Ugrás a fő tartalomra

2016/1/11 - Amit Péter írt a nagy küzdelemről

GYŐZELEMRE SZÜLETTÉL!

„Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az Ő csodálatos világosságára hívott el titeket.” (1Péter 2:9 – KAR)
Ti azonban kiválasztott nép vagytok, papok királysága és szent nemzet. Olyan nép, amely csak Isten tulajdona. Azért választott ki benneteket, hogy mindenkinek hirdessétek Isten nagy tetteit, és nyilvánvalóvá tegyétek az ő kiválóságát. Mert ő hívott ki bennünket a sötétségből a világosság csodálatos birodalmába, ahol ő maga is lakik.” (1Péter 2:9 – EFO)
Biztos vagyok benne, hogy nincsenek véletlenek! A mai tanulmányunk alapigéje a legkedvesebb szakaszom a Bibliából. Egyszerűen nem tudom meghatottság nélkül végigolvasni. Számomra jobban megragadja a nagy küzdelem lényegét, mint bármi más. Mert a nagy küzdelem igenis a győzelemről szól! Nem arról, hogy jönnek a kísértések, az üldöztetés, elbukunk, rossz döntéseket hozunk. Hanem arról, hogy azok vagyunk, akiknek teremtve lettünk: győztesek. Biztosan sok tanulságot tartogatna ennek az Igeversnek a kontextusa, de szeretném, ha ma inkább elmerülnél velem ezeknek a szavaknak az értelmében!
„Ti pedig választott nemzetség…”
Tudjuk, hogy Isten kiválasztott magának egy népet, melynek hisszük, hogy tagjai vagyunk. Ennek a népnek az a feladata, hogy hirdesse Isten szeretetét szerte a világon. De Isten nem az arctalan tömeget, hanem egyes személyeket választott ki magának. Te is kiválasztott vagy! Isten nem csak rád bökött, hogy majd csak jó leszel valamire, hanem megtervezte, hova szüless, kik legyenek a szüleid, hogyan kerülj kapcsolatba Vele és a népével. Eldöntötte, milyen tálentumokat adjon neked, amikkel a legteljesebb életed lehet, és amikkel legjobban tudsz szolgálni másokat. Megálmodta, milyen szereped lesz a kiválasztott nép körében, az egyházban. Sőt, megírta a te egyéni győzelmi történetedet is.
  • Te tudod már, mire lettél kiválasztva?
  • Mi az a szolgálat, amiben a leginkább ki tudsz teljesedni?
  • Mit jelent számodra a választott nép tagja lenni?

„…királyi papság…”
Ha ez a választott nép egy egész papság, akkor mi bizony mind papok vagyunk. Mivel Istent személyesen ismerjük, nem kell közvetítő, közbenjáró, nem kell, aki hozzá vezessen minket, sőt, mi tudjuk másoknak Istent bemutatni. Nem kell mindannyiunknak prédikációt tartani, de egyszerű szavakkal elmondhatjuk, mit tett Isten az életünkben. Ha találkozol valakivel, akinek segítségre, biztatásra, iránymutatásra van szüksége, vagy csak arra, hogy meghallgasd, jusson eszedbe, hogy Isten felhatalmazott téged, hogy a papja legyél, a küldötte, a meghosszabbított keze. Volt olyan helyzet az életemben, amikor alkalmam volt, hogy segítsek, bátorítsak valakit, akinek nagy szüksége volt rá, de teljesen alkalmatlannak, felkészületlennek éreztem magam erre. Nem tudtam volna semmi okosat mondani, éreztem, hogy a Bibliaversek, amik kavarognak a fejemben, talán csak rontanának a helyzeten, hiszen az az ember olyan mélyen van, hogy meg sem értené. Aztán jött egy sugallat: „csak hallgasd meg”. És láss csodát: a beszélgetés végén megkönnyebbülten állt fel és hálás volt, hogy elmondhatta a problémáit, én pedig megértettem. A meghallgatás sokszor többet ér, mint bármilyen prédikáció, és bárki képes rá.
  • Képzeld el, hogy ettől a pillanattól pap vagy! Ott, ahol jelenleg élsz, a suliban, a munkahelyen, a családban, a barátok között. Miben fogsz ezentúl másként viselkedni? Milyen új feladataid lesznek?

„…szent nemzet…”
szent: egy célra elkülönített

Nem csak kiválasztott nép vagyunk, nem csak kaptunk egy csomó új feladatot, de Isten megkülönböztetett figyelemmel gondoskodik rólunk. Másképp bánik ezzel a néppel, mint bárki mással. Sőt, téged is elkülönít a saját feladatodra. Ez nem azt jelenti, hogy semmi mást nem csinálhatsz. Hanem, hogy ez az egy dolog a legfontosabb, az összes többiről Isten gondoskodik. Hiszen a Bibliában is olvashatjuk, hogy Isten gyermekeinek mindig lesz mit enniük és lesz ruhájuk, amit felvegyenek, ezért nincs okuk aggodalomra.
  • Mi ebből a legfontosabb?
  • Hol van a Bibliában az a szakasz, ami ezt írja le?
  • Szerinted hogyan lehet összeegyeztetni az élet sok feladatát azzal a legfontosabb dologgal, hogy keressük Isten országát?

„…megtartásra való nép vagytok…”
Megtartásra való! Ha hiszed, ha nem, Isten azért teremtett Téged, hogy megtartson! Hogy győztes legyél! Kedves Barátom, te győzelemre születtél! Isten gondosan tervezett téged, olyan körülményeket állított melléd, hogy mindenképp megismerd Őt, olyan feladatot adott, mellyel boldog és teljes lehet az életed, és az egész életedet úgy építette fel, hogy biztosan győztes legyél! Vannak választási lehetőségeid. Van, hogy elrontasz valamit. De a rendeltetésed a győzelem, az örök élet, és bármit rontottál el, mindig van visszaút! Isten nem azt akarja, hogy éppen csak túléld az életet! Hanem, hogy a dobogó tetején állj. Mellette.

„…hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az Ő csodálatos világosságára hívott el titeket.”
Mi is ez a nagy küzdelem? Már megtörtént! Isten már megküzdött érted! Győzelmet aratott és a te győzelmedet is előkészítette! A te küzdelmed, hogy ezt elfogadd, és úgy élj, mint egy győztes. Még akkor is, ha éppen a térdeiden vagy, éppen kilátástalannak látod a helyzetedet. Hiszen minden szenvedés, minden bűnbánat és minden fájdalom azt jelzi, hogy a győzelem felé vezető úton vagy.

De tudom, hogy nem fogsz itt megállni. Hiszen ezt a hírt mindenkinek tudnia kell! Mindenkinek megvan az útja és a maga küzdelme. De sajnos még nem mindenki tud róla, hogy Isten a győzelmét már elkészítette. Kívánom, hogy az az ember legyél, aki elviszi mások életébe ezt a világosságot!

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!