Ugrás a fő tartalomra

2015/2/13 - Megváltónk megfeszítése és feltámadása

A HÁBORÚ VÉGE!
„Szükséges, hogy az Emberfiát a bűnösök kezébe adják, keresztre feszítsék, és hogy a harmadik napon feltámadjon.” (Lukács 24:7)
Elérkezett az utolsó tanulmány ebben a negyedévben is. Tanultunk egy csomó érdekes dologról. Hogy hogyan is kövessük Jézust ma. Tanultunk róla, hogy milyen nagy szerepük volt Jézus történetében is a nőknek. Megnéztük, hogy hogy is hív el tanítványnak Jézus. Sok ezekhez hasonló kérdést vizsgáltunk már meg, de most koronázzuk meg az egészet. Milyen torta az aminek nincs a tetején gyertya?!

Nem épp a legvidámabb, mégis a legboldogabb témáról fogunk beszélni. Mennyire ismered Jézus kereszthalálának a történetét? El tudod mesélni? Mondjuk kezdd akkortól, amikor felállnak az asztaltól, az utolsó vacsora után! Nem baj ha nem pontosan emlékszel, vagy valami kimarad, ha valahol elakadsz, vagy bizonytalan vagy, keresd ki a Bibliában a folytatást! (Segítek, Lukács 22-24. fejezet)
 Ha ezzel megvagy, gondolkozzunk kicsit tovább. Gondolkoztál már azon, mikor kezdődött Jézus küldetése? Elgondolkoztál azon, hogy mikortól tudta már hogy mi lesz a történet vége? Mikor Jézus megkezdte szolgálatát, már egész biztosak lehetünk benne, hogy pontosan tudta a végét. Ezekre utal például Lukács 17:24-25, vagy János 3:14-15 is. Milyen csodálatos is ez, gondold végig! Jézus azzal a tudattal jött a földre, hogy nagyon jól tudta, hogy azoknak a szemébe kell nézzen, akik meg fogják gyilkolni. Azoknak kell elmondania az örömhírt, akik majd a fejére teszik a tövis koszorút. Azokat kell megmentse, akik a szegeket a kezébe verték. Mégis, ezzel a tudattal is Jézus vállalta ezt a feladatot. Azt a küldetést, amibe már a legelső pillanatban is tudta, hogy bele fog halni. A halál azonban nem volt bukás.

Most ugorjunk egy picit. Nézzünk meg egy harcot, ami eldönti a világ sorsát! Lukács 22:39-46 leír egy olyan történetet, amit talán fel sem tudunk fogni. Küzdöttél már magadban? Vívódtál már azért, mert tudtad, hogy a jó döntés téged rossz helyzetbe hoz, bármennyire is helyes? Na ezt szorozd meg úgy millióval. Az a hihetetlen fájdalom amit át kellett éljen Jézusnak, számunkra szinte fel sem fogható. Szerinted melyik volt az a pillanat, amikor Jézus győzött? Mikor dőlt el a történet? Érdekes, hogy már itt, a Gecsemáné kertben tudni lehet hogy mi fog történni. Ha nem ismernénk a történet végét, akkor ez lenne az a pont, amikor feszült figyelemmel olvasnánk, és várnánk a fordulatot, mint egy jó könyvben. Jézus győz, de még végeznie kell az ellenfelével, ezért folytatja a harcot. Már tudja a kimenetelét, már mindenki tudja, de az ellenfél utolsó erejével még igyekszik eltántorítani.

Tudod hogy győzött Jézus? Na elárulom a trükköt ha érdekel: imádkozott... Ennyi a titok. Hogy ez mégis hogy segíthetett neki? Az ima csak egy csomó szó egymás után. Tudod a szavaknak ereje van. Próbáld csak ki. Ha nem hiszel nekem, próbáld meg magad! Nem kell semmi különlegeset csinálni. Amikor legközelebb egy függőséged maga alá gyűrne, valami bánt, vagy gyengének érzed magad egy bűnnel szemben, vagy bármi mással szemben, szólj Istennek! Ne gondolj nagy dologra! Csak mondd el neki! Kérj segítséget! Fogsz kapni. Ő mindig melletted áll, és segít!

