Ugrás a fő tartalomra

2015/1/1 - A bölcsesség hívó szava

„Az Úrnak félelme az ismeret kezdete, a bölcsességet és intést csak a bolondok vetik meg.” (Péld. 1:7, RÚF)
Életemben rengeteg tanácsot kaptam már — jót és rosszat is. Tanácsoltak azért, hogy segítsenek valamiben és tanácsoltak már azért is, hogy hátráltassanak. Tanácsoltak azért, mert az érdekem úgy kívánta, de tanácsoltak a saját érdekeikből is. Egy dolog viszont biztos: ha az összes jó és rossz tanácsot el is felejtettem már, azok, melyeket édesapámtól kaptam, még a mai napig a fülembe csengenek. 
És egytől-egyig jó tanácsok! Legyen szó egyszerűen munkáról, hogy hogyan használjam a fűrészt, a forrasztót, vagy hogy milyen fúrószárat használjak, egészen az emberekkel és Istennel való kapcsolataimig, édesapám tanácsai elkísérnek, és sokszor segítenek ki olyan szituációkban, amelyekben saját kútfőből — vagy mások tanácsolgatásaival — nem tudnék helytállni.
A szüleim tanítottak meg „helyesen” imádni Istent, és sokszor az ő tanácsaik segítettek a gyülekezetben, sőt, egyszerűen a „hitben” maradni is.

Salamon, a Biblia legbölcsebb embere, aki magától Istentől kapta a bölcsességet — bár tegyük hozzá, már előtte is elég bölcs volt, ha inkább bölcsességet kért Istentől, mint gazdagságot… — ilyen szándékkal írta a Példabeszédek gyűjteményét fiának, ami tele van fontosabbnál fontosabb tanácsokkal.

Ebben a negyedévben Salamon király egyik írásával, a Példabeszédek könyvével foglalkozunk, és gyakorlatilag versről versre átvesszük, mit tanít. Ritka könyv ez, kicsit olyan, mintha egy Coelho könyvet olvasnál, csak sokkal(-sokkal-sokkal) jobb. Lépten-nyomon valami megszívlelendőbe ütközhetsz, ha figyelmesen végigolvasod, úgyhogy tarts velünk ebben a három hónapban, és fedezzük fel, mit üzen Salamon(on keresztül Isten)!

Kezdjük is el!

Olvasd el a Példabeszédek 1:7-et!
Mit mond ki egyértelműen ez a szakasz? Mi az ismeret (más fordításban bölcsesség) „kezdete”? Mit jelent ez?

A föld minden szenvedése a rossz döntések következménye. Gondolj csak Ádám és Éva esetére, a háborúkra, az ózonlyukra… minden azzal kezdődött, hogy valaki, vagy egy csoport valaki rosszul döntött. Ezzel szemben ez a szakasz azt írja, hogy a bölcsesség azzal kezdődik, ha Istent féljük. Persze Isten „félése” érdekes dolog. Tudod, hogy mit jelent Istent félni? Kérdezz utána, beszélgessetek erről!

A következő szakasz 1:8-19 között található. Itt Salamon arra tanítja a fiát, hogy álljon ellent a rossz befolyásnak. Ne tartson a gonoszokkal, legyen mindig résen ilyen dolgokkal kapcsolatban.
Salamon itt kétféle „tanítást” állít egymással szembe: egyik tanítás a szülői hang, a családi háttér és nevelés befolyása, a másik pedig a rossz befolyás, a gonosz környezet hangja.
Érezted már, ahogy ez a kettő összecsap benned? Amikor a szülői tanításokkal szembe akartál menni, esetleg meg is tetted, és engedtél a gonosz befolyásnak? Milyen érzés?
Milyen érzés az, amikor ellene tudsz állni ennek a befolyásnak, és kiállsz a szüleidtől megtanult elvek mellett? Hasonlít a Péld. 1:8-9-ben leírtakhoz?

Az 1:20-21 azt mondja, hogy a bölcsesség mindenki számára elérhető, mindenkinek fel akarja kelteni a figyelmét, „kiált”, míg a gonoszok a sötétben somfordálnak. Mégis, sokan választják a bujkálást és a rosszat, erről ír a további néhány vers (1:22-32).
Mi történik azokkal, akik elutasítják a bölcsességet?

Persze nem a bölcsesség hibája, ha az ember megbánja a rossz döntéseit. Nem a „bölcsesség” áll bosszút, egyszerűen így jár az, aki ostoba. Jönnek a jól megérdemelt következmények, és az ember azon kapja magát, hogy már megint ő húzta a rövidebbet. Jártál már így? Mennyire egyértelmű általában, hogy mi lenne a jó döntés? Nehéz felismerni a helyes utat?

2:1-5 szerint mi az a három dolog, amit meg kell tennie az embernek, hogy megértse „az Úrnak félelmét”? Milyen haszna származik belőle (2:6-22)?

Ez a szakasz úgy írja le, hogy a bölcsesség jó és kívánatos dolog. Azt írja, hogy megvéd, vigyáz ránk, gyönyörködteti a lelkünket, megment stb. De leírja azt is, hogy hogy jár az, akinek nincs bölcsesség a szívében. Legalább ugyanekkora negatívumai vannak annak, ha valaki nem hajlandó Istenre hallgatni. Keresd meg ebből a szakaszból, hogy milyen következményei vannak, ha az ember inkább a gonoszságnak enged!

Sok olyan embert ismerek, akik okosnak, sőt, bölcsnek gondolják magukat. Sokan közülük éppen ezért biztonságban érzik magukat, miközben robognak lefelé a lejtőn. Olvasd el a 3:7-et! Milyen veszély fenyegeti azt, aki úgy érzi, önmagában is elég bölcs? Mi a megoldás?
A 3. fejezet leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki Istenben bízik, és a bölcsességet (Isten ismeretét) keresi. Sőt, a bölcsességre törekvőnek még a visszaállítás reményét is megadja, az „élet fáját”, ami az Édenre utal. Isten bölcsességgel teremtette a földet és az eget, bölcsességgel irányítja azt, így hatalmas áldás az, ha ebből a tudásból mi is kapunk egy keveset (3:19-21)!

Ha Isten tanácsaira hallgatsz, bölcs leszel. Sok az okos ember, de annál kevesebb az igazán bölcs. Ha figyelmesen végigolvasod ezt a három fejezetet, láthatod, hogy csak nyerhetsz a bölcsességből. Miért ne választanád ezt? Jövő héten újra találkozunk! ;)

Barátotok, Kiki

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!