Ugrás a fő tartalomra

2023/01/05 - Adósságok kezelése (január 28 - február 3)

5. tanulmány, január 28. – február 3

Adósságok kezelése

„A gazdag uralkodik a szegényeken, és az adós szolgája a kölcsönadónak.” (Példabeszédek 22:7 – RÚF)

Az adósság sosem jó. Amennyire csak lehet, el kell kerülni. Rengeteg előadás, cikk, stratégia van arra, hogyan kell ezt megtenni, és a Biblia is többször beszél erről. Mégis vannak bizonyos szituációk, amikor elkerülhetetlen a hitel, vagy a tartozás. Például egy ház vásárlása manapság szinte lehetetlen hitel felvétele nélkül.

Mielőtt továbbmennénk, tisztázzunk valamit. Nem kizárólag pénzzel lehet tartozni. Pál a római levélben (13:7-8) azt mondja, hogy mindenkinek add meg, amivel tartozol! Ha valakinek a tisztelettel tartozol, akkor add meg azt neki! Ha van egy beadandód, vagy egy munkád, amit még nem végeztél el, azzal adós vagy. (Én a határidő lejárta után percekkel írom ezeket a sorokat. Tudom miről beszélek.) Ez az adósság is beletartozik a témánkba. Na de most, hogy ezt tisztáztuk, jöhet az első kérdés.

Mit tehetünk, ha adósságba kerülünk? Mit mond a Biblia ennek kezeléséről?

  1. Kezdjük az első lépéssel! Gyűjtsd össze, hogy kinek, és mivel tartozol! Legyen szó pár forintról, esetleg nagyobb összegről, valamilyen feladatról, vagy együttérzésről, de legyél tudatában, hogy mennyi tartozásod van. Kezdjük ezzel! Fogj egy papírt, füzetet, vagy a telefonodban egy jegyzet alkalmazást, és írd le az összes tartozásod!

  2. Ha ezzel megvagy, nézd végig, és gondolkodj azon, melyikeket tudnád leghamarabb rendezni! Melyik az, amitől a leggyorsabban meg tudsz szabadulni, és melyik az, amelyiket a leghamarVonal Vonalabb teljesítened kell? Magyarán: Rangsorolj!

  3. Most már látod, hogy milyen adósságaid vannak, melyik milyen fontos/sürgős. Akkor most jöjjön a neheze. Melyik terhel meg leginkább? Melyik frusztrál, vagy nyomaszt legjobban?

Az alapigében azt olvastuk, hogy minden adósság valamilyen módon elveszi a szabadságodat, és ez dühítő, zavaró, nyomasztó lehet. Éppen ezért jó tőlük megszabadulni. Minél nagyobb terhet tesz a válladra, annál nehezebb vele foglalkozni, annál szívesebben halogatod. Hidd el nekem, ha azt mondom, hogy pont ezeket jó a leghamarabb elrendezni. Egyrészt, mert könnyít rajtad, másrészt, mert ha csak halogatod, mindig nőni fog körülötte a kupac, amit teljesíteni kell.

  1. Ha ezekkel megvagy, próbáld minél hamarabb letudni a három „leget”! A legnyomasztóbbat, a legsürgősebbet, és a leggyorsabban teljesíthetőt. Miután ezzel kész vagy, kezdd elölről! Tedd ezt mindaddig, amíg nem végzel a teljes listával!

  2. Eddig a gyakorlati rész. Most jön a lelki. Miért is fontos ez az egész? Miért kell megszabadulni az adósságtól? Miért érdekes Istennek, hogy van-e tartozásunk vagy sem?

Gondolj bele, hogy mekkora energiát, időt és pénzt vehet el egy tartozás tőled, a családodtól, barátaidtól és Istentől! Amikor adósságod van, az azt jelenti, hogy mindezt már előre másra áldozod. Isten szeretné ha szabad lennél. Szeretné, ha boldogan követhetnéd őt, és építhetnéd a kapcsolatodat vele, embertársaiddal, mindenféle kötöttség nélkül. Valójában nem a tartozás a probléma, hanem a vele járó megkötözöttség. Isten szabadnak teremtett, és ezt szeretné ma is neked.

Dávid


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s