Ugrás a fő tartalomra

2023/01/06 - Mennyei kincsek gyűjtése (február 4-10)


 6. tanulmány, február 4-10.

Mennyei kincsek gyűjtése

Mik a legértékesebb dolgok számodra az életben? Melyek azok a dolgok, amikre a legtöbb időt, energiát és figyelmet szenteled? Mi az, amiért bármit feláldoznál?

Jézus a következőket mondja a Hegyi beszédben:

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Máté 6:19-21 – RÚF)

Amikor először olvastam Jézusnak ezt a tanítását, üdítően hatott rám, bár rávilágított, hogy sok dolog, amit az életemben fontosnak tartottam, mulandó volt. Arra is rájöttem, hogy léteznek olyan értékek, amelyek maradandóak, és nem kell attól félnem, hogy ezek cserben hagynak.

Benned milyen érzések ébrednek Jézus szavait olvasva? Vajon itt arra tanít bennünket, hogy tartsunk rossznak minden földi örömet? Szerinted mit jelent nem a földön, hanem a mennyben gyűjteni kincseket?

Jézus később a gazdag ifjúnak beszél bővebben a mennyei kincs megszerzésének módjáról.

Olvasd el az egész történetet (Máté 19:16-26)! Mit gondolsz, ahhoz, hogy valakinek kincse legyen a mennyben, el kell adnia minden vagyonát?

Jézus szerint a következő két dolog a legfontosabb az életben:

„»Szeresd az Örökkévalót, Istenedet teljes szíveddel, egész lelkeddel és teljes értelmeddel!« Ez az első és legfontosabb parancs. A második is hasonló: »Úgy szeresd embertársadat,  mint saját magadat!«” (Máté 22:37-39 – EFO)

Egyetértesz az alábbi kijelentésekkel? Válaszodat indokold meg! 

  1. Ha valami fontos a számunkra, azért hajlandóak vagyunk lemondani más dolgokról.

  2. Ami a fontossági sorrendünkben a legelső helyet foglalja el, azért mindenről készek vagyunk lemondani.

  3. Egy számunkra kevésbé jelentős dologért nem fogjuk feladni a fontosabbat.

Jézus a mennyei kincsek gyűjtéséről szóló tanítását követően beszélt az Isten gondviselésébe vetett bizalom jelentőségéről (Máté 6:25-34). Miután a természetből vett példákon keresztül bemutatja Isten törődését, a következőket mondja:

„Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Máté 6:33 – RÚF)

Olvasd el a következő igeszakaszt: 1Mózes 13:2,5-13! Miért engedi át Ábrám a választás lehetőségét Lótnak?

Miközben élvezzük az élet áldásait, előfordul, hogy megfeledkezünk arról, aki az áldásokat adja. Hajlamosak vagyunk a Teremtő helyett a teremtett dolgokat imádni. Bár a mondás szerint jobb adni, mint kapni (ApCsel 20:35), a fogyasztói társadalom mégis az ellenkezőjét sugallja: „Minél több mindent vagy képes megszerezni magadnak, annál boldogabb lehetsz.” Azonban az ily módon birtokolt dolgaink könnyen semmivé válnak.

Mi vezette a Biblia egyes szereplőit arra, hogy ne a saját pillanatnyi érdekeiket tegyék a legelső helyre?

Ezek az emberek mind hitben éltek és haltak meg, de életükben nem kapták meg mindazt, amit Isten nekik ígért. Csak távolról látták azokat, és már előre örültek az ígéretek jövendő beteljesülésének. Nyíltan megvallották, hogy idegenek és jövevények, akik csak átutazóban vannak a Földön. Ezzel azt is kifejezték, hogy várják és keresik a saját hazájukat. Mert ha abba az országba kívánkoztak volna vissza, ahonnan eljöttek, bőven lett volna idejük, hogy visszatérjenek oda. Ők azonban sokkal jobbat kívántak: olyan ország után vágyakoztak, amely a Mennyben van. Ezért Isten sem szégyelli, hogy őt Ábrahám, Izsák és Jákób Istenének nevezzék, mert valóban elkészítette számukra azt a mennyei várost! (Zsidók 11:13-16 – EFO)

Domján Marcell


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s