Ugrás a fő tartalomra

2014/2/7 – Krisztus, a törvény vége

Itt járt Krisztus, vége a törvénynek ...

A német autópályán való száguldás a legtöbb sebességet szerető ember fejében egyfajta szabadságot megtestesítő érzés megvalósulása. Több tucatszor is átszelve Németországot elmondhatom, hogy a 130-160as utazótempót ritka kivételektől eltekintve mégsem léptem át. Tehát hiába gondoltam úgy a helyzetre, mint ami majd lehetőséget biztosít a féktelen mámoros száguldásra, miután rövid periódusra kipróbáltam az autó teljesítő képességének határait, visszavonultam a biztonságot jelentő komfortzónámba.  Szabadságom volt, mégsem éltem (vissza) a lehetőségeimmel, mert ez rám és másokra is veszélyt rejtegetett.
Mit jelent számodra a törvénynélküliség állapota? Talán igaz valamelyik rád az alábbiak közül, talán új kategóriát tudsz megnevezni:
  • Varázslatosnak tűnik a törvénytelenség
  • El sem hiszed, hogy van olyan közeg ahol létezhet törvénytelen állapot
  • Netán nem is érted a kérdést, hiszen amúgy sem ismersz el semmiféle törvényt az életedben…
  • …?
A törvény nélküli életszemlélet azt a bizalmatlanságot mutatja a törvényadóval szemben, hogy: (1) nem létezik törvényadó, (2) ha létezik is az aki törvényeket akar adni, ki hatalmazta fel arra, hogy nekem bármit is megszabjon, (3) bár létezik törvényadó, de nem megfelelőek a törvényei.

Eddigi tapasztalataid alapján te hogy tekintesz Isten törvényére?

Ha Isten törvénye értelmes életre és a világegyetemmel való harmóniára hív, akkor hogy beszélhet Pál egyszer csak a törvény végéről „Mert a törvény vége Krisztus minden hívőnek igazságára” (Róm 10:4). [Lásd bővebben: Róma5:12-21]

Az egyik legnagyobb erővel bíró bibliavers Róma 6:23-ban található:
„Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban.”
Elemezd nyelvtani szabályok szerint a bibliaverset és állapítsd meg az ebből következő választ! (Figyelem, ne a teológiai látásod szerinti választ keresd, hanem most elsősorban a bibliaszöveg állítását kutasd!)
A bibliavers első szakasza:
  • Isten halállal fizet a bűnösnek
  • Isten halállal bünteti a bűnt
  • A bűn halállal fizet
Második szakasz:
  • Isten megjutalmazza a törvénytisztelőt
  • Isten ajándékba adja a kegyelmet
  • Isten vagy büntet, vagy ajándékoz
Végül keressük meg a törvény célját!
Ha semmire sem jutunk, akkor nézzük meg mit ír a Galata 3:19-24, de előtte mégis próbáljuk befejezni a következő mondatot:
A törvény célja az, hogy....

HP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!