Ugrás a fő tartalomra

2014/4/3 - Kitartás a kísértésben

Szia! 

Bár lehet, hogy kísértést érzel arra, hogy ne olvasd végig, de legyél kitartó. Talán megéri. 
Oké, hasonló, kicsit frázis gyanús mondatokat gyakran mondunk egymásnak, amikor egy közeli barátunk vagy ismerősünk egy feladattal gyürkőzik az életben. Jogosan tesszük fel a kérdést: Meddig legyek kitartó?

Na, kezdjük az elején! Gyakran szoktam mondani, hogy „a Sátán ott dolgozik, ahol sok munkája van”. Ilyenkor az egyik leggyakoribb eszköze a kísértés. De mi is ez?

Egy barátom azt mondta nekem egyszer: „Istennek a mi életünkben egy célja van. Az, hogy üdvözülj. Minden más csak ráadás.” A helyes állapot az, amikor Ővele járunk, benne élünk. Tudjátok milyen ez a hétköznapokban? Ez egy olyan dolog, amikor boldog vagy. Amikor tudod, hogy fogják a kezed. Nyugodt maradsz akkor is, ha már látod záródni a hullámokat a fejed felett. Na, ez az, amit Sátán nem nézhet ölbe tett kézzel. Éppen ezért tisztában kell lennünk a kísértés eredetével. Honnan ered a kísértés? Miért vagyunk rá vevők?
Van egy rossz hírem. Bennünk van a hiba. Éppen ezért olyan nehéz sokszor észrevenni vagy gondolkodni róla. Előszeretettel találunk bűnbakot, amikor kiutat keresünk. Sokszor megkérdezhetjük, hogy „miért engedi ezt meg?”. Fontos tudnunk, hogy „…. az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal. (Jak1,13) Egyszer szabad döntést ígért nekünk és ezt meg is tartja. Akkor is, ha a rossz mellett döntünk. Csak viselnünk kell a következményeket is.

Érdemes felidézni a paradicsomban történteket. Szerinted volt esélye Évának vagy Ádámnak nemet mondani? Voltunk már mindannyian olyan helyzetben, amikor egy nálunk sokkal dörzsöltebb féllel kellett vitatkoznunk. Lehet, hogy csak én voltam így, de gyakorlatilag olyan, mintha zsinóron rángatnának. Minden érvet megkérdőjelez. Ez ott sem történt máshogy. Csak egy kérdés hangzik el. Sátán céljának szempontjából jókor, jó időben. Akkor miért mondja a Biblia, hogy „… mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe”? (Jak1,14) Ádám és Éva is pont ugyanígy érvelt….nem én! De! Mindegyikünkben megvan a saját kívánság. Sátán éppen ebben „segít”, hogy ezt felerősítse. És itt értem el a lényeghez. Ugye nem tudjátok mi az a manipuláció? Nem? Vagy lehet, hogy az előző ’nem’ is már manipulatív? A manipuláció definíció szerint ez: a célszemély nincs tudatában a befolyásoló szándéknak, de annak megfelelő választ ad.

Hogyan tud egy egyszerű kívánságból célt érni Sátán? Hát így: „Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jak1,15) A bűn nem ott kezdődik, hogy bánkódunk az üres fagyisdoboz felett. Ott indul a bűn gyökere, amikor valaki nem bízik Istenben. Sátán sikerrel használja azt a módszert, amivel az angyalok egyharmadát is megtévesztette (Jel 12:4, 7-9). Kételyt ébresztett Évában Isten jellemét illetően (1Móz 3:1-5). A bűn mindig fejben kezdődik. Évához hasonlóan talán a bűnös tett feltételezett „előnyeire” gondolunk, majd kezd hatalmába keríteni a képzeletünk, jönnek az érzéseink. Talán már előfordulhat, hogy a gondolat a fejünkben, szokásainkban is gyökeret vert. Ezt hívják meggyőzésnek. Már tudatában vagyunk a befolyásoló szándéknak, és az ennek megfelelő válaszhoz belső meggyőződést alakítunk ki. Ekkor már nem is biztos, hogy kísértésről beszélünk. Ez már egy harc a bűn ellen. Az ellen, ami csak rövid távon, látszólag tűnhet „jónak”, de hosszú távon „halált nemz”. 


Mit jelent akkor tehát kitartónak lenni? A legveszélyesebb az, ha tudatában sem vagyunk a kísértésnek. Ezt csak úgy tudjuk megfékezni, ha állandóan van egy hiteles kép előttünk. Ezt magunknak kell ott tartani. A mindennapok problémái között talán „észre sem vesszük, hogy mellettünk áll” és csak rövid távon gondolkozunk. Kitartás kell ahhoz, hogy megismerjük Isten igazi jellemét. Felismerjük minden élethelyzetben, minden döntésünkben, minden pillanatban. Tudatában legyünk annak, mit kérdeznek…” Hogy meddig legyek kitartó? Meg fogod tudni, ha felismered!




NaTomi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!