Ugrás a fő tartalomra

2013/1/10 - A sáfárság és környezetünk világa

Előző héten arról tanulhattunk, hogy a házasság Isten első ajándékai között volt számunkra. Ám a többi ajándékhoz hasonlóan ezt sem kaptuk feltétel nélkül. Tudnunk kell, hogyan éljünk vele. Srácok, sikerült megértenünk, hogy nem a férfi a teremtés koronája, hanem ketten együtt? Mit gondoltok erről? Ez azt jelenti, hogy mindig udvarias? Férfi és Nő, együtt egy egész. Mit gondoltok a múlt hét óta, hogyan tudtok erre a feladatra felkészülni fiatalon? Lányok, mit jelent számotokra ebben a korban társnak lenni?
A Jó Isten nem csak a másik embert, a barátod, a kedvesed bízta rád, hanem a világot is, amiben élsz. Ahhoz, hogy eljussunk e heti gondolatunk „felébresztéséhez”, nézzük meg egy kicsit a teremtés történetét felülről.
Az Örökké való Isten tehát az Éden kertjében helyezte el Ádámot, hogy ő művelje meg a kertet, és viselje annak gondját.” (1Mózes 2:15 - EFO)
Gondolkodtatok-e már azon, hogy ezt miért tette Isten? Nem talált volna a mennyei lények között jobb gazdád a Föld számára? Mire akar tanítani ezzel minket?

Ahogy elolvassuk 1Mózes 1:26-ot, azt látjuk, hogy Isten kiterjeszti Ádám, az ember uralmát az egész földre. Minden élőlényre. Tudjátok, ha valami felett hatalmat kapsz, azzal lehet élni vagy visszaélni. Mi az elvi különbség a kettő között? Keressünk példákat a saját életünkből!

Az ember teremtéskor nem volt tökéletes. Gyermeki ártatlansága volt. Akkor lesz szent, ha tudatosan dönt Jézus mellett.

Egy olyan világ felett kaptunk uralmat, amelyet mai napig nem tudunk egyedül megérteni. Sok mindent megfejtettünk már, „csodákat” tesz az emberi tudomány, de azt még mindig nem értjük teljesen, hogy mi zajlik a fejünkben.  
Ez a gondolat azt sugallja, hogy nem vagyunk függetlenek. Ezt nem tudjuk egyedül csinálni. Élnünk kell az Istentől kapott hatalmunkkal, szolgálva. Milyen képet sugall nekünk, ha elolvassuk a Zsoltárok 113:5-6-ot, milyen szolgálat ez? Akkor most uralkodás vagy szolgaság? Van különbség?

A Jó Isten szeretné helyre állítani bennünk ezt a képet. Kicsit, úgy tűnik, a fejünkbe szállt a dicsőség. Uralkodunk ezen a földön. De amint történik valami, amit máshogy tervezünk, jön a „jaj Istenem” kereszténységünk. A Föld, ez az ajándék olyan szolgálatra, sáfárságra hív el minket, amit nélküle nem tudunk csinálni… Hiába is próbáljuk, úgy sem megy. Viszont Ő a barátunk akar lenni. Tudtok rá példákat mondani, akár az életetekből, akár a természetet figyelve, hogyan vehetjük észre Isten közelségét?

Meg kellene értenünk, hogy nem mi, hanem Ő az Úr. Nem császárunk van, hanem királyunk. Ő olyan király, Úr, hogy a szavának tekintélye van. Kimondta „legyen” és felállt az Univerzum. Ez az Isten szeretne nekünk segíteni, hogy jó sáfárai lehessünk ennek a világnak. Van egy fontos különbség az ember uralkodói képe és az Istené között. Tudunk őrizni, uralkodni ideig, óráig, látszólag Isten nélkül, de ezt csak „fegyveres békefenntartók” képesek megőrizni. Isten uralkodásának a módja a szeretet. Ez számunkra egy életforma, ami két pilléren nyugszik: engedelmesség és függőség. Engedelmeskedek a tanácsainak, parancsolatainak és éppen attól függök.

Hogyan kapcsolódik szerintetek a szombat a sáfársághoz? Milyen saját gondolataitok vannak erről? Ismerjük azokat a prédikációkat, amelyek erről szólnak. Tudjuk, hogy nem Jó Atyánk fáradt el és ez a nap értünk van. Nem mi érte! De miért? Miért van neked szükséged rá?  Mi az a plusz, amit ma kapsz Istentől? „Ezen a napon a hetednapi adventisták megpihennek, így erősítve a Teremtővel és a teremtett világgal való kapcsolat különleges érzését.” Ha ezt a munkát jól végezzük, alkalmas sáfárként szolgálva, akkor bizony elfáradsz. Testileg, lelkileg szükséged lesz arra, hogy hétről-hétre átéld a közösséget Istennel és testvéreddel a gyülekezetben.
De van egy másik fontos oka is a szombatnak. Sokan ismeritek Anakin Skywalker történetét. A filmben azt figyelheted meg, hogy egy kisfiúból hogyan lesz egy sötét úr. Egyre többet gondolkozik saját hatalmáról, erejéről és megfeledkezik azokról a tanításokról, amelyet mestere mond. Valahogy hasonlít sok élethelyzetre ez. Nem úgy kísértenek bennünket sem, hogy kapásból Vadernek szólítanak minket. Először egy apró döntés, egy kis harag, önhittség. Ha azonban ezt nem állítjuk mérlegre hétről hétre, nem nézünk lelki tükrünkben hétről-hétre (napról-napra), akkor nem vesszük észre időben ezeket az apró változásokat. Ez ugyanúgy szolgálja lelki és testi egészségünket is. Ne felejtsd, testedért is Te vagy a felelős. A tested egy megszentelt hely, egy templom, ahol a Mindenható lelke szeretne lenni. És mi jár a jó sáfárnak?(Mt. 25:14-30). Tehát érdekből csináljuk mindezt?

Ahogy Anakin, úgy Te is kiválasztott vagy. Kiválasztott a Mindenható. Megáldott téged, hogy őrizd a Földet, amíg vissza nem tér. Ehhez adjon nekünk erőt, hogy megértsük helyünket a világban. Erőt, hogy ezt a szolgálatot végezni tudjuk, ami összeköt a Jó Istennel és barátainkkal.

Kis tesótok, Nagy Tomi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!