Ugrás a fő tartalomra

2015/3/4 - Jónás története

Péter pedig megnyitotta száját, és azt mondta: Most értettem meg igazán, hogy Isten nem személyválogató, hanem minden népben kedves előtte, aki őt féli, és igazságot cselekszik. (ApCsel 10:34-35)
Jónás könyvére tökéletesen  jellemző a fent idézett igeszakasz. Jónás volt az első olyan próféta, akit az Úr egy olyan néphez küldött, akik nem héberek voltak, hanem  a Biblia szavait használva pogányok voltak. 

1. Vajon miért kellett Jónásnak elmennie Ninivébe a pogány emberekhez?

Nyilván az első gondolataink egyike az, hogy mert Isten küldte, valamint, hogy Isten ítéletét közölje a néppel. De az alapige gondolatmenetét követve megláthatjuk, hogy itt sokkal többről volt szó, mint csupán egy üzenet közléséről. Valamit meg kellett érteni a kiválasztott népnek, és az ahhoz tartozó Jónás prófétának is. 

2. A fent idézett igeszakasz alapján mit kellett Jónásnak és a Zsidó népnek megértenie Jónás küldetésével kapcsolatban?  

Akkor lepődök meg leginkább, amikor tudatosul bennem, hogy Isten engem is elfogadott, nem mint szolgát, hanem mint gyermekét, vagyis örökösét, aki bár most még a tékozló életét élem, de Krisztussal, vagyis az Ő Lelkével kiegészülve teljes értékű gyermekévé tud fogadni, mert Jézus megtisztított. Mindezt azért teszi, mert szeret, és ez a szeretet nem függ attól az állapottól, amiben most vagy/vagyok. 

3. Jónás Könyvének első fejezetéből megtudhatjuk, hogy Isten megbízatást ad az Ő prófétájának, és bár hallotta az Isten szavát, de mégis furcsán viselkedik. Vajon miért?

Voltál már úgy, hogy biztosan tudtad, hogy Istennek mi a véleménye bizonyos dologgal kapcsolatban és Jónáshoz hasonlóan az ellenkezőjét tetted? Azt hiszem hasonló indíték vezérelt téged is, mert ha megvizsgáljuk, hogy Jónásnak ítéletet kellett hirdetnie, ráadásul egy nagyon hírhedt országban, akik talán a rossz hírt hozókat megölték, (mert ez volt akkoriban a szokás) azt hiszem nem sokan vállaltuk volna a postás feladatát. De Jónásnak volt egy másik inditéka is amiért így viselkedett; mégpedig az, hogy ismerte Isten jóságát, és féltette a saját hírnevét. (lásd bővebben 6. kérdésnél )

4. Gondoljátok át a történteket és mondjátok el, hogy szerintetek kinek volt nagyobb szüksége arra, hogy Jónás Ninivébe menjen? Ninive népének, vagy Jónásnak? Miért?

Az Úrnak voltak más prófétái is abban az időben, de mégis Jónást küldte ezzel a nem is olyan egyszerű és kis fontossággal bíró üzenettel a pogány néphez. Jónásnak nagyon sok tanulnivalója volt ebben a történetben. Minden bibliai történettel kapcsolatban jó, ha levonjuk a tanulságot magunkra nézve, de most ebben az esetben feltétlenül meg kell tennünk. Amikor Isten valamilyen munkát bíz ránk, azzal nem csak az a célja, hogy az a munka el legyen végezve, hanem, hogy bennünk (bennem) is eltudja végezni azt a munkát, amit szeretne és pontosan úgy, ahogyan azt kell (ahogyan akarja), mert csak és kizárólag úgy jó nekünk, nincs más és jobb lehetőség! Más prófétát is küldhetett volna Isten, de azzal Jónásnak nem tudott volna segíteni. (Ha tovább szeretnél gondolkodni erről, olvasd el EZT a tanulmányt is! - szerk.)

5. Hogyan nyilvánult meg Isten gondviselése a hajón való utazás közben?

Csak szégyellni tudom magam, amikor Isten akkor is pozitív módon nyilvánul meg velem és a környezetemmel szemben, amikor én éppen nem a feladatomat végzem. Így van ez Jónás missziómunkájával kapcsolatban is. A próféta menekül Isten elől, de Isten nem hagyja magára. Vihar támad, elbújik talán a gondolatai és lelkiismerete elől is, de Isten felébreszti. Ezt az esetet nagyon jól fel tudta használni az Úr, mert olyan emberek (is) hallottak Róla, akiknek nagyon kevés esélyük volt ilyesmiről tudomást szerezni. Történt ez annak ellenére, hogy Isten A” tervében ez nem volt benne. A hajón utazók megismerték Istent és az Ő csodáját is, mert megszabadúltak, sőt imádták, és áldozatot is mutattak be neki. Természetesen Isten más úton is eltudta volna érni a hajó utasait , de ezt az alkalmat feltudta használni, arra, hogy megszólítsa őket. 

Az evangéliumokból kiderül, hogy azzal a ténnyel, hogy Jónás a Cethal gyomrába került és három napot, valamint három éjjelt töltött ott, Jézus előképévé is lett. Micsoda megtiszteltetés ez egy misszionáriusnak!

6. Ninive lakosai megtértek Isten üzenetét hallván. Mit tett Jónás miután elmondta Ninive lakosainak Isten üzenetét?

Nagyon sokszor esünk abba a tévedésbe, amiben Jónás is elöljáró volt. Az esetek legnagyobb százalékában esünk abba a hibába, miszerint XY megérdemli azt a büntetést, amiben szenved, vagy ami még súlyosabb; XY megérdemelné, hogy... És amikor Isten szabadítását látjuk, nem tudjuk hova tenni a dolgokat. Jónás volt az egyetlen olyan próféta, aki szemrehányást tesz, sőt haragszik Istenre, amiért kegyelmes, jó szándékú, ... Ninive népével szemben. 
Jónásnak elsőként kellett volna örvendeznie a menny csodálatos kegyelmén, amikor megtudta, hogy Isten írgalmaz a városnak, amely gonoszsága ellenére bűnbánatot tartott, és zsákban, hamuban bánkódott. E helyett az a gondolat foglalkoztatta, hogy hamis prófétának fogják tartani. Hírnevét féltve szemelől tévesztette, hogy  a saját hírnevénél felmérhetetlenül többet érnek a szerencsétlen város lakói. Isten szánalma a bűnbánó niniveiek iránt nagyon rosszúlesett Jónásnak és megharagudott  (Ellen G. White, Próféták és királyok, Budapest 1995 Advent kiadó 170. o.) 
7. A megromlott emberi természettel szemben Isten hogyan viszonyul a bűnbánó, azt megvalló és elhagyó emberhez?
Péter pedig megnyitotta száját, és azt mondta: Most értettem meg igazán, hogy Isten nem személyválogató, hanem minden népben kedves előtte, aki őt féli, és igazságot cselekszik. (ApCsel 10:34-35)
Jerry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!