Ugrás a fő tartalomra

2013/2/9 - Az Úr napja (Zofóniás)


Isten hatalmas erővel bír, az egész teremtett világ remeg előtte, nem tűri meg örökre a bűnt és egyszer türelmének vége szakad.
„...az Úr harajának napja! Mert oly gyorsan jön az a nap, ahogyan a polyva száll” (Zof 2:2)
„Félelmesen lép fel velük szemben az Úr, semmivé teszi a föld minden istenét. Akkor az Úr előtt borulnak le az emberek mindenütt...” (Zof 2:11)
Zofóniás e szavakat használja az Isten ítéletének napjára, mikor az Úr véget vet a bűn történelmének.
Az Úr haragja? Nem egy szerető Istennek ismertük meg Őt? Hogyan tudod összeegyeztetni ezt Isten jellemével? Lehet az ítélete a szeretetétnek egyik jele? Téged rémülettel vagy várakozással tölt el ez a nap?

Már az Ószövetség korában is számos tévhit élt Isten ítéletének napjával kapcsolatban, amik azonban sajnos még ma is jelen vannak. Nézzünk meg ezek közül néhányat!
Olvasd el: Zof 1:18
Sokan úgy gondolják, ha van elég pénz, akkor mindent meg lehet oldani, talán még az Úr ítélete alól is kivonhatják magukat... itt azonban azt olvassuk, hogy a pénz nem segíthet semmilyen for-mában! Te milyen helyzetekben tapasztaltad már meg, hogy bizony a pénz nem mindig segít, hanem valami másra van szükség?
Olvasd el: Zof 1:12
Annak idején Jeruzsálem egyes önelégült lakói azt gondolták: Isten úgysem fog beavatkozni. Ő itt sincs, Ő csak valahol messze, tőlünk nagyon távol él. Nem érdekli Őt az ember sorsa, nem tesz semmit, se jót, se rosszat... Nem ismerős ez a gondolkodás? Milyen dolgokban tapasztaltad meg ezt a hozzáállást bará-taid, ismerőseid körében?
Olvad el Zof 1:4
Néhányan azt gondolják, hogy ők majd úgyis mentesülnek a büntetés alól csak azért, mert a „jó” csoporthoz tartoznak, vagy őket nem érheti semmi baj, mert ez meg ez az ismerőse és ő majd úgyis elintézi. Itt azonban valami egészen másról olvasunk: Jeruzsálem - Isten városa, Júda - Isten népe „kinyújtom kezemet ellenük” – mondja az Úr... Már Isten népére is vonatkozik az ítélet? Ők sem mentesülnek? Még közülük is előfordul-hatnak olyanok, akik nem ismerik és nem szeretik az Urat? Van-e egyáltalán különbség az ítéletkor abban, hogy ki hova tartozik?

Jó hír! A remény üzenetét azonban sosem hagyja ki a Biblia! Sose felejtsd el, hogy az Úr ke-gyelme mindig hatalmasabb, mint a haragja! Mindenki győztes lehet, aki átérzi gyengeségét, semmiségét, tehetetlenségét és Krisztusra bízza magát, illetve arra, amit értünk tett a kereszten. Nem ellentmondás ez? Hogyan lehet egy gyenge, tehetetlen ember győztes? Vagy csak így lehet?

Talán a legtöbb ember hajlamos úgy gondolni az ítélet szóra, mint valami rosszra. De Isten ítélete biztos, hogy csak rossz? Gondolj csak bele, mi is ez valójában: büntetés vagy helyreállítás? Valaminek a vége, vagy valaminek a kezdete? A föld pusztulása, vagy Isten országának az eljövetele? Melyik jut eszedbe először, mikor erre gondolsz?
Olvasd el: Zof 3:17
Ha nem szégyelled Őt, Ő sem fog szégyellni az Atya előtt és minden téged ért fájdalmat, vagy sérelmet áldássá fog változtatni. Ne felejtsd el, hogy Isten, helyreállító munkája után örökké veled fog lakozni! A te örömödnél már csak Isten öröme lesz nagyobb!

Mit érzel akkor, amikor tudod: Isten így örül Neked?

M. P.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!