Ugrás a fő tartalomra

2013/2/6 - Megbocsátó Isten (Jónás)

Jónás története talán a Biblia egyik legismertebb része. Már csak azért is, mert az egyik legnagyobb magyar írónk is feldolgozta. Babits Mihály művét is megéri végigolvasni (itt), de mi most nézzük meg az eredeti, bibliai leírást!

Olvasd el az egész könyvet, nem hosszú :)

Ha jobban belegondolunk, ez egy elég fura történet, nem? Nézzük csak meg a szereplőket! Adott egy engedetlen, és végül „csődöt mondó” próféta, aztán egy csomó bűnbánatra kész pogány, és végül egy körülményes, a döntését megbánó Isten… Nem mindennapi felállás, ugye? Nézzük meg egyesével őket!
Jónás:

Egy „sztár-próféta”, akit mindenki ismert legalább egy korábbi próféciája miatt (2Királyok 14:25). Erre az emberre bízott Isten egy látszólag egyszerű üzenetet. Annyi volt a feladata, hogy menjen el Ninivébe, és mondja el a lakóinak, hogy sok gonoszságukat megelégelte Isten, és el fogja pusztítani őket. Ez nem tűnik olyan nagy dolognak, ugye? Miért döntött úgy Jónás, hogy ő nem akarja átadni ezt az üzenetet? Hogy hathatott a „karrierjére” egy ilyen prófécia továbbítása?

A cethal gyomrában úgy tűnik, hogy valami megváltozik Jónásban. Elmegy, és továbbítja a rábízott üzenetet. De mit is olvasunk a negyedik fejezet első versében? Hogy tudjuk összeegyeztetni a cethal gyomrában elhangzott imát azzal a sértődéssel, amit itt olvasunk?

Jónás előre tudta, hogy Isten meg fog bocsátani Ninive lakóinak. De ennek ő nem tudott igazán örülni. Ha őszinték vagyunk magunkkal, akkor sok hasonlóságot fedezhetünk fel magunkban a prófétával. Érezted már úgy, hogy nem szeretnéd, ha Isten megbocsátana valakinek? Vagy ne is menjünk ilyen messzire. Olyan előfordult veled, hogy azért nem beszéltél valakinek az evangéliumról, mert úgy gondoltad, neki már úgyis mindegy? Olykor Istennek kell figyelmeztetni minket, hogy nézzünk kicsit az ő szemével. Vegyük észre, hogy ő egyformán szeret mindegyikünket, és neki fontos, hogy minél többen megmeneküljünk a biztos pusztulástól. Olvasd el a Máté 18:21-35-öt!

Jónás könyvének vége nyitott marad, nem tudjuk meg, hogy Jónás végül megértette-e Isten tanítását, és megváltozott-e látva Ninive lakóinak megtérését. Te vajon képes lennél egy ilyen változásra?

Pogányok:

Úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy a zsidó nép nem végzett aktív missziómunkát, mindenki ismerte az Istenüket. A hajósok is megijedtek, mikor megtudták, hogy miért tört ki a vihar, és hozzá fordultak, mint az egyetlenhez, aki lecsendesítheti azt, illetve Ninive lakóiról sem olvassuk, hogy kinevették volna Jónást, és élték volna a megszokott mindennapjaikat tovább.

Hasonlítsd össze Jónás megtérését a cethal gyomrában, és a ninivei lakosokét! Látsz különbséget? Miért van az, hogy látszólag ezek a pogányok jobban ismerik Isten igazi személyiségét, mint Jónás, aki Isten közeli munkatársa?

Isten:

Ha az Új-szövetséget olvassuk, teljesen természetesnek tűnik, hogy Isten minden ember számára elhozta a szabadulást, és nem csak a „kiválasztott” népével törődik. Nyilván ugyanaz az Isten működik az Ó-szövetség könyveiben is, bár kevés olyan könyvet találunk a Bibliának ebben a részében, ahol tömegesen térnének meg pogányok. Gyűjts össze minél több olyan történetet az Ó-szövetségből, ahol egy pogány ember Istenhez fordult!

Az elején azt mondtam, hogy ebben a történetben Isten elég körülményes. Gondold végig! Elküld egy prófétát, aki nem akar elmenni. Miután a próféta megszökik, nem adja fel, vihart támaszt, majd odaküld egy cethalat Jónásért. Jónás megadja magát, elviszi az üzenetet, de végül megint duzzog. Ekkor kap még egy tanítást a ricinus bokorral. Nem lett volna egyszerűbb valaki olyat küldeni, aki nem ennyire „problémás eset”? Miért ragaszkodott Isten Jónáshoz? Mit gondolsz, kinek volt kire nagyobb szüksége: a pogányoknak Jónásra, vagy Jónásnak a pogányokra?

Aztán nézzük meg a másik furcsaságot. Isten elküldi Jónást egy elég konkrét üzenettel. Jónás átadja ezt az üzenetet, aztán Isten meggondolja magát. Mégis miért? Nem lett volna egyszerűbb azzal odaküldeni Jónást, hogy „ha nem tértek meg, akkor elpusztultok”?

Lehet, hogy nem csak Jónásnak, hanem neked is van egy olyan feladatod, amit csak te végezhetsz el? Lehet, hogy neked is meg kell tanulnod valamit a saját küldetésedből? Isten nem csak azokat akarja tanítani, akiknek rajtunk keresztül üzen. Gyakran az üzenet, amit át kell adnunk, éppen nekünk szól leginkább. Vajon mi a te üzeneted?

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!