Ugrás a fő tartalomra

2023/02/09 – A város, aminek Zűrzavar a neve (május 20 – május 26)

 



9. A város, aminek Zűrzavar a neve

A neveknek fontos szerepük van. Jelentésük akár az egész életünket meghatározhatja. A zsidó kultúrában ez hatványozottan így volt. Minden névnek fontos volt a jelentése, hiszen az emberek – vagy akár helyek – valamilyen jellemvonás, történés, ígéret miatt kapták őket.
A Zűrzavar nevű város valószínűleg nem a legkecsegtetőbb üdülőváros a világon. Nézzük most meg, hogy miért. Jelenések könyve beszél erről a városról, de mégis mit mond róla?
„Az asszony bíborszínű és skarlátvörös ruhát viselt, drágakövekkel, gyöngyökkel és arannyal ékesítette magát. A kezében borral teli aranykelyhet tartott, amely az asszony paráznaságát, és mindenféle utálatos tisztátalanságát jelképezte. Homlokára ez a titokzatos név volt felírva: nagy babilon a paráznák anyja, a föld minden gonoszságának anyja.” (Jelenések könyve 17:4-5 RÚF)
Régi história. Bábel tornyának története a nyelvek összezavarásáról szól. Hallottad már a „bábeli zűrzavar” kifejezést? Amikor meg akarták építeni a tornyot, Isten megállította az embereket azzal, hogy összezavarta a nyelveket, és az emberek nem értették egymást. Innentől kezdve zavar támadt a városban, és az emberek inkább szétszéledtek, mert senki nem tudta, mit beszél a másik. Ezért Bábel, vagy – másképp mondva – Babilon maga a „Zűrzavar városa”. A Biblia megannyi alkalommal hivatkozik rá negatívan. Most sincs másképp.
Ha csak Zűrzavar városának nevét ismernéd, semmi többet, hogyan képzelnéd el ezt a helyet? Mihez hasonlítanád?
Mondhatjuk, hogy a zűrzavar általában nem a legjobb. Ha láttad a Madagaszkár c. animációs filmet, akkor talán neked is eszedbe jutott az a jelenet, amikor a szereplők próbálják eldönteni, hogy melyik a „vidám oldal”. Na, a Zűrzavar városa biztos, hogy nem vidám. A Vidám oldal és a Zűrzavar városa egymás ellen küzdenek.
Trója története óta tudjuk, hogy amikor egy város ellen küzdünk, főleg, ha bevehetetlennek tűnik, okosan kell harcolnunk. Még jó, hogy van egy stratégia, és egy fegyverzet, amit a Biblia elénk tár. Na de nézzük meg, mi is az!
„Együttes erővel háborút fognak indítani a Bárány ellen. A Bárány azonban legyőzi őket, mert ő az Urak Ura és a Királyok Királya. Vele együtt fognak győzni azok is, akik kiválasztottak, elhívottak és hűségesek.” (Jelenések könyve 17:14 RÚF)
Milyen módszerrel győzhetünk a Zűrzavar ellen? Milyen eszközünk van ellene?
Ma egy háború közepén vagyunk. Az egyik oldalon Isten, a másikon Sátán áll, mi meg a kettő között próbálunk oldalt választani. A jó hír az, hogy már most tudhatjuk, melyik oldal fog győzni. Nem kell kitalálnunk, hová érdemes csatlakozni. Isten mindenképp megnyeri a háborút, a kérdés csak az, hogy én melyik oldalon fogok állni.
Isten szeretné, ha az Ő oldalán „harcolnál”. Szeretné, ha engednéd neki, hogy Ő harcoljon érted! Szeretné, ha te is azok között lennél, akik látják, hogyan diadalmaskodik Isten a Zűrzavar felett! Ha mellette döntesz, nincs mitől félned, mert már megnyerted a harcot!
Én már döntöttem melyik oldalon állok! Gyere te is a Vidám oldalra!
Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s