Ugrás a fő tartalomra

2013/3/10 - Reformáció: fejlődésre és változásra készen

„Isten azonban egyre nagyobb kegyelmet ad nekünk. Ezért mondja az Írás: „Isten ellenáll a büszkének, de kegyelmet ad az alázatosnak.” Adjátok hát oda magatokat Istennek, és engedelmeskedjetek neki! Ugyanakkor álljatok ellen a Sátánnak, és ő el fog futni tőletek!” (Jak 4:6-7)
Szereted a változásokat? Nem tudom hogy vagy vele, de néha jó érzés, ha minden ugyanúgy megy egy darabig. Ha minden a megszokott, nem kell gondolkozni, hogy mit csinálj, csak tenni azt, amit mindig is. Ez olyan egyszerű. Néha erre vágyunk, de mi van akkor, ha ez már megy egy hete, egy hónapja, vagy talán évek óta? Minden nap ugyanúgy telik. Ha sokáig ugyanazt csinálod, bele is őrülsz. Megunod, eleged lesz, inkább világgá szaladnál, nehogy még egyszer meg kelljen tenni, még egyszer arra kelljen sétálni, még egyszer meg kelljen enni azt a valamit, amiből már eleged van. Az Istennel való kapcsolat is ilyen. Meg lehet unni, és akkor szükség van a változásra. Most erről fogunk gondolkodni kicsit.
Minden változás fejlődéssel jár, legyen az pozitív, vagy negatív. Ha valamin változtatsz, az azt eredményezi, hogy új dolgot tanulhatsz. Istennel a kapcsolatunk is így működik. Amikor megpróbálsz valami újat, azzal tanulsz is. Megtanulhatod, hogy milyen vagy te, vagy milyen Isten. Próbálj új dolgokat! Valami olyat, amit még nem csináltál, vagy féltél tőle, vagy csak furának tűnik, vagy bármi, ami új!
Isten lehetőséget ad, hogy végtelen módon imádjuk Őt. Nagyon sokféleképpen tarthatjuk vele a kapcsolatot, csak meg kell találni a legjobban hozzánk illőt. Te hogy szoktad Istent Imádni? Hogy szoktál vele beszélgetni? Milyen módszerek jutnak eszedbe, ahogy a megszokotton kívül tudnál vele beszélni?
Voltál már úgy, hogy azt érezted, hogy minden csak megy körülötted, de te nem tudod hogyan befolyásold? Érezted már azt, hogy te nem tudsz semmit tenni érte, vagy ellene? Ez egy csapda. Sátán nagyon ügyesen kelti bennünk az önbizalom hiányt. „Én nem vagyok elég jó ahhoz hogy ezen változtassak... Nincs hozzá képességem...” Érezted már így?

Isten nem véletlen helyezett téged arra a helyre, abba az időbe, ahol élsz. Azért vagy ott ahol vagy, mert egyedül te vagy képes valamire. Isten tudta, hogy megoldás lehetsz egy helyzetben. Szükség van rád, hogy valamit változtass. Te vagy a megoldás valamire. Ne hagyd, hogy elkeserítsen egy-két kudarc. Ne add fel azért, mert nem sikerült valami. Valamiért itt élsz, ebben az életben. Valamin te kell változtass.
„Rendben, nem adom fel, de ha akkor sem sikerül, akkor mi van? Mit csinálok rosszul? Miért nem sikerül, ha próbálkoztam, sőt, tehetségem is van hozzá?” Na hát ez jó kérdés. Miért van az, hogy azt is el tudjuk rontani, amihez értünk? Miért nem tudok akkor sem tenni semmit, ha még tudom is hogy mit kéne? Miért nem változik semmi?
Feltetted már ilyenkor a kérdést, hogy vajon egyedül próbálod-e megtenni? Hogy ilyenkor magad csinálod, vagy Istennel együtt? Isten nélkül sokkal nehezebb megtenni bármit is. Ő tud adni hozzá lehetőséget, erőt, kitartást. Egyedül minden bonyolultabb.

Egy időben mindenkitől azt hallottam, hogy milyen problémái vannak, és tudja, hogy meg lehetne valahogy oldani, tudja hogy hogyan, de az lehetetlen. Hányszor gondoltál arra, hogy lehetetlen megtenni valamit, változtatni valamin? Ez igaz is lehet. Te nem tudod megtenni. Te nem tudsz változtatni az életeden. Te nem, de Istennel együtt meg tudjátok tenni. Ha szeretnél változni, vagy változtatni valamin, akkor azt ne egyedül kezdd. Azt kezdd rögtön Istennel.
Gondold végig, hány rossz tulajdonságod van, amin változtatnál! Mi az, amit holnaptól máshogy tennél szíved szerint! Mi akadályoz meg ebben? Miért nem teszed? Túl gyenge vagy? Hívd Istent, hogy segítsen változni!
Az előző negyedévben beszéltünk Zakariásról, ahol Isten azt mondja a népnek, hogy térjenek vissza hozzá, és akkor Ő is visszatér hozzájuk. Hozzánk. Isten azt szeretné, ha közelednénk, hogy Ő is közeledhessen. Nem erőszakolja ránk magát, de szeretné, ha a közelében lennénk.
Merj Istenhez közeledni! Merj „nem”-et mondani a rossz tulajdonságaidra, és Istenhez lépni! Ha ezt megteszed, Ő erőt ad azért, hogy küzdj, hogy megváltozhass.
Te szeretnél változni?

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!