Ugrás a fő tartalomra

2014/4/2 - Hitünk tökéletesítése

Te kinek akarsz megfelelni?
„Testvéreim, örüljetek, amikor különböző megpróbáltatásokat kell elviselnetek, hiszen tudjátok, hogy ezek a nehézségek az Istenben való bizalmatokat és hiteteket teszik próbára. Ha pedig a hitetek kiállja a próbát, az kitartóvá tesz benneteket. Az állhatatosságban azonban egészen a célig tartsatok ki! Akkor lesztek majd érettek és tökéletesek, akikben nincs semmi hiányosság.” Jakab 1: 2-4 (EFO)
Hogyan tekintesz a saját érettségi vizsgádra? Akár előtte állsz, akár utána. A középiskola négy éve szinte csak arról szól, hogy amikor a tételeket húzod a tudásod és az érettséged csúcsán állj. És ha sikerül az érettségid (legalább görbül :) ), akkor elmondhatod magadról, hogy érett vagy, megtanultál egy csomó mindent, amit remélhetőleg hasznosítani tudsz az életben. Ha jól sikerült, akkor bejutsz az egyetemre, arra a szakra, amit megálmodtál magadnak… De vajon ezzel készen vagy? A bizonyítványosztás után begördül az iskola elé egy Cadillac, és attól kezdve mindig sütni fog a nap és semmilyen nehézség nem ér már az életben? Ha már túl vagy az érettségin, esetleg a diplomán is, akkor biztosan mondhatod, hogy ez nem így van. Nehézségek ezután is lesznek, sőt, egyre több feladat és bizony sok kudarc is.

Az érettségi csupán egy próbatétel, amitől kitartó leszel. Egy olyan próba, ami felkészít az előtted álló még nagyobbakra. De az állhatatosságban nem csak az első nagyobb próbáig, hanem egészen a célig tarts ki! Mi is a cél? Lediplomázni? Megházasodni? Munkát találni? Hidd el, ezek a célok csak köztes állomásai az életednek, sőt, mindegyik külön próbatétel, és egyik után sem fog várni a Cadillac. A cél az, hogy a jellemed olyanná váljon, mint Jézusé. Ez nem egy gyorstalpaló OKJ-s tanfolyam, hanem élethosszig tartó tanulás eredménye.

Mi is tehát az érettség? Az, hogy rendelkezel egy tudásszinttel, ami segít tájékozódni az életben? Hogy alkalmas vagy rá, hogy leérettségizz vagy elkezdj egy egyetemet? Nem! Az érettség az, amikor függetlenül attól, hol tart az életed, fejlődni és tökéletesedni szeretnél.

Pál apostol így definiálja az érettség fogalmát:
„Nem gondolom, hogy mindezt elértem volna, vagy hogy már tökéletes lennék. De azért küzdök, hogy elérjem és kezembe vehessem a kitűzött jutalmat — hiszen Krisztus éppen ebből a célból vett engem a kezébe. Testvéreim, tudom, hogy még nem értem célba, de egyet teszek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre. Azért küzdök, hogy elérjem a célt, és megkapjam a győztesnek járó mennyei jutalmat, hiszen Isten erre hívott el bennünket a Krisztus Jézusban. Nekünk, akik szellemileg érettek vagyunk, mind így kellene gondolkoznunk, de ha nektek valamiben más lenne a véleményetek, Isten majd megvilágítja nektek, mi a helyes.” Filippi 3: 12-15. (EFO)
Az idézett szöveg alapján mik a jelei annak, hogy valaki szellemileg éretten gondolkodik? Vitassátok meg! Szerintetek igaza van Pálnak?
Tudod, nagyon könnyű átesni a ló túloldalára! Mivel a Biblia szerint Isten számára az kedves, ha folyamatosan küzdünk a célért és nem tartjuk magunkat késznek, sok keresztény elköveti azt a hibát, hogy ostorozza, lekicsinyli magát, vagy éppen azért küzd, hogy megfeleljen a körülötte élő embereknek. Ez egy nagyon fontos téma! Kérlek, szakítsatok időt rá a csoportban, hogy átbeszélitek a következő fogalompárok közötti különbséget! 
megfelelési kényszer ----------------- tökéletességre törekvés
alacsony önértékelés ----------------- alázat
önvád ----------------------------------- önvizsgálat
önelégültség --------------------------- elégedettség
önmagam lekicsinylése -------------- mások elismerése 
Kinek akar megfelelni az, akire az első oszlop fogalmai igazak? És akire a második oszlop? És te kinek akarsz megfelelni? 
Jakab így folytatja a levele első fejezetét:
„Ha valakinek bölcsességre van szüksége, egyszerűen csak kérje Istentől, és meg fogja kapni! Hiszen Isten mindenkinek örömmel, nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad. Viszont aki kér tőle valamit, az bizalommal kérjen, ne kételkedve! Aki kételkedik, hasonlít a tenger hullámaihoz, amelyeket a szél ide-oda dobál.” Jakab 1: 5-6 (EFO)
A tökéletességbe beletartozik a bölcsesség. A Biblia számtalan helyen ír róla, nagyon fontos jellemtulajdonságnak tartja. Próbáljatok meg felidézni néhány mondatot, főleg az Ószövetségből, ami a bölcsességről szól! Vissza kell fognom magam, hogy ne idézzek néhányat, mert nagyon szeretem őket. :)

Jakab levelében sok olyan részt találhattok, amiben a bölcsességről, a tökéletességre törekvésről, a hitben való fejlődésről ír. Olvassátok el a következő szakaszokat, gyűjtsétek ki belőlük a kulcsfogalmakat és fogalmazzátok meg saját szavaitokkal, hogy mi jellemző arra az emberre, aki tökéletesíti a hitét.
Jakab 1: 19-21
Jakab 1: 27
Jakab 2: 15-18
Jakab 3: 13
Jakab 3: 17-18
Te szeretnél ilyen lenni?

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/1 - Sáfárság: A szív indítékai

Sáfárság. Valami pénzzel kapcsolatos dolog, ugye? Tizedet kell fizetni, meg adományt adni… Vagy ez ugyanaz? A gyülekezet kiadásaira… A lelkészek fizetésére… A misszóra… A rászorulóknak… Vagy valami ilyesmi. De várjunk csak! Használunk olyan kifejezéseket is, hogy „sáfárkodjunk az időnkkel” vagy „sáfárkodjunk a lehetőségeinkkel”. Az pedig valami olyasmit jelent, hogy jól osszuk be az időnket, meg használjuk ki ügyesen a lehetőségeinket. Közeledünk a megoldáshoz.
Ebben a negyedévben erről a témáról fogunk tanulni, ám mielőtt belekezdenénk, tisztázzunk néhány alapfogalmat: Sáfár: gondozó, intéző, rendező, udvarmester. A sáfár az, akit megbíztak más birtokának vagy háztartásának gondviselésével.  Az evangéliumok alapján Jézus a követőit sáfársággal bízta meg: felelősek mindazért, amit rá bíztak: az életért, az időért, a képességekért, az anyagi javakért, az embertársakért való szolgálat alkalmaiért, a Földért és a természeti környezetért. Vagyis egy felelősségvállalást jelent valamiért, i…