Ugrás a fő tartalomra

2013/3/1 - Ébredés: amire égető szükségünk van

„Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő énvelem.” (Jel. 3:20)
Szeretem, amikor csengetnek az ajtón, mert tudom mindig, hogy valami izgalmas vár a másik oldalon: a postás, egy kölyök, aki azt hiszi, vicces, ha csengetés után rögtön elszalad, egy rendőr, aki a szomszédokról érdeklődik, vagy épp egy kedves vacsoravendég.
Képzeld el a következő szituációt: a legjobb barátod csenget az ajtódon, jönne vacsorázni hozzád, te pedig olyan mélyen alszol, hogy nem ébredsz fel.
Képzeld el, hogy a vendég Jézus. Nem átvitt értelemben, nem képzeletben. Az ajtó pedig a gyülekezetedé. A lakásodé. A szívedé. Nem átvitt értelemben. Na jó, a le
gutolsó egy kicsit.
Olvasd el a Jelenések könyve 2-3. fejezeteit. Miket tudunk meg a felsorolt gyülekezetekről azon keresztül, amit Isten üzen nekik?

Efézus:
Szmirna:
Pergamon:
Thiatira:
Szárdisz:
Filadelfia:
Laodicea:

Mint láthatod, Laodicea, az utolsó gyülekezet helyzete a legreménytelenebb. Úgy gondolják, hogy minden megvan, hogy nincs semmi, amit Isten adni tudna nekik.

Tudod, ez az alvás állapota.
Az alvás nem az, amikor nem tudod, hogy mi van körülötted. Az tudatlanság. Az alvás az, amikor tudod, hogy lehetne ébren is lenni, de lusta vagy kitápászkodni az ágyból. Még akkor is, amikor csengetnek az ajtón. Minden a legnagyobb rendben. Csak alszol, nincs semmi gond, az alvás teljesen rendben van. A gond csak az, hogy közben valaki nagyon be akar jönni.
„A laodiceai gyülekezetnek szóló üzenet a legkonkrétabban vonatkozik azokra, akik számára a hitélet érdektelen, akik nem tesznek határozottan bizonyságot az igazságról.” (The SDA Bible Commentary. 7. köt. 962. o.)
Aztán csörög a telefon. Felveszed, félálomban belemotyogod, hogy Igen, azonnal nyitom...” és alszol tovább. (2Tim. 3:5)
De persze erről te semmit nem tudsz, szerinted teljesen rendben van ez a dolog, még ráér, vagy egyáltalán nem is szükséges kinyitni az ajtót, majd megtalálja a (nem létező) saját kulcsát... (Jel. 3:17)
 
Nos, ilyen helyzetben volt ez a bizonyos laodiceai gyülekezet. A különbség annyi, hogy...
Olvasd csak el a 3. fejezetet, mi a különbség?
Mégis, ennek a legutóbbi gyülekezetnek is reményteljes üzenettel szól Isten. Mi ez az üzenet? Miért szól személyesen nekik, és hogyan vonatkozik ugyanez az üzenet miránk is? Milyen gyógyítást ajánl fel Isten a gyülekezet számára, és mi hogyan használhatjuk ugyanezt a saját életünkben? Mi az alapja annak, hogy Isten meg akarja gyógyítani őket, és meg akar gyógyítani bennünket is? (vö. Jel 3:20 és Énekek 5:2-5)
 
Már csak egy dolog van hátra, mielőtt belelendülnénk a negyedévi tanulmányba: meg kell határoznunk, hogy mire van szükségünk, hogy ki tudjuk nyitni az ajtót a barátunknak.
Mielőtt elfordíthatnánk a kulcsot a zárban, ki kell nyitnunk a szemünket és fel kell ébrednünk...
 
A Sci-Fi vezető

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!