Ugrás a fő tartalomra

2015/1/5 - Az igaz ember áldásai

A Szó Isten. János evangéliuma azzal kezdődik, hogy bemutatja az Igét, Isten Szavát vagyis a Szót. A Szó alkotta meg a világunkat, bennünket, mindent ami van és semmi sem létezik nélküle. (János 1:1-18)

A saját hatalmad szintén egy érdekes kérdés, hogy te mit teszel azzal az erővel, amivel Isten felruházott, mit teszel a saját szavaiddal. Sokszor a beszédet mi, keresztények két kategóriára osztjuk, a „szép” és a „csúnya” szavakra. Ha a nyelv bűneit említi a Biblia szinte egyből a káromkodásra vagy a szlengre gondolunk, pedig ez sokkal összetettebb kérdés. Ismerek olyan embert, aki úgy beszél, hogy nem lehetne kiadni nyomtatásban, mégis mélységesen tisztelem, mert a szavai sokkal őszintébbek és egyenesebbek, mint akár sok keresztényé, akik a kedves szavaikba rejtik a fegyvert, amivel végül szíven döfnek. Vagy ott van például az Élet szép című film, ami arról szól, hogy egy apa hogyan menti meg a kisfiát a munkatábor borzalmaitól. És ha jobban belegondolsz, az apa gyakorlatilag folyamatosan hazudik a fiának! Ami ugyebár bűn! Mégis azonosulni tudsz vele, mert nemcsak az a célja, hogy a fiú túlélje a koncentrációs tábort, hanem a lelkét és a gyermekkorát is megvédi egy kegyetlen és embertelen világban még a saját élete árán is.
A szavak hatalma tehát nem a kifejezésekben és a mondatszerkesztésben rejlik, hanem abban, hogy mik az indítékaid és a motivációid, amikor használod őket. A szeretet vagy a gyűlölet vezérel? Az önfeláldozás vagy az önzés? Építesz vagy pusztítasz velük? A jót a rossztól, a bölcset a balgától ez különbözteti meg.

A Szó, az Ige testet öltött, hogy az életével mondja el azt, hogy milyen is Isten valójában. És az életével fizetett érte, mert nekünk, embereknek nem tetszik Isten szava. Mert önálló akarata van és ha nem tudjuk felhasználni a saját céljainkra, akkor nincsen szükségünk Rá. Mert nekünk a szó ereje kell, a csodák, a hatalom, hogy a kezünkben legyen az irányítás. De a Szó cselekszik, mert célja van. Ézsaiás 55. fejezetében van egy rész (10-11. vers), ami elmondja, hogy Isten szava olyan, mint az eső, ami lehull és megteszi azt, amit Isten akar. És Ő bennünket akar megváltoztatni, de mi inkább felhúzzuk az esernyőt, bezárkózunk előle, mert nem akarunk változni. És inkább életünk magunk építette romjain kuporgunk tovább, mint hogy hagyjuk, hogy Isten megteremtsen bennünk egy új világot, hogy felépítse bennünk az Ő országát.

Mindig helyesen cselekedni és beszélni úgy, hogy önmagadat háttérbe szorítod vagy hogy mások érdekét is nézve építed őket nem mindig kifizetődő. Néha nagyszerű, de néha lúzer leszel mások szemében. Sőt, sokszor a saját szemedben is. Viszont a legfontosabb, amit a Példabeszédek elmondanak a bölcs emberről az az, hogy Istenhez tartozik. És mindegy, mit mutat a látszat, ha hagyod, hogy Isten felépítsen benned valamit az örökké meg fog maradni, de bármit elérhetsz ebben a világban, az biztos, hogy el fog múlni. Ez ennyire egyszerű. A döntés a te kezedben van, ami ugyan nem könnyű, de egyszerű. Gyere és válaszd hát az életet!

Kérdések:
  1. Milyen sebeket kaptál a szavak által? Mit tudsz tenni ezek ellen?
  2. Ha döntened kell, mennyire szeretsz hosszú távra tervezni? Vagy csak a pillanatnyi előnyöket nézed?
  3. Szoktál-e azon gondolkozni, hogy ezek a döntéseid hogyan hatnak ki mások életére vagy az emberi kapcsolataidra?
Jácint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!