Ugrás a fő tartalomra

2015/1/4 - Istentől jövő bölcsesség

„Tudás az, hogy a paradicsom gyümölcs. Bölcsesség, hogy nem teszem a gyümölcssalátába.”
Egy kis ráhangolódás: Mi a különbség a tudás és a bölcsesség között? Melyik a fontosabb?

A bölcsességre korábban úgy gondoltam, mint az öregkorral járó egyetlen pozitívumra. Azt hittem, csak az idős emberek kiváltsága az élettapasztalatból adódó bölcsesség, ami nekünk, fiatalabbaknak még nem érhető el. De mikor tüzetesebben elolvastam a Példabeszédek könyve 8. és 9. fejezetét, arra döbbentem rá, hogy eddig teljesen félreértettem a bölcsesség fogalmát. Persze ismertem a leghíresebb Igeverseket a szakaszból, de az igazi megértéséhez el kellett olvasnom az előzményeit is. Ha kíváncsi vagy rá, mit is jelent a Biblia szerint az igazi bölcsesség, és miért fontos a Te számodra is, akkor tanulmányozd velem.

Így kezdődik a 8. fejezet: (1-6)
„Figyeljetek! Bölcsesség hív benneteket,
    az értelem szól hangos szóval, figyeljetek!
Megáll a hegyek tetején, az utak mellett,
    ott, ahol az ösvények találkoznak,
kiált a kapuknál, a város bejáratainál,
    nyitott ajtóknál nyilvánosan szól:
„Férfiak, hozzátok kiáltok,
    minden ember hallja meg szavam!
Tanuljatok tőlem bölcsességet, tudatlanok,
    szerezzetek értelmes szívet, öntelt ostobák!
Hallgassatok rám,
    mert életbevágóan fontos, amit mondok,
    és igazat mondok, ha megszólalok!”
Hát, ez kicsit elvont. A bölcsesség kiáll az utcára és nyilvánosan hívja az embereket, hogy tanuljanak tőle bölcsességet? Ráadásul valami életbevágóan fontos dolgot akar a lelkükre kötni. Hogy is van ez? Olyan érzésem van, mintha egy személyről lenne szó, aki maga a megtestesült bölcsesség, és ő állna ki és kérlelné az embereket. Derítsük ki!

Egyéni feladat: Egy kis kutatómunkára hívlak Téged és a csoportodat, hogy megfejthessük, kiről, vagy miről szól ez a szakasz. Hét igeverset választottam ki, mindegyiket egy-egy kérdéssel, esetleg néhány párhuzamos Igeverssel. Osszátok el magatok között ezeket a verseket és magatokban válaszoljatok a feltett kérdésre. Olvasd el a segítségül szánt verset is, és keress az okostelefonoddal több hasonló szakaszt a Bibliában. Ha nincs még Biblia alkalmazásod, így keress rá: „ERV”, így megtalálod az egyszerű fordítást. A kutatómunkára 5-10 percet szánjatok és utána még 5 percet arra, hogy megbeszéljétek, ki mire jutott.
  1. Példabeszédek 8: 8-9. Kire igaz ez? Olvasd hozzá a Példabeszédek 2: 4-5-öt is. 
  2. Példabeszédek 8: 10-11. Ha a gyöngy és az arany földi kincs, akkor a tudás és a bölcsesség…? Olvastál erről máshol a Bibliában? (Máté 5: 19-20.)
  3. Példabeszédek 8: 12. Ki lehet az, aki maga a bölcsesség és nála van a tervezés? 
  4. Példabeszédek 8: 14. Olvastál már arról máshol a Bibliában, hogy kié a hatalom? Eszedbe jut, hogy hol? (Pl. Máté 28:18) Tudsz még ilyen Igéket az evangéliumokban? Keress rá a telefonodon!
  5. Példabeszédek 8: 15-16. Ismerősek ezek a szavak? Segítek: Dániel könyve 2:21. Kiről szól?
  6. Példabeszédek 8: 17. Olvasd el ezt a két verset is: Jn 15:14., Máté 7:8. Ki mondja ezeket?
  7. Példabeszédek 8: 18-19. Mi az a maradandó vagyon? Egy kis segítség: Máté 6: 19-20.
Remélem, eredményes volt a kutatásotok és megfejtettétek, ki is az, aki maga a megtestesült bölcsesség.

Közös feladat: Olvassátok el a következő szakaszt. Kiről szól, és mit tudhatunk meg róla a teremtéssel kapcsolatban? Hol található a Bibliában?
„Elsőként engem formált az Örökkévaló,
    réges-régen, minden más munkája előtt,
öröktől fogva felkent, és helyemre állított,
    kezdetben, még a Föld kezdete előtt.
Mikor megszülettem,
    még tengerek sem voltak,
    vízforrások sem csörgedeztek.
Előbb születtem,
    mint a hegyek a helyükre kerültek,
    s a dombok megállapodtak,
előbb, mint az Örökkévaló a Földet
    s a mezőket teremtette,
    vagy a világ legelső porszemét.
Ott voltam,
    mikor az Örökkévaló a Mennyet teremtette,
    mikor kimérte az óceán partjait.
Ott voltam,
    mikor megerősítette fönt a fellegeket,
    és lent a mélység forrásait.
Ott voltam, mikor parancsolt a tengereknek,
    hogy át ne lépjék a határt, amit nekik szabott.
    Ott voltam, mikor lefektette a Föld alapjait.
Mellette nőttem fel,
    mint gyermek az apja mellett,
naponta bennem lelte örömét,
    előtte játszottam és örültem szüntelen.
Játszottam mindennel,
    amit a Földön teremtett,
    és gyönyörködtem az emberekben.”
Páros vagy kiscsoportos feladat: Alakítsatok három csoportot és 5-10 percet szánjatok az alábbi kérdésekre. Utána beszéljétek meg együtt is.
  1. Olvassátok el a 9. fejezet 1-6 és 13-18. verseit. Mi a különbség a bölcsesség és az ostobaság tanácsai között? 
  2. Olvassátok el a 9. fejezet 7-9. verseit. Ismertek olyan embert, akinek egyszerűen nem lehet tanácsot adni, mert megsértődik rajta? Akinek semmit nem lehet megmondani? Te hogy fogadod az intéseket? Elutasítod vagy tanulsz belőlük? Melyik a bölcsebb?
  3. Olvassátok el a 9. fejezet 10-12. verseit. Ez a szakasz az egész tanulmány kulcsa. Soroljátok fel, mi mindenben hasznos, ha valakinek Istentől nyert bölcsessége van. Miért ad éveket az élethez?
Ha végigküzdötted magad a sok feladaton és választ tudtál adni a kérdéseimre, van egy jó hírem: máris bölcsebb lettél, mert jobban megismerted Istent!

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!