Ugrás a fő tartalomra

2013/1/9 - A házasság Édenből eredő ajándéka

„Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.” (1 Móz 2:18)

Értékeld 1-től 10-ig terjedő skálán, hogy mennyire fontos neked a házasság (1 – egyáltalán nem fontos, 10 – nagyon fontos)!

1      2      3      4      5      6      7      8      9      10
Válaszd ki az alábbi idézetek közül azt, amelyikkel a leginkább egyetértesz! Válassz egy másikat is, amelyik a legkevésbé áll közel hozzád!
A szerelem csak alapfeltétel a házasságban, de nem elégséges. Emberség is kell hozzá. (Hajnal Gábor) 
Szép a házasság, de minden reggel ugyanazzal a fejjel találkozni a párnán... (Jókai Anna)  
Minden házasság, akár boldog, akár boldogtalan, végtelenül érdekesebb a mégoly szenvedélyes szerelemnél is. (Wystan Hugh Auden)
Semmi más nem határozza meg oly mértékben az ember életét, mint házastársának megválasztása - sem a szülők, sem az iskola, még a szerelem sem. A házasság mindig több két ember matematikai összegénél. A felismerhetetlenségig kiteljesítheti vagy beszűkítheti azokat, akiket oly szorosan egymáshoz köt. (Robyn Sisman) 
A szerelem, ahol nincs, házasság után megjő; ahol pedig van, elpárolog. (Szigligeti Ede) 
Lehet, hogy nem is olyan jó ötlet feleségül venni azt, akire világéletünkben vágytunk. Lehet, hogy miután megszereztük, ráununk, hogy azután valaki más után vágyakozzunk. (Jeffrey Eugenides) 
A házasság célja, hogy egységet alkossunk. "Jóban, rosszban" együtt kívánjuk leélni az életünket. (Gary Chapman) 
A házasságban meg lehet osztani azokat a gondokat, amelyek házasság nélkül nem is lennének. (Ismeretlen) 
- A házasság maga a vég. - Szerintem meg a kezdet. - Armageddon. - Születés.  - Rabiga. - Rendszer. - Egy nő szolgálata. - Élő és működő kapcsolat. Két ember szövetsége, esetleg gyermekáldás a magányos öregség ellen. (Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték c. film)

KÉPMÁS

Azt szokták mondani, hogy ahogyan Isten képe, képének mása az ember, úgy a Szentháromság közti kapcsolat képmása a házasság. De ha ez így van, akkor miért két ember házasodik össze, miért nem három?
Talán azért, mert az ember bűnös, és nem érhet a tökéletes isteni kapcsolat nyomába, így eggyel kevesebb szereplő vesz részt a földi házasságban. A házasság intézménye azonban az Édenből ered, még a bűnbeesés előtti időből (1 Móz 2:24).
Olvasd el Préd 4:12-t! Ki a harmadik a hármas fonálban? A gyerek? És ha nincs gyermek, akkor nem teljes egy házasság?
Érdekes belegondolni, hogy az embernek mennyire szüksége volt már a bűn megjelenése előtt is arra, hogy Isten ne kívülálló személy legyen, hanem a házasság harmadik tagja...
Mi változna a házasságokban, ha így állnánk hozzá?
Mi segíthet, hogy ahogy a második személyről, úgy a harmadikról se feledkezzünk meg?

TÖKÉLY

Mi kell a jó házassághoz? Gondold végig, és írj le 5 dolgot, ami a legfontosabb számodra!
Talán nem mondunk valótlant, ha kijelentjük, hogy tökéletes házasság nincs. Abban az értelemben legalábbis, hogy nincs olyan kapcsolat, amelyikben ne lennének gondok, ellentétek vagy sérelmek. Ezt a sokan minden nap a saját bőrükön is megtapasztalják...
Ha nem tökéletes az ember házassága, akkor mit tehet érte? Fontos szerinted, hogy arra törekedjenek a házastársak, hogy minél tökéletesebb legyen a kapcsolatuk?

Mi számít házasságtörésnek? Te hol húzod meg a határt? Hasonlítsd ezt össze Mt 5: 27-28-al!
Meg lehet-e bocsátani a megcsalást? Te képes lennél rá?
FELADAT
Keress a Bibliában példákat házasságokra! Válassz ki egyet, amelyik a legközelebb áll a szívedhez!
Mi az, amit te is hasonlóan szeretnél csinálni? Mit nem?


Tami

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!