Ugrás a fő tartalomra

2013/2/8 - Isten jóságában bízva (Habakuk)

„De az Örökkévaló dicsőségének megismerése betölti a földet, ahogy a víz megtölti a tengert!” (Hab 2:14)
Képzeld el, ahogy állsz a szobád közepén, odalépsz az ablakhoz, és azt látod, hogy ami mozog, ami körülvesz, minden látszólag ellened van! Képzeld el, ahogy ekkor imádkoznál! Azt hiszem, ilyen helyzetben nem jön ki kedves szó a szánkon Isten felé.
Ebben a tanulmányban egy olyan prófétáról fogunk gondolkozni, és rajta keresztül Istenről, aki pont egy ilyen helyzetben van. Habakuk épp gondolkozik, körbenéz, és csak azt látja, hogy a népe, a családja, az egész világa, amit kiépített magának, romokban van. Folyamatosan támadják őket a népek, és emiatt kétségbeesik. Az egyetlen dolog amit tehet, az az, hogy Istenhez szól, de még abban sem talál nyugalmat.
Gondold végig az eddigi életed! Mikor érezted azt, hogy Isten elhagyott? Mikor érezted azt, hogy tehetetlen vagy, de ha ez nem lenne elég, még Isten sem hajlandó segíteni?

Habakuk kétségbeesik. Nem tudja, hogy Isten miért engedi ezt. Volt már hogy te is így éreztél? Amikor kisebb voltam, megbetegedtem. Nagyon beteg lettem, és nem tudtam, hogy mi haszna van Istennek abból, hogy nekem rossz. Sokan kérdezték, hogy miért is hiszek mégis, bár Isten csak kínoz engem. Miért nem szólt közbe?
Hányszor fordul meg a fejünkben, hogy a rosszat miért engedi meg Isten? Miért nem lép közbe?

Habakuk is ezt érzi. Nem csak hogy ezt érzi, de vitatkozni kezd Istennel. Te szoktál vitatkozni vele? Meg szoktad kérdezni őszintén, hogy miért tesz olyan dolgokat, ami neked nem jó?
Habakuk vitatkozik Istennel, és Isten válaszol neki. Elmondja, hogy lesz megoldás. Isten válaszol, ha kérdezed. Isten válaszol, ha őszintén elé állsz, és választ kérsz. Válaszol, ha tényleg az Ő válasza érdekel, és nem a saját elképzelésed. Lehet hogy nem úgy ahogy te szeretnéd, lehet hogy nem azt amit te szeretnél, de választ mindig kapsz.

Képzeld el, ahogy egy barátoddal beszélgetsz, és feltesz neked egy kérdést, de amikor te kinyitod a szád, hogy válaszolj neki, ő hirtelen elkezd beszélni, és elmondja a saját elképzelését róla. Nem lenne idegesítő? Istennek is rossz érzés, amikor megpróbálsz helyette választ adni a saját kérdéseidre. Sokkal szebb válaszai vannak Istennek, mint azt te hinnéd.
Istennek célja van veled. Nem azért kell szenvedni, mert Istennek jó, hanem mert szükséged van rá, hogy teljes legyél. Szükséged van tapasztalatokra, kérdésekre, és válaszokra, hogy közelebb kerülj Istenhez, és betöltsd a szereped.


Képzeld el, ahogy a szobrász egy vésővel faragja a kőtömböt. Eleinte csúnya, nem teljes, de ahogy a szobrász lefarag belőle, letör egy-egy darabot, végre összeáll a kép, és egy gyönyörű szobor lesz belőle, és végül senki sem nézi majd, hogy milyen nagy darabok törtek le, csak azt, hogy milyen gyönyörű lett. Isten is egy szobrász. Fájdalmas, ahogy Isten formál minket, de a végén tökéletesen be tudjuk tölteni a szerepünket Isten tervében, és végül jutalmat is kapunk érte.

Feladat: Ma este, amikor imádkozol, gondolkozz el azokon a nehézségeken, amik érnek, vagy értek, és nem érted, hogy miért történtek veled! Ez után imádkozz Istenhez, és kérdezd meg tőle! Ha Végeztél az imáddal, feküdj le, és hallgasd Isten szavát, hogy Ő mit akar válaszolni neked!

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!