Ott áll Jézus a kertben, mellette a fákat friss szellő rázza meg, és ahogy megfordul, meglátja Júdást, körülötte ismeretlen emberekkel. Odalép Jézus mellé, és megcsókolja az arcát. Jézus tudja mit jelent ez. Már a vacsorakor is tudta hogy eljön ez a pillanat, sőt már mikor Júdás követni akarta először, akkor is tudta. Készült rá, de mégis fájt. Egy a legközelebbi barátai közül elárulta. Te milyen közel vagy Jézushoz? Biztonságban vagy? „Ó... Én már gyerek korom óta keresztény vagyok... Világ életemben olvastam a Bibliát, és a felét fejből tudom...” Védve vagy? Júdás a legjobb barátai közé tartozott, mégis eladta Jézust egy marék ezüstért. Neked mi az ára hogy eláruld Őt?

Születésem óta gyülekezetbe járok. Minden szombaton ott ülök a sorok között. Gondolatébresztőt írok, amit épp most olvasol. Prédikálok amikor felkérnek rá, és mégis volt, sőt még előfordul hogy elárulom Jézust. Minden nap, amikor elkövetek valamit, amikor nem úgy élek, ahogy Ő szeretné, ráütök egyet a szögekre, amelyek átlyukasztották a kezét. Mit teszek ez ellen? Nos, nincs jobb ötletem, mint imádkozni, és igyekezni. Amikor írod a házifeladatod, és nem tudod a jó választ, segítséget kérsz, és igyekszel megérteni azt, legközelebb pedig aszerint csinálod. Próbálod megtanulni. Sosem fogunk tudni egyedül jók lenni. Ezért kell Isten segítsége minden percben. Egy dolgot kell eldöntened. Jézus mellett állsz, vagy te is elárulod Őt, mint sokan?!

Na ne keseredj el! Tudom hogy az eddigiek nem épp a legvidámabb témák voltak, de jön egy jobb rész ígérem. Jézus vállára teszik a keresztet, végig sétál az úton a dombtetőre, ahol felszegezik két bűnöző közé. Bocsi, ez még mindig nem tűnik vidámnak, de várd ki a végét! Jézus meghal! Tudod miért? Ezt végig gondoltad már? Jézus érted halt meg akkor és ott. Még gondolatban sem voltál, de Jézus pont rád gondolt, ott fent. Azt mondta magában, hogy érted csinálja mindezt. Téged akar megmenteni. Ahogy fent van a kereszten, érezte minden terhed, minden bűnöd súlyát, azért, hogy neked azokat már ne kelljen cipelned. Ha átadod neki, Ő ott hagyja a kereszten az összeset.
Adj magadnak egy percet, és gondold végig ezt!
Kész vagy? Akkor folytassuk! NINCS VÉGE! JÉZUS ÉL! Azt mondtam még korábban, hogy a kertben eldőlt a harc. Na de nem csak most halt meg Jézus a bűneinkért? De igen... Teljesen igazad van. A háborúk állását nem az utolsó golyó dönti el. Az pusztán a végét jelzi. A háború már korábban eldől, csak még be kell fejezni a harcot, hogy ezzel mindkét fél tisztában legyen. Ebben a háborúban Jézus már nyert, de ezt még Sátánnak meg kellett értenie. Jézus meghalt a kereszten, hogy a bűneink következményeit magára vállalja. Sátán örült, és nézte széles vigyorral ahogy Jézus meghal, viszont az arcára fagyott... Jézus feltámadt. Miért fontos ez? Mert ha nem tette volna, nem lehetnénk biztosak abban hogy mi is fel fogunk támadni. Mert tudjuk hogy Megmentett minket. Mert megérthetjük, hogy mi is győzhetünk.

A te harcod jön! Te melyik oldalra állsz?

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!