Ugrás a fő tartalomra

2014/4/5 - Szeretet és a törvény

„Mert az ítélet irgalmatlan azzal szemben, aki nem irgalommal bánik másokkal. Az irgalom azonban erősebb, mint az ítélet, és felülírja azt.” (Jak. 2:13, EFO)
Az ellentétek tengerében élünk. Van minden, és a minden ellentéte is: a semmi. Van szép és csúnya, jó és rossz, — még ha sokszor elmosódottnak hatnak is a határok, — kegyelem és irgalom, gazdag és szegény… Sőt, mi több, nekünk, keresztényeknek kiegészül a lista a „szenttel” és „profánnal” vagy mondhatjuk „világinak” ez utóbbit, ha a politikai korrektség nem az erősségünk. De kérdem én, minden esetben van különbség?
Vagy kell legyen? Mert lássuk be, ez a kérdés igenis számít.
Mert ha van különbség gazdag és szegény között, vagy magyar és <helyettesítsd be a megfelelő nemzetiséget> között, akkor van különbség aközött is, hogy hogyan viszonyulok az egyikhez és a másikhoz, nem?

Itt van a következő szituáció: sétálok az utcán, és meglátok a Mátyás tér egyik eldugott sarkában egy megvert, vérző hajléktalant…
Hajléktalant? Legyen inkább ügyvéd! Vagy pap!
Legyen a legjobb barátom!
Kihívom a mentőt? Megvárom őket, és kifizetem a kezelést — mert egy hajléktalannak TB-je sincs…
Ja, bocsánat, a legjobb barátomról volt szó… Az már mindjárt más…
Más?
Hogyne lenne más! Hát a barátom azért csak a barátom, nem?
Akkor legyen inkább hajléktalan...
(V.ö.: Lk. 10:30-37)

Egyik gyülekezetbe egyszer ellátogatott egy férfi, akit nagyon érdekelt minden, amiről ott hallhatott. Eljött egyik héten, rövidnadrágban, pólóban, bozontos hajjal. Aztán eljött a következő héten, és azután is. Nagyszerű tapasztalat volt a gyülekezet tagjainak — már akik kívülről látták a dolgot — hogy bekapcsolódott a gyülekezeti körforgásba. Aztán teltek, múltak a hetek, és egy idő után nem látták többet. Elkezdődött a súgdolózás: „Hova lett a vendég?” majd kiderült… Egyik ügybuzgó testvér megemlítette neki, hogy illendő csinos ruhában megjelenni a gyülekezetben, és megfürödve, mert a rövidnadrág nem ide való, és egy kicsit büdös is a bácsi…
Soha többé nem látták.
Megtörtént volna ugyanez egy orvossal, vagy politikussal?
Mit mond erre Jakab (2:1-4) és Jézus (Mk 2:16, Lk 11:43)? Mit jelent az, hogy „Gyere, ahogy vagy?”

Aztán a következő ellentét: gazdagok és szegények…
Nem tudom, ez mennyire jelent problémát a ti gyülekezetetekben, én még nem találkoztam hasonlóval. Aki kevesebbet keres kevesebb pénzt öl a gyülekezet felújítására, aki többet keres, bővebben adakozik, cserébe nem jár szombatiskolára. Ez így természetes és fair. Persze mármennyire is természetes és rendben lévő dolog is ez, ehhez is van egy-két szava Jakabnak.
Olvasd el, mit ír Jakab 2:5-8!

Az egyik legmeghatározóbb ellentét az életünkben a barátok és ellenségek ellentéte. A kérdés a bizalom, ami nem kis kérdés. Van különbség a kettő között!

De tudjátok, a sok-sok ellentét mégsem olyan jelentős, ha jobban belegondolok. Lehet, hogy sokan nem értetek egyet velem, de az, hogy valaki a barátom, vagy az ellenségem, hogy jó, vagy rossz, hogy fekete, vagy fehér, hogy hetero- vagy homoszexuális, hogy drogos, vagy sem… ezeknek a kategóriáknak semmi befolyása nem kellene legyen arra nézve, hogy én hogyan viszonyulok hozzájuk.
Persze mondhatod, hogy attól, hogy nem csípi valaki őket, még nem öli meg egyiket sem, ergó a törvény szerint tesz…

A kérdés nem az, hogy ölök-e, vagy sem. Nem az alapján leszek megítélve a végén, hogy milyen megkötözöttségeimnek tudtam alávetni magam (törvény?). A kérdés az, hogy felismerem-e, miről beszél Jakab a 2:10-13-ban!
Felismerem-e, hogy ha különbséget teszek, és más bánásmódban részesítem embertársaimat, az egész törvény ellen vétkezek…

Más, ha valakit azért nem ölök meg, mert nem szabad, és más az, ha azért nem, mert szeretem, nem?

És ha már ellentét: kötelesség, vagy szeretet?
Azért nem lopok, mert a törvény által kötelezve vagyok rá, hogy a lopást kerüljem, vagy azért, mert szeretem annyira az embertársaimat és Istent (a két legfontosabb parancsolat, ugyebár) hogy nem teszem…

És azt hiszem, itt van az a bizonyos metaforikus kutya elásva:
Szeretet.
A törvény mit sem érne a szeretet nélkül. A szeretet viszont magával hozza a törvényt (lásd fentebb), a törvény az ítéletet, az ítélet pedig visszakapcsolódik a szeretethez, mert volt egy Jézus, aki szeretett bennünket (tudod a sztorit), ez a szeretet pedig kegyelmet hordoz magában.
Törvény = szeretet
De nem erről szól az egész Biblia???

Barátotok, Kiki.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!