Ugrás a fő tartalomra

2013/3/2 - Ima: Az ébredés motorja

„És a mit könyörgéstekben kértek, mindazt meg is kapjátok, ha hisztek.”
Egy kérdést szeretnék feltenni: A mai napon mennyit imádkoztál? És miért?
(Mielőtt még válaszolnál – vagy válaszolnátok a csoportban – gondolkozzunk az őszinteségről. Minden kapcsolat megtartó ereje az őszinteség; ha egy barátságban nem tud a két fél megnyílni egymás előtt és a gondolatokat feltárni, annak eltávolodás, konfliktus, meg nem értés, fájdalom és a kapcsolat megszűnése lesz a vége. A szeretetünk legfontosabb jele a másik iránt az őszinteség, mert ezáltal nyitjuk meg a saját lényünk kapuját a másik előtt, hogy kapcsolatba léphessen velünk.)
Az imáink általában hétköznapi dolgokra korlátozódnak. Gondolok itt az iskolai dolgokra, a vizsgákra, a kapcsolati dolgokra (bárcsak ő lenne az igazi típusú imák :)), esetleg még az anyagi dolgokra, a pénzre.  A gyülekezeti-nyilvános- imáink sem különböznek sokban ettől; általában egy Károli Biblia féle nyelvezetben szenvedő szerkezetekkel és néked-ekkel teletűzdelt imák a háládatos szívről és arról, hogy a szűkölködőkről el ne felejtkezzen a Mennyei Atya… (Mt 23:14)

Igen, mondhatod azt, hogy gúnyos vagyok és kemény, de sajnos erről van szó. Az imáink nagy részét úgy mondjuk el közösségben, hogy fel sem fogjuk mit beszélünk. Arról meg teljesen elfelejtkezünk, hogy ott van Isten az égben aki hallgatja ezt...
A magányos imáink lekorlátozódnak olyan kicsinyes dolgokra, mint az iskola vagy a pénz. Érthető, hogy az iskola fontos az életedben; ezek olyan dolgok, amikkel foglalkoznunk kell. De ahelyett, hogy Isten keresnénk, csak az Ő áldásait akarjuk. Tényleg az a legnagyobb problémád, hogy megkapj egy jobb jegyet a suliban (amiért nem is tanultál eleget esetleg)? Nincs nagyobb szükséged, minthogy meglegyen egy vizsgád? Azért nem könyörögsz, hogy megszabadulj a bűnöktől, és az sem fontos, hogy meg tudj bocsátani azoknak akik ellened vétettek? (Lk 11:4) Érzed a hangsúlyok eltolódását?
„Ne aggódjatok, és ne kérdezzétek: »Mit fogunk enni, és mit fogunk inni?«, vagy: »Mibe öltözzünk?« Azok törtetnek szüntelen ilyen dolgok után, akik nem ismerik Istent. Mennyei Atyátok jól tudja, hogy mindezekre szükségetek van. Isten Királyságával és azzal törődjetek, amit Isten igazságossága kíván — erre törekedjetek mindenek előtt! Isten pedig majd törődik azzal, amire szükségetek van.” (Mt 6:32-33)
Az ima az ébredés és reformáció motorja lehet, de ha az a helyzet a életedben amit leírtam, számodra soha nem lesz azzá. Nézzük meg mit tanít Isten Igéje erről; milyen úton megy végbe az ébredés az ima szempontjából:
 
