Ugrás a fő tartalomra

2013/1/11 - A szombat ajándéka

„Te szólj az Izráel fiainak, mondván: Az én szombatimat bizony megtartsátok; mert jel az én közöttem és ti köztetek nemzetségről nemzetségre, hogy megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, a ki titeket megszentellek.” (2Móz 31:13)
Isten megteremtette a világot, berendezte növényekkel, állatokkal, és végül belehelyezte az embert ebbe a térbe. Betette egy kész műbe, ahol minden az ember javára szolgál. Fantasztikus dolgot vitt végbe Isten ezzel, de még mindig nem volt kész a mű. Létezett tér, fény, sötétség, talaj, víz, és minden, amire szükség volt, de Isten ajándékkal készült. Hat napot dolgozott az emberért, és úgy döntött, hogy a hetediket megáldja. Ez a pihenés, a nyugalom napja.
Sokan állítják, hogy a szombat a zsidók ünnepe, és ránk, keresztényekre már nem is vonatkozik, hiszen a választott nép ünnepelte ezt a napot.  Te beszélgettél már erről másokkal? Érezted már azt, hogy emiatt kinéznek? Érezted már, hogy nem értik miért jársz gyülekezetbe szombaton? Hogy reagáltál erre?
Mióta iskolás vagyok, sokszor előfordult, hogy szombaton iskolába kellett volna mennem. Ha jól emlékszem, nem mentem el soha, mindig megoldottuk. A legnagyobb ilyen élményem azonban az érettségim volt. Pont csütörtöktől szombatig tartott, és mivel nekem már az egyik érettségim megvolt, ezért a végére akartak tenni. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mit tegyek, de aztán felkerestem az igazgatót, és megkértem, hogy ha van rá lehetőség, ne tegyenek szombatra. Az igazgató úr kis gondolkodás után annyit kérdezett, hogy miért. Én elmondtam, hogy mit gondolok a szombatról, és egy jót beszélgettünk róla. Mikor elköszöntem, ezzel a mondattal búcsúzott: Látom, hogy fontos ez neked. Megoldjuk.
Sokszor kérdezik, hogy miért pont a szombatot ünnepled meg? Mit válaszolsz az embereknek?

Most egy percre gondolkozz el rajta, hogy mit jelent számodra a szombat! Szereted a szombatot? Zavar téged, hogy mik „kötnek” meg ezen a napon? Mit érzel őszintén?

Amikor ezen gondolkoztam, eszembe jutottak szüleim történetei, amikor elmesélték, hogy az ő idejükben nem lehetett megtenni hogy nem mennek iskolába szombaton. Édesapám olyan szépen elmondta, hogy mit érzett mikor először hagyott ki szombatot. Elmesélte, hogy bement az iskolába, és nem tudott tanulni, mert nem ott volt a helye. Azt mesélte, hogy mindig az óráját nézte. Leste, hogy mi történhet épp akkor. Most van vége a szombatiskolának, vagy épp elkezdődik az istentisztelet, vagy épp énekelnek.
„Ha szombat ünnepén nem indulsz útra, és szent napomon nem jársz kívánságod után, hanem örömöd leled a szombati nyugalomban,  az Örökkévaló szent és dicsőséges napjának tartod, és őt tiszteled azzal, hogy nem a hétköznapi dolgaiddal foglalkozol, nem a kívánságaidat követed,  s nem beszélsz hiábavalóságot, akkor gyönyörködni fogsz az Örökkévalóban, járatlak a föld magaslatain, és Jákóbnak, ősapádnak örökségével táplállak!” az Örökkévaló szája mondja ezt.” (Ésa 58:13-14)
Volt már ilyen érzésed, amikor kihagytál egy szombatot? Érezted már, hogy ott lenne a helyed a gyülekezetben? Érezted már, hogy nem ott vagy ahol kéne lenned?
Isten ajándékozott az embernek egy napot, ami a pihenésére, és a kapcsolatukra szolgál. Azt szeretné, ha ezen a napon találkoznál vele. Azt szeretné, ha nem ugyanúgy töltenéd ezt a napot, mint az összes többit. Azt akarja, hogy ez különleges legyen a számodra, ne ugyan olyan, mint a többi. Hogy a heteid egy napját rá áldozd, hogy Ő legyen a középpontban, hogy rá figyelj, hiszen Ő fantasztikus titkokat, történeteket szeretne mesélni neked. Meg akar áldani téged.

Te szeretnél találkozni Istennel?

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?