Ugrás a fő tartalomra

2013/1/3 - A teremtés munkája elkészült

A múlt héten beszélgettünk a teremtés munkájának kezedéről. Emlékeztek rá? Össze tudnátok foglalni egy mondatban, hogy mi a tanulsága? (nem azt, hogy mi történt!)

Megtanulhattuk, hogy a világosság minden élet előfeltétele. A héber ember számára ez volt a legfőbb életerő (D vitamin :)). A Teremtő szava ad győzelmet a világosságnak a sötétség felett, amelyet külön nem is kell megteremteni. Naptól függetlenül. Gondolkodtatok már arról, hogyan lehetett világosság a 4. nap előtt? Mondjatok példákat arra, amikor a Jóisten dicsősége szolgál fényforrásként… számunkra. (Jelenések könyve, Mózes arca).

Ahogy halad előre a teremtés, lépésről lépésre szorul vissza az életellenes, kaotikus állapot, hogy a Föld felszabaduljon az élet terévé.


A Magyarázatos Károli Biblia bevezetőjében olvasható, hogy a teremtés történet nem egységes őstörténet, mert kapásból két verzió is van. Erről szó sincs. Az első leírásban megtanulhatjuk, hogy Hat nap alatt mit teremtett Isten. Eget, Földet. Tudjátok, amikor arról tanulunk, hogy Jézus velünk van, nagyon jó érzés belegondolni, hogy a Barátom szavára egy univerzum keletkezett. Néha, a hétköznapi gondok között nehéz szem előtt tartani, hogy ehhez képest egy nehéz vizsga, munkahelyi gond semmi. És olyan Istenünk van, aki ezzel a szavával szeretne minket is megáldani.

Biztos sokan vagyunk úgy, hogy szeretünk kifeküdni a csillagok alá és nézni őket. Elképzelem, ahogy a Jóisten gondosan helyezi el ezeket a ragyogó pöttyöket az égen.
Ahogy a teremtés tovább halad, az ötödik napon „pezsdülnek” a vizek és a levegő nyüzsög az élőlényektől. Ki ne szeretné nézni, ahogyan az autópályán megyünk és látjuk az ablakból a ragadozó madarakat, ahogyan szállnak az égen. Tudjátok, az ember hiába büszke arra, amit elért, nem tudunk újat felmutatni. Ami az Istenünknek egy szó volt, azt kutatja a tudomány hosszú évek óta. Mi a repülés titka, mi az élet titka, stb. Bár ezt nem ismerné be a tudomány, de Ő is csak Isten munkájából tud tanulni.

Nem kerülhetjük ki, hogy kicsit gondolkodjunk az evolúcióról, ami egyre nagyobb teret nyer a világban. Észrevettétek, hogy a Darwin által leírt hosszú folyamat, Vizi élőlények, szárazföldi élőlények fejlődése pont a teremtés sorrendje? Hogyan kell nekünk, keresztény fiataloknak erről gondolkodunk?

Tudjátok, nekem elég sok beszélgetésem volt már ebben a témában. Itt nem az számít, hogy ki mennyi logikus érvet sorakoztat fel. Az ember kíváncsi. Így szeretné megismerni a titkát ennek is. De, ameddig (bár lehet, hogy csak nekem), a differenciálegyenleteket sokszor nehéz megérteni, addig mit tudnék megérteni a világ teremtéséből? Éppen ezért, a Jóisten azt mondja el, ami Van, nem azt, hogy Hogyan. Az üdvösséghez nem kell megértenem. Ez nem egy logikai magyarázat, hanem prófétai kép. Nem ott kezdődik a hitem, hogy megértem Mózes hogyan választotta ketté a tengert. Más az indíték. Inkább azt kell néznünk, amikor Jézus azt monda:
„Ugye, a verébnek párja egy fillér, és egy sem esik le közülük a földre Atyátok tudtán kívül? Nektek pedig még a hajatok szálai is mind számon vannak tartva. Ne féljetek tehát: ti sok verébnél értékesebbek vagytok.”
Azt ne felejtsük el, hogy a teremtés történet sem azt mondja, hogy ez nem egy működő, változó, élő rendszer. Ugyanúgy nem fogadjuk el a görög filozófusok által bizonyítani próbált fajok változatlanságára vonatkozó tanítást. A Biblia itt is, mint az előző nap, többes számban beszél, „az ő nemük szerint”.

A második leírás, az ember szempontjából mondja el a teremtést. De ezzel majd későbbi „gondolatébresztésnél” foglalkozunk.
A teremtés története, mind tudjuk jól, hogy a szombattal lett teljes. Amikor a Jóisten is megpihent. Neki volt szüksége erre?  Elfáradt? Tudjuk, hogy nem. Hanem külön áldását helyezte erre a napra, hogy szeretett gyermekei vele lehessenek. Legyen egy nap, amit neki szentelnek. Mit jelent megszentelni valamit? Meg tudok egy tollat szentelni? Ez mit jelent?
Isten nem csak megszentelte ezt a napot, hanem megáldotta. Észrevettük, hogy Aki az előbb azt mondta „Legyen”, most nekem elkészített egy napot, hogy Vele lehessek? Ne felejtsük el azt, hogy azt is kérte, hogy 6 napon át munkálkodjunk. Ez hét közben megoldott. A hétvégénk másik napját viszont hogyan tudjuk munkával tölteni? Hogy érdemes?

Ki tud bármilyen természetes, tudományos, csillagászati tételt, hagyományt, ami arra vonatkozik, hogy a heti ciklus honnan ered? Én nem tudok. És úgy tudom, hogy csillagászati vonatkozása sincs. Mégis, ez a rendszeresség, ami az életünket átjárja. És a szombat öröme az, ami erőt ad a következő hétre. Éppen ezért, az újévben figyeljetek arra nagyon, hogy a szombat örömét ne árnyékolja be semmi. Vigyetek újra életet bele, legyen öröm a találkozás.

Kis tesótok: Nagy Tomi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!