… benne Szó szerint: „látta, hogy jó”.
[3] nap Izráelben minden új nap este kezdődik, amikor a csillagok meglátszanak az égen.
[4] boltozat Ez a szó a héberben jelenthet olyan fémedényt is, amelyet félgömb formájúra alakítottak.
[5] Az ókori görög fordítás (LXX) és az egyik qumrani tekercs ezen a helyen még hozzáteszi: „Az ég alatt minden víz összegyűlt egy helyre, és látható lett a szárazföld.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!