Ugrás a fő tartalomra

2013/3/7 - Egység: az ébredés összekötő ereje

EGY MINDENKIÉRT, MINDENKI EGYÉRT!

Az egész negyedévi tanulmányunk a lelki ébredésről szól, és az előző hetekben arról beszélgettünk, hogy milyen módokon tud Isten kapcsolatban lenni velünk, hogyan tud ébredésre ösztönözni minket, és mi hogyan tudunk válaszolni az Ő hívására.
Próbáljátok meg felsorolni az előző tanulmányok témáit emlékezetből!
 
Ma pedig arról fogunk gondolkodni, hogy az egymással való kapcsolatunk, a köztünk levő egység miért fontos a lelki ébredés szempontjából. De mit is jelent az egység?
Ricardo Izecson dos Santos Leite, ismertebb nevén Kaká a világ egyik legjobb középpályás focistájának számít. Számtalan sikert tudhat maga mögött, köszönhetően az elszánt küzdelemnek, annak, hogy egy csigolyarepedés és egy térdsérülés után sem adta fel, és annak, hogy rendületlenül hisz Istenben, aki támogatja őt a sikereiben. De a foci csapatjáték. Vajon Kaká lehetett volna világbajnok egyedül? Vajon 2008-ban megkapta volna az aranylabdát az AC Milan nélkül? Lássuk csak. Mire menne a világ egyik legjobb középpályása, ha a csapatának hátvédjei mindenáron szeretnének gólt rúgni ahelyett, hogy az ellenfél támadásait védenék ki? Ha nem figyelnének egymásra és mindenki csak az ellenféllel foglalkozna? Ha az egész csapat egymással versengene, hogy ki szerzi meg a labdát? Ha nem passzolnának egymásnak, hanem mindenki rögtön kapura lőne azért, hogy saját magának dicsőséget szerezzen? Azt hiszem, így bárki legyőzhetné őket.
Keressetek szinonimákat az egység szóra és írjátok körül a jelentését. Mi az ellentéte?
De mit ír erről a Biblia?
„Kérlek benneteket — én, aki azért viselem ezt a fogságot, mert az Urat szolgálom —, hogy Istentől kapott elhívásotokhoz méltóan éljetek! Legyetek mindig alázatosak, szelídek, türelmesek, és isteni szeretettel viseljétek el egymást! A Szent Szellem a békesség kötelével vesz körül — így egyesít benneteket. Ezért minden igyekezettel arra törekedjetek, hogy őrizzétek meg ezt a harmóniát!” (Efézus 4: 1-3. EFO)
A Biblia szerint az egység nem más, mint a harmónia. Amikor csak elég ránézned a másikra és tudod, mit kell tenned. Mikor egy csapatban arra törekszetek, hogy egymást kiegészítve építsétek a nagy egészet és haladjatok a célotok felé. A kereszténység is ilyen csapatjáték.
 
Mik a jelei annak, ha egy társaságban (osztály, csapat, gyülekezet, ificsoport) egység van? Hogyan visel-kednek ilyenkor a tagok? Mik a jelei annak, ha nincs egység és hogyan viselkednek ilyen esetben?
 
Jézus nagyon fontosnak tartotta, hogy népe egységben legyen:
„Atyám, nem csak őértük imádkozom, hanem mindazokért is, akik majd az ő szavukra fognak hinni bennem. Mindannyiukért kérlek, hogy akik hisznek bennem, valamennyien teljes egységben legyenek úgy, ahogyan te, Atyám, bennem élsz, és ahogyan én benned élek. Ők is így éljenek mibennünk, teljes egységben, hogy a világ elhiggye, és meggyőződjön róla, hogy valóban te küldtél engem! Azt a dicsőséget, amelyet tőled kaptam, továbbadtam nekik, hogy ők is abban az egységben éljenek, ahogyan mi egységben élünk.” (János 17: 20-22. EFO)
Milyen lehet az az egység, ami Jézus és az Atya között van? Miért fontos, hogy a hívők is ilyen egységben legyenek?
Mik azok a dolgok, amik építik és mik azok, amik rombolják az egységet? Hogyan lehet jól felhasználni az adott körülményeket egy csapat összekovácsolására?

 
Alkossatok párokat és vitassátok meg, hogyan hatnak az alábbi dolgok egy társaság egységére. Minden pár 2-3 pontot beszéljen meg, majd a végén összegezzétek a kialakult véleményeket.
1.    egymás elfogadása
2.    ha mindenki ugyanazt teszi
3.    ha mindenkinek más a feladata
4.    ha mindenki ugyanúgy gondolkodik
5.    közös értékrend
6.    ha nincs megfogalmazva egy közös cél
7.    ha mindenki másban jó
8.    ha nem kerülhet be akárki az adott társaságba
9.    ha a társaság bárkit befogad
10.    ha vannak a társaságban olyanok, akik kilógnak a sorból

Mit tanulhatunk a Bibliából arról, hogyan lehetünk egységes csapat?
„Az emberi test egységes egész, bár sok részből áll. Ez a sok és sokféle testrész együttesen mégis egyetlen testet alkot. Így van ez Krisztussal is. Mert bennünket — zsidókat és nem zsidókat, rabszolgákat és szabadokat — ugyanaz a Szent Szellem egyesített egyetlen »Testté«, amikor bemerítkeztünk, és ugyanazt a Szent Szellemet ittuk. Tehát ti együttesen a Krisztus »Testét« alkotjátok. Egyenként pedig ennek a »Testnek« a tagjai vagytok, és mindegyikőtöknek megvan a maga helye és feladata ebben a »Testben«.” (I Korintus 12: 12-13, 27. EFO)
Úgy tűnik, hogy az egység nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt csinálja, hanem, hogy mindenki megteszi a saját részét a közös cél érdekében.
Vajon Neked mi a feladatod a csapatban? Az osztályodban, a gyülekezetedben, az ifjúsági csoportban? Milyen feladatot tudnál elképzelni a többieknek?
 
A csoportvezető nyomtassa ki az alábbi ábrát és a szombatiskolán írjátok oda a saját neveteket ahhoz a testrészhez, melynek feladatát közel érzitek magatokhoz. Magyarázzátok el a többieknek, hogy miért azt a testrészt választottátok és segítsetek egymásnak, hogy mindenki megtalálja a feladatát. Sikerült egy teljes testet összerakni?
 
Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?