1. Őszinteség. Ezért volt szó az őszinteségről az elején. Az ima nem arról szól, hogy Istennek megmondjuk mit tegyen, vagy elmondjuk a kéréseinket. Az ima a kapcsolatról szól a Jézussal, azzal, aki a Megtartónk, Megváltónk, Bírónk és Barátunk. Ez a kapcsolat csak akkor jöhet létre, ha feltárod neki, mi van a szívedben. A félelmeket, a bűnöket, a gondolatokat, az érzéseket.  Ne legyél képmutató! Isten mit tud kezdeni azzal, ha nem azt mondjuk mint ami bennünk van? (Jak 4:8) Ebbe fájdalmas belegondolni, de ez hazugság Istennek. Emlékezz Anániás és Safira esetére (Csel 5:1-5); érdemes Istennek hazudni? Ne csodálkozzunk, hogy lelkileg halottak vagyunk és üresek, ha nem vagyunk őszinték már az imáinkban sem. És ne félj olyan dolgokat sem elmondani, amiket szégyellsz! Isten megértő, és megbocsátó! mondd el neki bátran, hogy mit érzel vagy gondolsz!
Imádkozzatok párban egymásért. Beszéljétek meg, mi jelent számotokra nehézséget ebben a témában. Segítsétek egymás őszinteségét azzal, hogy együtt tárjátok fel az Úrnak az érzéseiteket imában!
 
2. Egyszerűség. Ez szorosan összefügg az előzővel. Ne legyünk bőbeszédűek. (Mt 6:7-8) Miért akarunk cifrán beszélni? Ez főleg a közösségi imára vonatkozik. Nagyon fontos elhatároznunk, hogy elválasztjuk magunkat a cirkalmas szófonogatásoktól. Hogy tudnánk őszinték lenni, miközben egy többszörösen összetett mondatot fogalmazunk? Az ilyen ima nem Istennek szól, hanem a közösségnek, vagy még inkább csak arra jó, hogy letudjunk egy kötelességet. Ha nem érint minket az adott téma, inkább ne vállaljuk a közös ima vezetését.  Hiszen mások épülését kell ezzel szolgáljuk!
Milyen lehetőségeket láttok a gyülekezeti imagyakorlat egyszerűsítésére?
3. Rendszeresség. Reggel, suliszünetben, ha megbántanak, ha pletykát akarnak mondani neked, ha félsz, ha nem vagy biztos az örök életedben, ha bűntudatod van… egyszóval MINDIG :) El tudod képzelni? Vagy méginkább: meg tudod tenni? Ez jelenti azt, hogy a tested a Szent Lélek templomává lett. Állandó kapcsolatban vagy Jézussal. A gondolataid fölött átveszi a valódi uralmat az Isten Szelleme. Erről szól a szüntelenül imádkozás. (1Thessz 5:16-19) Ez nem könnyű, sokaknak problémát jelent. Ehhez egy valóban megtört szívre van szükség, aki tudja, hogy percről percre kegyelemre és az isteni megbocsátás ajándékára van szüksége. Mindig lesz olyan idő, amikor rájössz: imádkoznod kellett volna (erőért, segítségért, megbocsátásért, támaszért…) és nem tetted. Ne keserítsen el, csak nézz Jézusra az Igén keresztül, mert Isten Lelke mindig emlékeztetni fog arra, hogy honnan jöttél (bűnből), és hová tartasz (a mennybe).
 
Hogyan tudod Isten Lelkének emlékeztető hangját meghallani?
 
Az ébredés reformáció nélkül semmi. Rájössz, hogy valami nem stimmel és az Igében megtalálod a helyes utat, belelkesülsz és ahogy továbbhaladsz már el is felejted, mert a szokásaidat nem tudtad megváltoztatni („Mint a szerecsen a bőrét...). Csak úgy van értelme az ébredésnek ha azt reformáció követi. Erre való az ima. Ami őszinte, egyszerű és soha nem marad abba. Mint ahogy Isten Lelke jelen van mindenütt, úgy fogja áthatni az őszinte ima lelkülete az életedet, és az egész gyülekezetet. (Kol 3:23) Ez készen vár! Isten megtört embereket akar; akik hagyják, hogy kiformálja bennük a saját képmását azáltal, hogy mindig kapcsolatban állnak vele. (Kol 3:10)
 
Csak rajtad áll, hogy akarod-e ezt vagy nem; a többi Isten munkája!
 
ZséBálint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!