2014/4/2 - Hitünk tökéletesítése

Te kinek akarsz megfelelni?
„Testvéreim, örüljetek, amikor különböző megpróbáltatásokat kell elviselnetek, hiszen tudjátok, hogy ezek a nehézségek az Istenben való bizalmatokat és hiteteket teszik próbára. Ha pedig a hitetek kiállja a próbát, az kitartóvá tesz benneteket. Az állhatatosságban azonban egészen a célig tartsatok ki! Akkor lesztek majd érettek és tökéletesek, akikben nincs semmi hiányosság.” Jakab 1: 2-4 (EFO)
Hogyan tekintesz a saját érettségi vizsgádra? Akár előtte állsz, akár utána. A középiskola négy éve szinte csak arról szól, hogy amikor a tételeket húzod a tudásod és az érettséged csúcsán állj. És ha sikerül az érettségid (legalább görbül :) ), akkor elmondhatod magadról, hogy érett vagy, megtanultál egy csomó mindent, amit remélhetőleg hasznosítani tudsz az életben. Ha jól sikerült, akkor bejutsz az egyetemre, arra a szakra, amit megálmodtál magadnak… De vajon ezzel készen vagy? A bizonyítványosztás után begördül az iskola elé egy Cadillac, és attól kezdve mindig sütni fog a nap és semmilyen nehézség nem ér már az életben? Ha már túl vagy az érettségin, esetleg a diplomán is, akkor biztosan mondhatod, hogy ez nem így van. Nehézségek ezután is lesznek, sőt, egyre több feladat és bizony sok kudarc is.

Az érettségi csupán egy próbatétel, amitől kitartó leszel. Egy olyan próba, ami felkészít az előtted álló még nagyobbakra. De az állhatatosságban nem csak az első nagyobb próbáig, hanem egészen a célig tarts ki! Mi is a cél? Lediplomázni? Megházasodni? Munkát találni? Hidd el, ezek a célok csak köztes állomásai az életednek, sőt, mindegyik külön próbatétel, és egyik után sem fog várni a Cadillac. A cél az, hogy a jellemed olyanná váljon, mint Jézusé. Ez nem egy gyorstalpaló OKJ-s tanfolyam, hanem élethosszig tartó tanulás eredménye.

Mi is tehát az érettség? Az, hogy rendelkezel egy tudásszinttel, ami segít tájékozódni az életben? Hogy alkalmas vagy rá, hogy leérettségizz vagy elkezdj egy egyetemet? Nem! Az érettség az, amikor függetlenül attól, hol tart az életed, fejlődni és tökéletesedni szeretnél.

Pál apostol így definiálja az érettség fogalmát:
„Nem gondolom, hogy mindezt elértem volna, vagy hogy már tökéletes lennék. De azért küzdök, hogy elérjem és kezembe vehessem a kitűzött jutalmat — hiszen Krisztus éppen ebből a célból vett engem a kezébe. Testvéreim, tudom, hogy még nem értem célba, de egyet teszek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre. Azért küzdök, hogy elérjem a célt, és megkapjam a győztesnek járó mennyei jutalmat, hiszen Isten erre hívott el bennünket a Krisztus Jézusban. Nekünk, akik szellemileg érettek vagyunk, mind így kellene gondolkoznunk, de ha nektek valamiben más lenne a véleményetek, Isten majd megvilágítja nektek, mi a helyes.” Filippi 3: 12-15. (EFO)
Az idézett szöveg alapján mik a jelei annak, hogy valaki szellemileg éretten gondolkodik? Vitassátok meg! Szerintetek igaza van Pálnak?
Tudod, nagyon könnyű átesni a ló túloldalára! Mivel a Biblia szerint Isten számára az kedves, ha folyamatosan küzdünk a célért és nem tartjuk magunkat késznek, sok keresztény elköveti azt a hibát, hogy ostorozza, lekicsinyli magát, vagy éppen azért küzd, hogy megfeleljen a körülötte élő embereknek. Ez egy nagyon fontos téma! Kérlek, szakítsatok időt rá a csoportban, hogy átbeszélitek a következő fogalompárok közötti különbséget! 
megfelelési kényszer ----------------- tökéletességre törekvés
alacsony önértékelés ----------------- alázat
önvád ----------------------------------- önvizsgálat
önelégültség --------------------------- elégedettség
önmagam lekicsinylése -------------- mások elismerése 
Kinek akar megfelelni az, akire az első oszlop fogalmai igazak? És akire a második oszlop? És te kinek akarsz megfelelni? 
Jakab így folytatja a levele első fejezetét:
„Ha valakinek bölcsességre van szüksége, egyszerűen csak kérje Istentől, és meg fogja kapni! Hiszen Isten mindenkinek örömmel, nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad. Viszont aki kér tőle valamit, az bizalommal kérjen, ne kételkedve! Aki kételkedik, hasonlít a tenger hullámaihoz, amelyeket a szél ide-oda dobál.” Jakab 1: 5-6 (EFO)
A tökéletességbe beletartozik a bölcsesség. A Biblia számtalan helyen ír róla, nagyon fontos jellemtulajdonságnak tartja. Próbáljatok meg felidézni néhány mondatot, főleg az Ószövetségből, ami a bölcsességről szól! Vissza kell fognom magam, hogy ne idézzek néhányat, mert nagyon szeretem őket. :)

Jakab levelében sok olyan részt találhattok, amiben a bölcsességről, a tökéletességre törekvésről, a hitben való fejlődésről ír. Olvassátok el a következő szakaszokat, gyűjtsétek ki belőlük a kulcsfogalmakat és fogalmazzátok meg saját szavaitokkal, hogy mi jellemző arra az emberre, aki tökéletesíti a hitét.
Jakab 1: 19-21
Jakab 1: 27
Jakab 2: 15-18
Jakab 3: 13
Jakab 3: 17-18
Te szeretnél ilyen lenni?

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések