Ugrás a fő tartalomra

2024/1/11 - Vágyódás Isten után a Sionon (március 16)

 Vágyódás Isten után a Sionon360_F_315206065_gu9OEmjyLN5fu8cb4ULIJiBbUuxOJhXq.jpg

Bárcsak már Templomod udvarában lehetnék! Testem-lelkem türelmetlenül kívánkozik az Élő Istenhez… Boldog, aki tőled kapja erejét, akinek ösvényeid vannak a szívében! Ha a könnyek völgyén mennek is át, a források völgyévé változtatják, s áldást hoznak nekik az őszi esők. Erejük egyre növekszik, amíg elérkeznek a Sion hegyére, s Isten elé jutnak.” (Zsolt 84:2,5-7)

A bibliai elbeszélés szerint Sion eredetileg a jebúsziak, Kánaán őslakóinak az erődítménye volt. Isten megígérte Ábrámnak, hogy Kánaán földjét az ő utódainak fogja adni (1Móz 15:18-21). Miután Dávid elfoglalta Sion sziklavárát, letelepedett ott, és elnevezte azt „Dávid városának” (1Krón 11:4-5). Salamon templomának felépülését
követően a Sion megnevezés kiterjedt a Templom-hegyre is. Ide zarándokoltak el a távolabb élő zsidók évente legalább háromszor, hogy részt vegyenek a három fő ünnepen és áldozatot mutassanak be Istennek. A Templom volt a Jahve-imádat központja, hiszen úgy hitték, ott lakik Isten. 

A fent idézett zsoltár egy zarándokének, amelyet a Jeruzsálembe vándorló zsidók énekelhettek útjuk során. Kifejeződik benne, hogy az utazó már alig várja Isten közelségének megtapasztalását. A találkozás reménye ad neki erőt útja során.

Szerinted ma hol találkozhatunk Istennel?

Egyszer egy ismerősöm azt mondta nekem, hogy majd akkor fog hinni Isten létezésében, ha személyesen találkozhat vele. Szerinte addig ne beszéljünk arról mennyi mindent köszönhetünk Istennek, amíg megkérdőjelezhetetlenül nem érzékelhető a jelenléte és az aktivitása.

Találkoztál már hasonló véleménnyel? Te hogyan reagálnál egy ilyen helyzetben?

Az Ószövetségi időkben többször is elég félreérthetetlenül tapasztalható volt Isten jelenléte. Ő építtetett sátrat a zsidókkal, hogy közöttük lakhasson (2Móz 25:8). Amikor a sátor elkészült, „a felhő betakarta a Találkozás Sátorát, és az Örökkévaló dicsősége betöltötte a hajlékot… nappal az Örökkévaló felhője nyugodott a Szent Sátoron, éjjel pedig tűz világított a felhőben. Izráel egész népe látta ezt nap mint nap, vándorlásuk egész ideje alatt.” 2Móz 40:34,38

Változó volt, hogy az izraeliták mekkora jelentőséget tulajdonítottak a sátornak. Annak ellenére, hogy ott Isten jelen volt, sokszor megfeledkeztek róla, és más lehetőségek után néztek a természetfelettivel való kapcsolatteremtés reményében. Többre vágytak.

Olvasd el a következő szakaszt: 1Krón 17:1-6, 11-14! Szerinted az itt található prófécia arra vonatkozhatott, hogy Dávid fia, Salamon egy kőből készült lakóhelyet fog majd építeni Istennek? Igyekezz érvekkel alátámasztani a válaszodat!

Amikor a samáriai asszony Isten imádatának kijelölt helyéről beszélt Jézusnak, Jézus így válaszolt neki: „higgy nekem: eljön az idő, amikor nem kell sem Jeruzsálembe, sem erre a hegyre felmennie annak, aki a Mennyei Atyát akarja imádni… Eljön majd az idő, sőt, már itt is van, amikor az igazi imádók lélekben és igazán imádják a Mennyei Atyát, mert az Atya olyanokat keres, akik őt így imádják. Isten lélek, ezért akik őt imádják, azoknak is lélekben és igazságban kell imádniuk őt.” (Jn 4:21,23-24)

Az Ószövetségben a Sion megnevezés jelentése fejlődésen ment keresztül. Idővel nem csak a Templom-hegyre utalt, hanem általánosságban Jeruzsálemre (Zsolt 51:20), illetve Isten gyermekeinek egész közösségére (Ézs 51:16).

A szó jelentése az Újszövetségben is formálódik: „Az őseitekkel ellentétben ti nem a kézzelfogható Sínai-hegyhez jöttetek - a vulkáni lángokhoz és a földrengéshez -, hogy halljátok Istent beszélni... Ti a Sion hegyéhez jöttetek, az élő Isten láthatatlan városához. A mennyei Jeruzsálem polgáraihoz, az ünneplő angyalok sokaságához és a szerető emberek közösségéhez. Ez az a város, ahol Isten a Bíró, akinek az ítélete igazzá tesz bennünket. Ahhoz a Jézushoz jöttetek, aki megszabadít és védelmez bennünket a rossztól és egy új szövetséget ajándékoz nekünk.” Zsidók 12:18-24 (A The Message parafrázis alapján)

Számodra milyen új értelmet nyer a Sion megnevezés? Hol kereshetjük Isten közelségét?

Hogyan kapcsolódnak ehhez a témához az alábbi – szövegösszefüggésükből kiragadott – bibliai szövegek? 

Jézus így felelt nekik: Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem... Ő azonban testének templomáról beszélt.” Jn 2:19,21 (RÚF)

A Magasságos Isten nem olyan templomban lakik, amit emberek építenek. Amint a próféta is mondja: »Azt mondja az Örökkévaló: A Menny a trónom, és a Földön pihen lábam. Miféle házat építhetnétek nekem, milyen helyet, ahol megpihenjek?«” Apcsel 7:48-49 vö. Ézs 66:1

Ti vagytok Isten háza... Ugye tudjátok, hogy Isten temploma vagytok, és maga Isten van jelen bennetek?” 1Kor 3:16 (MSG)

Mi az élő Isten temploma vagyunk, ahogyan Isten mondta: »Közöttük fogok lakni és járni, Istenük leszek, és ők az én népem lesznek” 2Kor 6:16 (RÚF)

Hiszen ti is olyanok vagytok, mint az élő kövek, akikből a lelki templom épül fel. Ebben a templomban ti vagytok a papok, akik a lelki áldozatokat viszik Istennek. Ezeket Isten azért fogadja szívesen, mert Jézus Krisztus által hozzátok elé.” 1Pt 2:5 vö. 2Móz 19:6

Nem vagytok már többé idegenek, hanem polgártársai Isten népének és tagjai Isten nagy családjának. Isten lelki értelemben beépített benneteket abba a templomba, amelynek alapját az apostolok és próféták tették le. Ennek a lelki templomnak a sarokköve maga Krisztus Jézus, aki által az egész harmonikus egésszé épül, és folyamatosan növekszik, hogy az Úrban szent templommá legyen. Krisztusban ti is — mindazokkal együtt, akik őhozzá tartoznak — folyamatosan beépültök ebbe a templomba, amely Isten számára készül, hogy ő lakjon abban, a Szent Lelke által.” Ef 2:19-22

Miként alakítják a fenti idézetek a gyülekezetről, az egyházról, és az intézményesült vallásosságról alkotott képedet?

D. Marci


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s