Ugrás a fő tartalomra

2015/1/3 - Élet-halál kérdése

„Mert Szövétnek [fényforrás] a parancsolat, és a tudomány világosság, és az életnek útja tanító-feddések” (Példab. 6:23)
Jogosan merül fel bárkiben a kérdés: vajon mit is jelent az, hogy valami élet-halál kérdés? Ez valami olyasmit jelenthet, hogy vannak dolgok, melyek eldöntése az életünk javát szolgálhatja, vagy pedig az ellenkező dolgot, vagyis halált vonhat maga után.

Nagyon érdekes, hogy Isten a Bibliát, vagyis annak minden tanítását is ebbe a kategóriába sorolja, ugyanis az alapige pontosan erről beszél.

Mit jelent az, hogy a fényforrás a parancsolat? (Példabeszéd 6:23)

A Biblia több helyen is beszél arról, hogy Isten parancsolata, vagy bővebb értelemben véve az Isten minden a Bibliában kinyilatkoztatott beszéde jó, vagyis a legjobb, de sajnos, mi fiatalok, általában nem látjuk azt, hogy ez mindig igaz ránk nézve. Jakab még úgy is nevezi, hogy ez a „szabadság törvénye”. De hogyan lehet szabadságnak nevezni azt, amiben nagyon sok olyan dolog van, amit mi emberek tiltásnak élünk meg? Kivel, vagy mivel lehet baj?

Nos, azt bizton mondhatjuk, hogy nem a Bibliával van baj, hanem velünk, de erre általában sajnos csak sok csalódás és fájdalmak sorozata után jövünk rá. Ha azt vizsgálnánk, hogy Isten miért mond NEM-et bizonyos dologra, és, hogy az csak és kizárólag a mi javunkat szolgálja, egészen másképpen láthatnánk, a valós oldalt, sőt ha mi magunk tisztán látnánk a dolgokat, mi sem választanánk másképpen. Azért gyújtunk fényt, hogy jól, sőt jobban lássuk a dolgokat. Amikor a Bibliát vesszük a kezünkbe, akkor azt láthatjuk, hogy azok a dolgok, amelyekkel kapcsolatban Istennek a mi véleményünkkel ellenkező az álláspontja, az nem azt jelenti, hogy el akarja venni az örömünket, vagy, hogy nem akarja, hogy boldoguljunk, hanem éppen ellenkezőleg; távol szeretné tartani tőlünk a csalódást, és minden azzal járó fájdalmat. Ez pedig abból a tulajdonságából ered, hogy úgy szeret minket, mint senki más az univerzumban, még akkor is, ha mi ezt nem akarjuk elhinni.

Milyen tudományról, és kinek a tudományáról beszél a Biblia? 
„Úgy szóljatok és úgy cselekedjetek, mint akiket a szabadság törvénye fog megítélni” (Jakab 2:12)
Ez a tudomány nem csak és kizárólag Istenről beszél nekünk, hanem önmagunkról is nagyon sokat árul el. Bár Istenről szól ez a tudomány, de ha belenézünk ebbe a tükörbe, megmutatja, hogy milyen állapotban vagyunk (vagyok). Minél többet látok ebből a tudományból egyre inkább láthatom, hogy mire van szükségem ahhoz, hogy az életem egyenesbe jöjjön. Bár a törvény nem tud megtisztítani, mert nem is ez a szerepe, de elvezethet Krisztushoz, Aki megtisztít, és helyre állít. Megláttatja, hogy hol vagyok még hibás, de meg is szabadít, amennyiben igénylem az Ő szabadítását.  

Tudnátok olyan eseteket említeni, hogy milyen az, amikor tanító feddéseket alkalmazunk egymással szemben? Említsetek erre példákat kisebb csoportokban!
A Biblia bizonyságot tesz arról, hogy Istennek mennyire fontos az ember. 5Móz 30:19 alapján láthatjuk, hogy Isten mindent megtett és tesz azért, hogy mindenki üdvösségre jusson. Bár Isten megtette értünk a száz százalékot, de mégis tőlünk függ a választás. Minden esetben az értékrendünkről van szó, vagy azt is mondhatjuk, hogy el kell dönteni, hogy mit szeretünk jobban. Szeretjük e a világot és annak minden csábos dolgát, ami időleges, vagy pedig elfogadjuk Isten ajándékát ami örök. Éppen ezért mondja a Isten, hogy válaszd az életet.

Jerry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!