Ugrás a fő tartalomra

2016/2/1 - Dávid fia

Sok kultúrában és társadalomban hatalmas a jelentősége annak, hogy kik a szüleid vagy melyik társadalmi osztályba születtél. Ez a hagyomány végigkíséri az emberiség történelmét, és a világ számos helyén napjainkban is mélyen gyökerezik, nem tűnt el. De vajon mekkora hatással van ránk az, hogy hová születtünk?
Mit gondolsz, mennyiben befolyásolja későbbi életedet az, hogy kik a szüleid, milyen iskolákat végeztek, milyen a bőrszínük és az anyagi körülményeik? Ezek közül melyiknek van szerinted legnagyobb hatása a jelenedre és a jövődre?
Tanárnak készülök, és egyszer azt hallottam, hogy egy gyerek ugyanazt a tanulmányi szintet fogja elérni, mint a szülei, illetve attól legfeljebb egy szinttel fog eltérni. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk az én szüleim legmagasabb iskolai végzettsége egy főiskolai diploma, akkor érettségit biztos szerzek, nagy valószínűséggel tovább is tanulok, de kicsi a valószínűsége, hogy egy doktori címet is szerezzek. Na de ha csak nyolc általánost végeztek a szüleim? Nyilván nem ennyire fekete-fehér a világ, de sajnos ezek elég meghatározó dolgok. Ugyanígy van ez a káros szenvedélyekkel, a zenei ízléssel, azzal, hogy mennyire szeretünk olvasni vagy rajzolni... Érdemes elgondolkodni azon, mennyire hat ránk az, hogy honnan jöttünk.

Próbálkoztál már családfakutatással? Tudtad, hogy egyre nagyobb divat manapság kutatni, hogy kik voltak az őseink? Itt már nem csak 2-3 generációt ugrunk vissza az időben, hanem akár több száz évet is. Rendkívül izgalmas tud lenni, ha a neveken kívül egy-egy ősünknél történetekre is bukkanunk. Tudsz esetleg ilyen történetet a családod múltjából? Oszd meg a többiekkel!

A Biblia elég sok családfát tartalmaz. Ezeket nemzetségi tábláknak hívjuk, és a legtöbben rettentő unalmasnak tartják őket. De szerinted ugyanilyen unalmas lenne, ha a te őseid neve szerepelne ott? Persze át lehet ugrani őket, a legtöbbször csak ismeretlen nevek sorakoznak egymás után, de néha egy-egy fél mondat vagy rövid történet is kapcsolódik hozzájuk, illetve előfordul, hogy a Biblia történeteiből ismerős emberek bukkannak fel benne.

Nézzük most meg alaposan Jézus családfáját! (Máté 1:17) Kiknek a nevét ismered fel?

Vannak, akikről nem sokat, vagy semmit nem tudunk, de emeljünk ki néhány nevet, akikről igen:
(katt a képre!)
  • Ábrahám, aki jobban tudta, mint Isten, hogy hogyan kell egy ígéretnek teljesülnie, ennek köszönhetően az arabok és a zsidók is magukénak tekintik az Ábrahámnak adott ígéretet...
  • Jákob, a csaló, aki mindenkit átvert, akivel csak kapcsolatba került (ne aggódj, visszakapta), illetve, aki próbára teszi Istent, és feltételekhez köti, a követését.
  • Júda, aki a saját (prostituáltnak öltözött) menyét ejtette teherbe. Támár szintén szerepel a listánkban... Érted...
  • Ráháb, a kánanáni prostituált, aki Jerikó ostrománál segítette a Zsidó kémeket (saját népe szemszögéből akár kollaboránsnak is nevezhetnénk, zsidó szempontból pedig hős).
  • Ruth, a moábita bevándorló. (Nem csak ellenséges nép tagja, de még a munkát is elveszi, vagyis az egyik legjobb partinak számító Boáz felesége lesz...)
  • Dávid és Betsabé leszármazottja. Betsabé itt nem is a saját nevén szerepel, hanem mint Úriás felesége...
  • Salamon, aki feleségei bálványisteneinek is áldozott...
  • A királyokat nem venném végig egyesével, de legtöbbjük véreskezű bálványimádó volt.
És a végén: József... József? Ő vajon hogy kerül ide? Máté evangéliuma Jézus születéstörténetével folytatódik, pár versen belül kiderül belőle, hogy Józsefnek nem sok köze volt Jézus megszületéséhez. Olyan, mint ha ez egy vicc lenne, de a Biblia ritkán viccel ilyesmivel... Akkor miért az ő családfája szerepel itt?

Válasz elég prózai. Ezek a családfák úgy is működtek, mint korabeli személyi igazolványok. A gyerek megtanulta, és amikor valamilyen hivatalos helyzetben igazolnia kellett magát, szépen elmondta. Mária József feleségeként jogilag a férje családjához tartozott, így Jézus is, akkor is, ha sokan tudták róla, hogy nem József az apja. Szóval nincs mögötte semmi más, mint egyszerű beazonosítás, mint ha odafénymásolta volna Máté Jézus személyijét, hogy mindenki tudja, ki az, akiről szó lesz.

De térjünk vissza a családfához. Csupa bűnösebbnél bűnösebb ember... (képzeld el a bemutatkozást ilyen ősökkel... Még mindig azt gondolod, hogy a te szüleid a leggázabbak?) Most pedig gyűjtsd össze a pozitív tulajdonságaikat! Melyikre helyezi a nagyobb hangsúlyt a Biblia?

Jézust emberi családfája tette emberré, de a családfájának másik ága tette tökéletes Istenné. Bár emberi családjának történetei, születésének körülményei, iskolázottsága, származási helye (Ugyan mi jó jöhet Názáretből? - János 1:46) alapján nem ilyen életet jósoltak volna neki, Isteni családja felülírta az emberi tökéletlenségeket.

Tudod, hogy ez miért jó hír számunkra?
Mert azok az Isten fiai, akiket Isten Lelke irányít. Hiszen a Szentlélek, akit befogadtatok, nem tesz újra félelemmel megkötözött rabszolgává benneteket. Ellenkezőleg! Isten fiaivá tesz, és az ő segítségével így kiálthatunk Istenhez: „Abba!” [édesapám] Maga a Szentlélek a mi lelkünkkel együtt megerősíti, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig valóban azok vagyunk, akkor az örökösei is. Igen, Isten örökösei és Krisztusnak örököstársai vagyunk. (Róma 8:14-17a — EFO)
Isten családjába tartozol! Az emberi családodból és természetedből adódó hibák és tökéletlenségek nem megmásíthatatlanok. Ne add föl! Ne gondold, hogy esélytelen a változás. Jézus lejött a földre, vállalta a tökéletlen emberi családját, hogy a testvéred lehessen, hogy te is az ő tökéletes családjába tartozhass.

Az örökbefogadásról szóló nyilatkozatot Isten már aláírta Jézus vérével.
A te aláírásod helye üres még?

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!