Ugrás a fő tartalomra

2015/4/11 - A szövetség

„Nézzétek! Eljön az idő, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda népével — én, az Örökkévaló mondom ezt! Őseikkel is szövetséget kötöttem régen, amikor kézen fogva kivezettem őket Egyiptom földjéről, de ők azt a régi szövetséget megtörték, bár én hűséges maradtam népemhez, mint férj a feleségéhez. Az új nem olyan lesz, mint a régi — én, az Örökkévaló mondom ezt! Abban az időben ilyen szövetséget kötök Izráel egész népével: törvényemet a belsejükbe helyezem, a szívükbe írom be. Akkor Istenükké leszek, ők pedig népemmé lesznek.” (Jeremiás 31:31-33 - EFO)
A szövetség egy megállapodás, megegyezés, kölcsönös támogatás, együttműködés általában krízishelyzetek, akadályok megoldása, áthidalása vagy egy közös cél megvalósítása érdekében. Hogyha valameyik fél hűtlen a szövetséghez, ez komoly negatív következményekkel jár mindkét félre való tekintettel.

Jeremiás próféta által Isten elmondja, hogy Ő ismeri küzdelmeinket, lehetetlenségeinket és azt is tudja, miként lehetünk boldogok. Megálmodja a jövőnket, és azzal a reménnyel, hogy nem fogjuk Őt visszautasítani, szeretne szövetségre lépni velünk, mert szeret, vigyázni akar ránk.

Vannak kényszerhelyzetekre épülő kapcsolatok, szövetségek. Ezek vagy elérik céljukat, vagy nem. Isten előre lát, tudja, hogy lesznek napok, amikor nélküle, az Ő segítsége nélkül lehetetlen lesz továbbmenni. Ilyenkor rendkívül, fontos, hogy legyen egy megbízható szövetségesünk. Isten egy olyan szövetséget, egy olyan kapcsolatot szeretne kialakítani velünk, aminek nem egy kényszerhelyzet a kiindulópontja, hanem az Ő áldásának, szeretetének a megtapasztalása.
„Minden jó dolog és tökéletes ajándék felülről jön, attól, aki az égitestek Teremtője. Ő mindig ugyanaz, és nem változik — nem úgy, mint az égitestek fénye.” (Jakab levele 1:17 - EFO)
 
Tudod-e, hogy minden ami jó az életedben, Istentől van? Tudod-e, hogy amit Ő neked adott, azzal örömet akar szerezni neked. Tudod-e hogy Ő Téged fontosabbnak tart önmagánál? Tudod-e, hogy amikor boldog vagy Isten veled együtt örül? Tudod-e, hogy ha szomorú vagy Isten együtt érez veled és türelmetlenül várja, hogy segíthessen neked, mint szövetséges a segítségedre siessen? Ha ezek a kérdések arra késztetnek, hogy keresd Istent és valóban elindulsz felé, akkor azok közé tartozol, akiknek élete biztonságban van, akik számára a jövő nem tartalmaz áthidalhatatlan nehézségeket, akadályokat, mert Isten a szövetségesük.
  1. Tapasztaltad-e már, hogy jó Isten szövetségeseként élni?
  2. Emlékezz legalább egy olyan alkalomra, amikor az Istennel kötött szövetséged segített a győzelemben.
  3. Köszönd meg Istennek, hogy Rá mindig számíthatsz!
Palotás Kristóf

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?