Ugrás a fő tartalomra

2015/1/7 - Küzdelmek között

„Jobb egy falat száraz kenyér békességgel,
    mint a folytonos lakomázás veszekedéssel.”
(Példabeszédek 17:1)
Mikor vacsoráztál igazán jót? Van olyan étkezés, ami igazán emlékezetes lett számodra? Emlékszel még hogy mit ettél akkor?
Nem tudom te hogy vagy vele, de én nem az ételre emlékeztem vissza. Persze van olyan, amikor olyan finomat sütött, vagy főzött valaki, vagy különlegeset, hogy maga az étel is megmarad, de ez a kevesebb. Emlékeszem olyanokra, amikor körbeültük az asztalt testvéreimmel, szüleimmel, barátokkal, és alig tudtunk egy pár falatot enni, mert annyira nevettünk. Nem ettem különlegeset, de mégis olyan volt a társaság, hogy egy életre megmaradt maga az élmény.

Nagyszerű! Akkor meg is lennénk a leckével! (Gondolod...) Egyszerű a képlet. Olyanokkal kell leülni enni, akikkel jóban vagyunk. Akikkel tudjuk, hogy jó kedvű lesz a beszélgetés! Remek!

Van egy rossz hírem... Ez nem fog menni. Nem az hogy jó társasággal ülsz le, hanem az, hogy mindig ilyen lesz a helyzet. Gondolj csak bele! Mindig vannak feszültségek. Ha két ember soha nem vitatkozik, akkor ott nagy bajok vannak. Hogy miért? Azért, mert akkor vagy tökéletesen egyetértenek mindenben (de ilyen nincs), vagy azért, mert valaki mindig elhallgatja a véleményét.

Ezek szerint kell veszekedni. Na de ez a kettő hogy illik össze? Most akkor jó kedvvel beszélgessünk, vagy veszekedjünk? Igazad van, dönteni kéne. Azt hiszem én a kettő között javasolnék valamit. Minden emberrel valamiben különbözik a véleményünk. Ezzel semmi gond nincs. A lényeg hogy ezt meg tudjuk beszélni. Ne háborút indítsunk, hanem beszélgetést. Nincs tökéletes emberi kapcsolat. Nincs olyan, hogy nincs összezörrenés. A baj az, ha ezt előbbre helyezzük, mint a kapcsolatunkat vele.

Na jó! Tényleg igaz. Ez így szép, de mi van, ha a másik még ártott is nekem? Hajajj... Ez már keményebb dió! Mikor éreztél olyat, hogy a másik bántott, beszólt, keresztbe tett neked, de mégis le kellett vele ülnöd beszélni, esetleg még segíteni is neki?

Mostanában mindkét oldalon voltam ebben a történetben. Voltam az akinek keresztbe tettek, és voltam az aki másnak tett keresztbe. Mikor a barátommal összezörrentünk, eleinte még nehezen beszélgettünk, később többször átbeszéltük a dolgot. El kellett küzdenünk addig magunkat, hogy végre feszengés nélkül el tudunk mondani egymásnak dolgokat. Nem volt könnyű út, nem volt kellemes, de meg kellett tenni.

Akkor végülis mit kell tenni? Egyszerű. Ha valaki ártott neked, beszéld meg vele négy szem közt! Mondd el neki mi bánt, és próbáljátok tisztázni! A lényeg, hogy légy őszinte! Nincs annál rosszabb, mint amikor a barátod nem meri, nem tudja, vagy nem akarja a szemedbe mondani az igazságot. Nem tudom hogy vagy vele, de én nem szeretem amikor nekem hazudnak. Ha viszont nem szeretem, akkor én sem tehetem ezt mással. Mondd el a barátodnak, hogy mi bánt, és beszéld meg vele, hogy ismét jó legyen a kapcsolatotok!

Rendben, de mi van akkor, ha azt láttam ahogy mással tett rosszat az a barátom, nem velem? Mit tegyek, ha egy másik embert károsított meg, bármilyen értelemben?

Mindenek előtt vizsgáld meg a helyzetet, és mérlegeld, hogy bele kell-e szólnod! Ha nem, ha azt látod, hogy ők rendezik, akkor hagyd! Ha közbe kell lépj, a következő lépés, hogy mindkét oldalt kérdezd meg! Ne tudjanak azzal vádolni, hogy elfogult vagy. Nézd meg, hogy melyik oldal mit tett, és csak utána tegyél bármit is! Ha ezt megtetted, és úgy érzed, hogy átlátod a helyzetet, üljetek le ketten, és mondd el neki mit gondolsz! Ez viszont a legkritikusabb pontja a történetnek. Ha azt érzi, hogy támadod, könnyen lehet hogy nem hallgat rád, vagy csak visszavág, csak veszekedni kezd. Ezt te sem akarod, úgyhogy jól válogasd meg a szavaidat! Közeledj szeretettel, segítséget nyújtva, nem pedig kioktatva, tanácsokkal dobálózva! Ha kell, vigyél magaddal egy tanút, aki veled együtt látta a történteket, és próbáljatok ketten beszélni vele! De a lényeg, hogy barátsággal közeledj!

Próbálj ki valamit! Miután beszéltetek, imádkozzatok együtt! Ha túl vagytok rajta, menj haza, és imádkozz esténként egy hétig minden este érte! Isten segíteni fog rendezni a konfliktusokat.

Le is tudtuk az egészet. Elmondtuk a problémáinkat, beszéltünk róla, meghallgatta, megfogadta. Mi a következő lépés? Nem lehet ennyire egyszerű.

Igazad van. Két dolog még hátra van! Lépj tovább, és legyél a barátja!
Két tál étel: 
- Egy bögre béke
- Egy csipet jó kedv
- Két evőkanál barátság 
- Egy hatalmas Isten
Jó étvágyat! :)

Dádi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!