Ugrás a fő tartalomra

2016/1/11 - Amit Péter írt a nagy küzdelemről

GYŐZELEMRE SZÜLETTÉL!

„Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az Ő csodálatos világosságára hívott el titeket.” (1Péter 2:9 – KAR)
Ti azonban kiválasztott nép vagytok, papok királysága és szent nemzet. Olyan nép, amely csak Isten tulajdona. Azért választott ki benneteket, hogy mindenkinek hirdessétek Isten nagy tetteit, és nyilvánvalóvá tegyétek az ő kiválóságát. Mert ő hívott ki bennünket a sötétségből a világosság csodálatos birodalmába, ahol ő maga is lakik.” (1Péter 2:9 – EFO)
Biztos vagyok benne, hogy nincsenek véletlenek! A mai tanulmányunk alapigéje a legkedvesebb szakaszom a Bibliából. Egyszerűen nem tudom meghatottság nélkül végigolvasni. Számomra jobban megragadja a nagy küzdelem lényegét, mint bármi más. Mert a nagy küzdelem igenis a győzelemről szól! Nem arról, hogy jönnek a kísértések, az üldöztetés, elbukunk, rossz döntéseket hozunk. Hanem arról, hogy azok vagyunk, akiknek teremtve lettünk: győztesek. Biztosan sok tanulságot tartogatna ennek az Igeversnek a kontextusa, de szeretném, ha ma inkább elmerülnél velem ezeknek a szavaknak az értelmében!
„Ti pedig választott nemzetség…”
Tudjuk, hogy Isten kiválasztott magának egy népet, melynek hisszük, hogy tagjai vagyunk. Ennek a népnek az a feladata, hogy hirdesse Isten szeretetét szerte a világon. De Isten nem az arctalan tömeget, hanem egyes személyeket választott ki magának. Te is kiválasztott vagy! Isten nem csak rád bökött, hogy majd csak jó leszel valamire, hanem megtervezte, hova szüless, kik legyenek a szüleid, hogyan kerülj kapcsolatba Vele és a népével. Eldöntötte, milyen tálentumokat adjon neked, amikkel a legteljesebb életed lehet, és amikkel legjobban tudsz szolgálni másokat. Megálmodta, milyen szereped lesz a kiválasztott nép körében, az egyházban. Sőt, megírta a te egyéni győzelmi történetedet is.
  • Te tudod már, mire lettél kiválasztva?
  • Mi az a szolgálat, amiben a leginkább ki tudsz teljesedni?
  • Mit jelent számodra a választott nép tagja lenni?

„…királyi papság…”
Ha ez a választott nép egy egész papság, akkor mi bizony mind papok vagyunk. Mivel Istent személyesen ismerjük, nem kell közvetítő, közbenjáró, nem kell, aki hozzá vezessen minket, sőt, mi tudjuk másoknak Istent bemutatni. Nem kell mindannyiunknak prédikációt tartani, de egyszerű szavakkal elmondhatjuk, mit tett Isten az életünkben. Ha találkozol valakivel, akinek segítségre, biztatásra, iránymutatásra van szüksége, vagy csak arra, hogy meghallgasd, jusson eszedbe, hogy Isten felhatalmazott téged, hogy a papja legyél, a küldötte, a meghosszabbított keze. Volt olyan helyzet az életemben, amikor alkalmam volt, hogy segítsek, bátorítsak valakit, akinek nagy szüksége volt rá, de teljesen alkalmatlannak, felkészületlennek éreztem magam erre. Nem tudtam volna semmi okosat mondani, éreztem, hogy a Bibliaversek, amik kavarognak a fejemben, talán csak rontanának a helyzeten, hiszen az az ember olyan mélyen van, hogy meg sem értené. Aztán jött egy sugallat: „csak hallgasd meg”. És láss csodát: a beszélgetés végén megkönnyebbülten állt fel és hálás volt, hogy elmondhatta a problémáit, én pedig megértettem. A meghallgatás sokszor többet ér, mint bármilyen prédikáció, és bárki képes rá.
  • Képzeld el, hogy ettől a pillanattól pap vagy! Ott, ahol jelenleg élsz, a suliban, a munkahelyen, a családban, a barátok között. Miben fogsz ezentúl másként viselkedni? Milyen új feladataid lesznek?

„…szent nemzet…”
szent: egy célra elkülönített

Nem csak kiválasztott nép vagyunk, nem csak kaptunk egy csomó új feladatot, de Isten megkülönböztetett figyelemmel gondoskodik rólunk. Másképp bánik ezzel a néppel, mint bárki mással. Sőt, téged is elkülönít a saját feladatodra. Ez nem azt jelenti, hogy semmi mást nem csinálhatsz. Hanem, hogy ez az egy dolog a legfontosabb, az összes többiről Isten gondoskodik. Hiszen a Bibliában is olvashatjuk, hogy Isten gyermekeinek mindig lesz mit enniük és lesz ruhájuk, amit felvegyenek, ezért nincs okuk aggodalomra.
  • Mi ebből a legfontosabb?
  • Hol van a Bibliában az a szakasz, ami ezt írja le?
  • Szerinted hogyan lehet összeegyeztetni az élet sok feladatát azzal a legfontosabb dologgal, hogy keressük Isten országát?

„…megtartásra való nép vagytok…”
Megtartásra való! Ha hiszed, ha nem, Isten azért teremtett Téged, hogy megtartson! Hogy győztes legyél! Kedves Barátom, te győzelemre születtél! Isten gondosan tervezett téged, olyan körülményeket állított melléd, hogy mindenképp megismerd Őt, olyan feladatot adott, mellyel boldog és teljes lehet az életed, és az egész életedet úgy építette fel, hogy biztosan győztes legyél! Vannak választási lehetőségeid. Van, hogy elrontasz valamit. De a rendeltetésed a győzelem, az örök élet, és bármit rontottál el, mindig van visszaút! Isten nem azt akarja, hogy éppen csak túléld az életet! Hanem, hogy a dobogó tetején állj. Mellette.

„…hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az Ő csodálatos világosságára hívott el titeket.”
Mi is ez a nagy küzdelem? Már megtörtént! Isten már megküzdött érted! Győzelmet aratott és a te győzelmedet is előkészítette! A te küzdelmed, hogy ezt elfogadd, és úgy élj, mint egy győztes. Még akkor is, ha éppen a térdeiden vagy, éppen kilátástalannak látod a helyzetedet. Hiszen minden szenvedés, minden bűnbánat és minden fájdalom azt jelzi, hogy a győzelem felé vezető úton vagy.

De tudom, hogy nem fogsz itt megállni. Hiszen ezt a hírt mindenkinek tudnia kell! Mindenkinek megvan az útja és a maga küzdelme. De sajnos még nem mindenki tud róla, hogy Isten a győzelmét már elkészítette. Kívánom, hogy az az ember legyél, aki elviszi mások életébe ezt a világosságot!

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!