Ugrás a fő tartalomra

2013/1/5 - A teremtés és az erkölcs kérdései

Megteremtette hát Isten az embert, aki hasonlít hozzá. Úgy teremtette, hogy olyan legyen, mint ő. Férfinak és nőnek teremtette őket.”  (1Mózes 1:27)
A mostani tanulmány egy nehéz kérdésről tárgyal. A Biblia ugyan tele van az erkölcsi parancsolatokkal, vagy tanácsokkal, törvényekkel, de ezeket ki kell hámozni a történetekből. Most a teremtés történetével foglalkozva kell ezt megtennünk. Vajon hol szól a teremtés az erkölcsről? Mit tanácsolhat? Milyen gondolatokkal foglalkozhat?

Mielőtt belemélyednénk a kérdésbe, kezdjük azzal, hogy tisztázzuk magának az erkölcs szónak a jelentését! Mit jelent? Mit tudtok róla?
Az erkölcs jelentése, az, hogy egy adott társadalomban szükség van szabályokra, melyek korlátozzák, vagy védik az embert. Így, ezt tisztázva talán kicsit könnyebb lett a téma.
Mindenhol ahol emberek élnek, léteznek bizonyos erkölcsi törvények, normák. A legtöbb ember ezt be is tartja, és megpróbál ennek megfelelni. Ezek azok a jogok, amelyekkel rendelkezünk amint megszülettünk. Nagyon sok szervezet megpróbálta már ezeket behatárolni, de ez nehéz feladat, mert különböző társadalmi helyzetekben különböző jogokkal rendelkezünk.

Amikor kisgyerekek voltunk mindannyian rá voltunk utalva a szüleinkre, elvégre ők voltak azok, akik neveltek, és eltartottak bennünket. Gondoljatok csak bele. Ádám és Éva Isten teremtményei. Nekik Ő volt az apjuk. Isten nevelte őket, tanította, és vigyázott rájuk. Azt írja a Biblia, hogy saját képmására teremtette őket. Ez fantasztikus dolog, de mit jelent ez pontosan? Tisztázzátok, hogy mit is jelent az a kifejezés, hogy Isten saját képére formálta az embert!

Isten rábízza az emberre a föld irányítását. Azt kéri tőle, hogy legyen ő az úr a földön. Ez valami olyasmi lehet, csak sokkal nagyobban, mint mikor a szülők vesznek a kisfiuknak egy kutyát, és azt mondják: „A tiéd, de csak ha gondozod, eteted, és játszol vele!” Isten rábízza a földet, hogy az ember megtanulja azt vezetni, és Istenről tanulhasson. Felelősséggel tartozunk a Teremtőnek azzal, amit ránk bízott. Mit szólnának a szülők, ha a fiuk egy hét múlva már nem is foglalkozna a kutyussal? Isten ránk bízta a Földet. A mi felelősségünk, hogy hogy adjuk vissza annak, aki azt nekünk adta.

Isten megteremtette, feladattal látta el az első emberpárt, és rögtön törvényt is adott nekik. Egy egyszerű kérést, amelyet sajnos megszegtünk.
Azután ezt parancsolta neki: „A kertben minden fának a gyümölcsét bátran megeheted, egy kivételével.  A Jó és Rossz Megismerésének Fájáról nem szabad enned, mert amikor annak a gyümölcséből eszel, azon a napon biztosan meghalsz!” (1Móz 2:16-17)
Mit is parancsol Isten Ádámnak? Miért teszi ezt? Miért nem akarja Isten, hogy Ádám egyen a fáról? Meg is válaszolja a kérdést. Azért, hogy meg ne haljon. Isten nem pusztán parancsol itt. Ő kér. Nem akar rosszat Ádámnak. Isten azt akarja, hogy éljen a gyermeke, akit alkotott. Nem önzésből, vagy rosszindulatból kéri. Azért, mert jót akar nekünk. Isten ma is kéri tőlünk, hogy hallgassunk rá, és ne együnk a bűn gyümölcséből.

Isten megteremti Ádámot, és ezután teremt neki egy társat, Évát. Azt a parancsot adja nekik, hogy sokasítsák be a földet. Ahogy ma látjuk, ez sikerült is. Mindenki, aki ma élő, az Ádám, és Éva leszármazottja. Mindenki egy helyről származik. Gondolkoztatok rajta, hogy ez mit is jelenthet? Mi következik abból, hogy minden egyes ember Ádám és Éva leszármazottja? Azt, hogy mindenki mindenkinek a rokona. Akkor miért olyan ellenszenves sok ember a másikkal? Egy család a világ összes embere. Ez szerintem egy nagyon szép gondolat. Gondolkozzatok el rajta, hogy mivel jár ez? Mi a kötelességed, és mit eredményezhet, ha úgy fogod fel, és úgy viszonyulsz másokhoz, mintha egy család lennétek?
Már beszéltünk egy kicsit arról, hogy Isten a saját képére teremtette Ádámot, és Évát. Szerintetek miben voltak hasonlóak? Isten az arcukat tette olyanná? Vagy testalkatban voltak egyformák? Szemszínben? Szerintem nem. Szerintem Isten a tulajdonságaikat, a jellemüket tette olyanná. Az összes embert jellemében szeretné a saját képmására formálni. Egy teljes képet szeretne kialakítani bennünk. Egy olyan képet, amely képes uralkodni a Földön, amelyet Ő teremtett nekünk.

Isten egy olyan kapcsolatot szeretne köztünk, mintha egy család fejeként, az édesapánk lenne. Szeretné, ha hozzá fordulnánk a problémákkal, és segíthetne megoldani őket, de ugyanakkor el is vár tőlünk egy-két dolgot. Azonban a legfontosabbakat az újszövetség írja le, Jézus szavaival:
„Szeresd az Örökkévalót, Istenedet teljes szíveddel, egész lelkeddel és teljes értelmeddel!... Úgy szeresd embertársadat, mint saját magadat!”  (Máté 22:37-40)
Isten annyit kér tőlünk, hogy szeressük Őt, és egymást. Te készen vagy ezt megtenni neki?

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!